telecomsnews.gr
Image default
NEWS

SpaceX: Συμφωνία για χρήση του Starlink από τις υπηρεσίες Google Cloud

Η Google ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την SpaceX για χρήση της υπό ανάπτυξη υπηρεσίας παροχής δορυφορικού internet, Starlink, από τις υπηρεσίες cloud της εταιρείας.

Η SpaceX θα εγκαταστήσει τερματικά του συστήματος Starlink στα data centers των υπηρεσιών cloud της Google, σε όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια της συμφωνίας οι πελάτες της Starlink θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες του υπολογιστικού νέφους ενώ η Google θα εκμεταλλεύεται το ταχύτερο δίκτυο δορυφορικού internet για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εταιρικούς της πελάτες.

Οι νέες υπηρεσίες που απορρέουν από τη συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνονται και δυνατότητες μεταφοράς ασφαλών δεδομένων σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, θα είναι εμπορικά διαθέσιμες από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Google. Το πρώτο τερματικό Starlink θα εγκατασταθεί στο κέντρο δεδομένων της Google στο Νιού Άλμπανι του Οχάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες ανακοινώσεις.

Η συμφωνία αποτελεί πρακτικά μία συμμαχία ανάμεσα στις SpaceX και Google, η οποία το 2015 είχε επενδύσει 900 εκατομμύρια δολάρια στη διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ για την ανάπτυξη μίας ευρείας γκάμας νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας Starlink.

Έως τώρα, η SpaceX έχει εκτοξεύσει 1.625 δορυφόρους του συστήματος Starlink εκ των οποίων οι 1.550 έχουν τεθεί σε τροχιά. Η beta (δοκιμαστική) έκδοση της υπηρεσίας Starlink ξεκίνησε πέρυσι και μετρά ήδη περί τους 10.000 χρήστες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 500.000 καταθέσεις των 100 δολαρίων για χρήση της υπηρεσίας, από μελλοντικούς πελάτες.

Πάντως το πρόγραμμα Starlink δεν είναι η μόνη προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου που θα παρέχει ευρυζωνικό δορυφορικό internet. Απέναντι στην SpaceX βρίσκεται το Kuiper Project του Τζεφ Μπέζος της Amazon, το οποίο φιλοδοξεί να στήσει ένα δίκτυο αποτελούμενο από 3.000 δορυφόρους σε παρεμφερή τροχιά με αυτούς της Starlink.

Υπό αυτή την έννοια η συμμαχία Google-SpaceX δίνει μία «νίκη» στην Google η οποία ανταγωνίζεται με την Amazon και στο πεδίο των υπηρεσιών cloud μέσω των Amazon Web Services (AWS). Μάλιστα, στελέχη της Amazon έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την συνδεσιμότητα του προγράμματος Kuiper για να αυξήσουν τις υπηρεσίες cloud AWS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Microsoft, σημαντικός παίκτης στον τομέα του cloud με την πλατφόρμα Azure άρα ανταγωνίστρια της Amazon, επίσης ανακοίνωσε παρόμοια συνεργασία με την SpaceX πέρυσι.

Related posts

Ένα Samsung Galaxy S21 άντεξε 31 ημέρες κάτω από το νερό (βίντεο)

NEWSROOM

Τρελή βελτίωση στο UI των PWA στον Chrome για Android

NEWSROOM

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου- Προ των πυλών το σκληρό lockdown στην Αττική

NEWSROOM

Στο «τραπέζι» επανέρχεται το σενάριο μιας πιθανής συνεργασίας μεταξύ Hyundai και Apple

NEWSROOM

GameStop: Η Wall Street προσπαθεί να ελέγξει την ελεύθερη αγορά

NEWSROOM

Νέο μενού διαχείρισης των πρόσφατα κλεισμένων καρτελών στον Chrome

NEWSROOM

Αυτό είναι το ανανεωμένο design, της καλύτερης ίσως εναλλακτικής στο Play Store

NEWSROOM

Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού κατακλύζει την Ιταλία

NEWSROOM

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα έως τις 15 Φεβρουαρίου

NEWSROOM

Τσίμπα το Xiaomi Mi Band 6 στα 45,89 ευρώ, όσο προλαβαίνεις

NEWSROOM

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 3,5% σε ετήσια βάση την επόμενη δεκαετία με το Ταμείο Ανάκαμψης

NEWSROOM

Η Xiaomi παραδέχεται ότι δυσκολεύεται με το update του Android 11

NEWSROOM