telecomsnews.gr
Image default
NEWS

IBM: Νέοι, ισχυρότεροι και πιο «πράσινοι» επεξεργαστές στα 2nm

Η IBM ανακοίνωσε μία σημαντική καινοτομία στον τομέα των επεξεργαστών δημιουργώντας στα εργαστήριά της ένα chip που έχει κατασκευαστεί με τη διαδικασία παραγωγής των 2 nm (nanometres).

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, αυτό το νέο, δοκιμαστικό chip προσφέρει βελτιωμένη απόδοση έως και κατά 45% σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα εμπορικά διαθέσιμα chips των 7nm. Επιπλέον, προσφέρει καλύτερη διαχείριση της ενέργειας αφού απαιτεί 75% λιγότερη ενέργεια για να προσφέρει τα απαιτούμενα επίπεδα απόδοσης.

Μάλιστα, η IBM υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να «τετραπλασιάσει» την διάρκεια της μπαταρίας των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, δηλαδή ένα smartphone με τέτοιο επεξεργαστή θα χρειάζεται πλήρη φόρτιση κάθε τέσσερις ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κατασκευής επεξεργαστών μετριέται σε nanometers (nm) και όσο χαμηλότερο είναι το συγκεκριμένο νούμερο τόσο πιο προηγμένος θεωρείται ένας επεξεργαστής.

Ουσιαστικά, η βιομηχανία παραγωγής επεξεργαστών χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο – αντιστοιχεί με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου – για να μετρήσει το φυσικό μέγεθος των τρανζίστορ. Σήμερα, ο χαμηλός αριθμός «nm» χρησιμοποιείται και σαν ένα εργαλείο μάρκετινγκ για να περιγράψει τις νεότερες γενιές επεξεργαστών, που συνήθως χαρακτηρίζονται από καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερες απαιτήσεις ενέργειας.

Η IBM θεωρεί ότι η διαδικασία παραγωγής των 2nm μπορεί να «χωρέσει» 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε «ένα chip με μεγέθους όσο το νύχι ενός ανθρώπου». Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γενιά επεξεργαστών, αυτή των 5nm που λανσαρίστηκε το 2017, μπορούσε να «χωρέσει» στην ίδια επιφάνεια αριθμό έως και 30 δισεκατομμυρίων τρανζίστορ.

Προφανώς, το απτό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δούμε ένα νέο άλμα επιδόσεων στους υπολογιστές που θα κάνουν την εμφάνισή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πάντως το πόσο σύντομα θα έρθουν αυτοί οι νέοι επεξεργαστές είναι κάτι σχετικό. Σήμερα, η πλειοψηφία των high-end επεξεργαστών για επιτραπέζια συστήματα υπολογιστών είναι προϊόν της διαδικασίας των 7nm, η οποία έγινε ευρέως διαθέσιμη το 2019 – τέσσερα χρόνια αφού η IBM κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο της δοκιμαστικό επεξεργαστή στα 7nm.

Όπως σημειώνουν αναλυτές της IDC στο BBC, αιτία είναι ότι η μετάβαση της παραγωγής από τη μία διαδικασία στην επόμενη αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μια πραγματική πρόκληση για τους κατασκευαστές.

Παρόλα αυτά, ο αναλυτής Πίτερ Ράντεν της IDC θεωρεί ότι η νέα διαδικασία της IBM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που σήμερα για την εκτέλεσή τους απαιτούν τη χρήση πρόσθετου επεξεργαστή ή την προσθήκη μίας προηγμένης κάρτας γραφικών. Παράλληλα, η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη τόσο σε προσωπικές συσκευές όσο και σε πελώρια συστήματα κέντρων δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η IBM, το δοκιμαστικό chip των 2nm κατασκευάστηκε στο ερευνητικό εργαστήριο του Άλμπανι, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανακοίνωση ήρθε σε μία περίοδο όπου εμφανίζεται έλλειψη επεξεργαστών σε παγκόσμια κλίμακα και όλοι οι κατασκευαστές φαίνεται να εξαρτώνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τις παραγωγικές δυνατότητες εταιρειών στην Κίνα και στην Ταϊβάν.

Related posts

OnePlus Clipt: Δωρεάν εφαρμογή μεταφοράς αρχείων και συγχρονισμού πρόχειρου

NEWSROOM

Έρχεται budget smartphone από τη Huawei με HD+ οθόνη, διπλή κάμερα, και 4.900mAh μπαταρία

NEWSROOM

Μεγάλη ζήτηση για το 10ετες ελληνικό ομόλογο- Ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ

NEWSROOM

Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- Τα βλέμματα στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ

NEWSROOM

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός παγκοσμίως- Έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. διαπιστωμένων μολύνσεων

NEWSROOM

Facebook: Νέα λειτουργία για την κοινοποίηση ειδήσεων

NEWSROOM

Το Samsung Galaxy Z Fold 3 δεν θα έχει φυσικά κουμπιά, αλλά touch controls

NEWSROOM

Ξεκινούν από Δευτέρα οι δηλώσεις αναστολής επιταγών στις τράπεζες

NEWSROOM

Στα 205 τα δείγματα με μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού στην Ελλάδα

NEWSROOM

Αναζητώντας ζωή σε άλλους κόσμους

NEWSROOM

Σουπερμάρκετ: Τι ώρα κλείνουν στην Αττική μετά το lockdown

NEWSROOM

Τα 3+1 μυστικά του Messenger που δεν γνωρίζετε

NEWSROOM