telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Delphi Forum: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης

Τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράμμισαν οι ομιλητές του πάνελ «EU Recovery Fund: Digital», που συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, τόνισε ότι το Ταμείο, που έγινε πραγματικότητα τον Ιούλιο του 2020, είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο πάνω στο οποίο τα κράτη έχουν χτίσει τη δική τους πρόταση. Η δική μας βασίστηκε στο σχέδιο Πισσαρίδη συμπλήρωσε. Όπως είπε ο κ. Στύλιος, πρόκειται για 170 έργα που θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό της χώρας, ενώ ειδικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ανέφερε ότι η Ελλάδα σε κάποιους ψηφιακούς δείκτες είναι χαμηλά, όπως για παράδειγμα στη συνδεσιμότητα, οπότε το υπουργείο δίνει προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς που χρειάζονται ενίσχυση.

Ο Γενικός Διευθυντής της SAP Ελλάδος, Ανδρέας Ξηρόκωστας, ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρχε χειρότερη στιγμή για να έρθει η πανδημία και δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης». Μίλησε για μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η χώρα, όχι μόνο όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και πολλούς άλλους τομείς. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στους επιχειρηματίες λέγοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει από την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης και κάλεσε τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν ότι «πλέον η αγορά μας είναι όλος ο πλανήτης». Το Ταμείο Ανάπτυξης, είπε, «είναι μία ευκαιρία – για κάποιους η τελευταία – για να γίνει αυτή η χώρα αναπτυγμένη».

Ο Νίκος Χριστοδούλου, Σύμβουλος στην Deloitte Ελλάδας, είπε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η καρδάρα με το γάλα και το ζήτημα είναι να μην την κλωτσήσουμε, αλλά να την αξιοποιήσουμε» προσθέτοντας ότι αν το κάνουμε, τότε θα γίνουμε μία χώρα πρότυπο, μία χώρα για να ζει κανείς, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Το μέλλον της Ελλάδας θα είναι διαφορετικό, πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «τα κεφάλαια για τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις – μετά το χτύπημα της πανδημίας – είναι αναγκαιότητα. Το κράτος θα πρέπει να έρθει με κίνητρα. Έχουν γίνει βήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, τόνισε ότι «ό,τι ήταν για τις χώρες μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο το Σχέδιο Μάρσαλ, θα είναι για μας το Ταμείο Ανάκαμψης» και υπογράμμισε τον καθοριστικό και, ταυτόχρονα, τον συμβολικό του ρόλο. Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, είπε, ότι στη χώρα είμαστε σε πολύ καλό σημείο, αλλά πρέπει να γίνει πρόοδος στην σταθερή με επενδύσεις σε οπτικές ίνες που θα φτάνουν μέχρι το τελευταίο σπίτι. «Υπάρχουν τα σχέδια των παρόχων, αλλά το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης», κατέληξε.

Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, τόνισε ότι η «εξωστρέφεια πρέπει να είναι ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία» και αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν χρήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Πρέπει να υλοποιηθούν έργα σύντομα». Η κ. Παπαρίδου, με την εμπειρία των ΕΣΠΑ, κάλεσε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του Ταμείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούν να γίνουν έργα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται και ψηφιακή εκπαίδευση των πολιτών. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η παιδεία, «δε νοείται να βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια αρχιτέκτονες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει Autocad».

Related posts

NASA: Το Juno τράβηξε τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του Γανυμήδη

NEWSROOM

Ζημιές 5,7 δισ. δολαρίων για τη BΡ το 2020- Λόγος για μία «βάρβαρη» χρονιά

NEWSROOM

Πρόβλεψη για πτώση στις παραδόσεις smartphones στο β’ τρίμηνο του έτους

NEWSROOM

Επίσημο το launch event των OnePlus 9 με κάμερες από τη Hasselblad για τις 23 Μαρτίου

NEWSROOM

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Παγώνει» τη δωρεά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

NEWSROOM

Canalys: Άνοδος κατά 27% στις παραδόσεις smartphones

NEWSROOM

Γερμανία: «Όχι» στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

NEWSROOM

Καθυστερήσεις και αναστολές στις ταχυμεταφορές λόγω κακοκαιρίας

NEWSROOM

Κορωνοϊός: 516 νέα κρούσματα και 300 διασωληνωμένοι

NEWSROOM

Οι ήρωες του Star Wars γίνονται γραμματόσημα

NEWSROOM

Ρεκόρ πωλήσεων τα Samsung Galaxy S21, τριπλάσιες από τα S20 τον πρώτο μήνα

NEWSROOM

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Κυριακή

NEWSROOM