telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Aγορά εργασίας και Internet of the Things

  • Written by 
    Super User
  • Be the first to comment!
  • font size decrease font size increase font size
  • Published in DUMP
  • Read 47 times
  • Print
  • Email

image
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ότι θα μπορούσε να φτάσει στις μέρες μας το personal computing και δη το mobile computing; Ουδείς, ούτε καν οι Στιβ Τζόμπς και Μπιλ Γκέιτς, τόνισε, στη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Drexel των ΗΠΑ και ιδρυτής της εταιρείας Netronix, Βασίλης Νάσης, παρουσιάζοντας τα «χαρακτηριστικά» και τη φιλοσοφία του Internet of the Things (IoT).

   Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με πολλά νεανικά πρόσωπα που «διψούσαν» για πληροφορίες σε σχέση με ό,τι νέο στον τομέα του IoT (επί το ελληνικότερον «ίντερνετ των αντικειμένων»), ο κ. Νάσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΙοΤ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Πρόκειται, όπως είπε, για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», φιλοσοφία της οποίας είναι, πως «πλέον όλα, τα πάντα, σε βάθος δεκαετίας, θα είναι συνδεδεμένα με το ίντερνετ, είτε αυτό έχει να κάνει με αυτοκίνητα, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη συνδεδεμένα με το ίντερνετ, είτε αυτό έχει να κάνει με τον τομέα της περίθαλψης, είτε με ο,τιδήποτε άλλο».

   Αγορά με εξαιρετικές ευκαιρίες και υπηρεσίες από το…μέλλον

   Οι νέες εξελίξεις και τάσεις δημιουργούν μια τεράστια αγορά, η οποία υπολογίζεται -σύμφωνα με διεθνείς οίκους- να αγγίζει τουλάχιστον τα 30 τρισ. δολάρια, δημιουργώντας ευκαιρίες σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η περιβαλλοντική παρακολούθηση, οι αυτοματοποιήσεις κτιρίων κοκ. Επιχειρώντας να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της αγοράς, ο κ. Νάσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, «η αυτοκινητοβιομηχανία “αγγίζει” τα 10 τρισ. δολάρια. Εδώ μιλάμε για μια νέα αγορά, η οποία θα αναπτυχθεί σε βάθος δεκαετίας και θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι η αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό δείχνει και τον όγκο της αγοράς, αλλά και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν».

   Τί θα προσφέρει η αγορά του ΙοΤ; Σύμφωνα με τον κ. Νάση, θα δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες υπηρεσίες, ιδίως στον τομέα της προληπτικής συντήρησης (preventative maintenance), θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των ατόμων, θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, που δεν αφορά μόνο τους προγραμματιστές ή τους μηχανολόγους. Επίσης, θα βοηθήσει (το ΙοΤ) να δημιουργηθούν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- ήταν ανέφικτο να δημιουργηθούν στο παρελθόν.

   Το ΙοΤ θα αναπτυχθεί περισσότερο στον βιομηχανικό τομέα, σημείωσε ο κ. Νάσης και προσέθεσε ότι το Internet of the Things δημιουργήθηκε τώρα και όχι πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, διότι -όπως είπε- «για να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκε πρώτα να δημιουργηθεί μια αγορά που το χρειάζεται».

   «Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι addicted driven. Κοιτάζουμε κάθε λίγο τον καιρό […] Έχει δημιουργηθεί ένας «εθισμός» (addiction) γύρω από τον τομέα των δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, ότι πέρα απ’ ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον «εθισμό» χρειάστηκε επίσης, να δημιουργηθούν και άλλες απαραίτητες υποδομές (cloud services, μεταφοράς δεδομένων) κά.

   Δίνοντας, εξάλλου, ένα από τα παραδείγματα εταιρειών στο εξωτερικό, που έχουν ήδη κάνει «βήματα στον συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, «η Rolls Royce η οποία έχει μηχανές αεροσκαφών και είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων, δεν πουλά μηχανές σε εταιρείες αεροσκαφών. Τις νοικιάζουν, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα. Τα δεδομένα που μεταφέρονται εβδομαδιαίως μεταξύ αεροσκαφών και υπολογιστών στο έδαφος ξεπερνούν τα 2 Petabytes (σ.σ. ένα Petabyte αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο GB)».

back to top

Related posts

Οι αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας η επανάσταση του 5G

tele

Το ακριβότερο mobile internet της Ευρώπης πληρώνουν οι Έλληνες

tele

Το πρώτο βήμα για το 5G μόλις πραγματοποιήθηκε!

tele

iPhone 11 Pro Max Review | Το πρώτο iPhone που η Apple ονόμασε Pro

tele

Eρχονται και στην Ελλάδα τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστο χρόνο ομιλίας

tele

6 στους τα 10 μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα έχουν προφίλ στα social media

tele

Έρευνα δείχνει πως το iPhone 11 Pro εκπέμπει διπλάσια ακτινοβολία από το επιτρεπόμενο όριο;

tele

Περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σύνδεση με κινητή συσκευή

tele

Πως η ΕΕ θα κάνει τα smartphones να “ζουν” για 10 χρόνια!

tele

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι η Βόρεια Κορέα

tele

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών για MLS: Υπάρχει η οσμή του σκανδάλου FF

NEWSROOM

Το virtual μέλλον είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε

tele