telecomsnews.gr
Image default
APPLE

1 στους 3 Έλληνες στέλνει και διαβάζει sms/email, ενώ οδηγεί

Άκρως επικίνδυνες συμπεριφορές, που συνδέονται με παράγοντες απόσπασης της προσοχής, όπως η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο τιμόνι, συνεχίζουν να υιοθετούν οι Έλληνες οδηγοί. Ως αποτέλεσμα, κάθε άλλο παρά περίεργο είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό (16%) οδηγών στην Ευρώπη, που υπέστησαν ή παραλίγο να υποστούν τροχαίο ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει το SEPE.

Μάλιστα, οι Έλληνες οδηγοί όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποκτούν ακόμη πιο στενή σχέση με το κινητό, το οποίο δεν αποχωρίζονται ούτε τις ώρες της οδήγησης. Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες (27%) στέλνουν και διαβάζουν sms και email στο κινητό, ενώ οδηγούν (έναντι 22%, που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη).

Επίσης, το των Ελλήνων, ποσοστό αυξημένο κατά 11 μονάδες σε έναν χρόνο και 14 μονάδες σε 5 χρόνια, αναφέρει συμβάντα στους άλλους οδηγούς μέσω εφαρμογής οδηγώντας. Στην Ευρώπη, οι οδηγοί που έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά αντιστοιχούν στο 21% ( 2 σε έναν χρόνο και 5 σε 10 χρόνια).

Την ίδια στιγμή, το 45% των Ελλήνων οδηγών ρυθμίζει το GPS οδηγώντας, ποσοστό που έχει μειωθεί μεν κατά 2 μονάδες σε σχέση με πέρσι, αλλά έχει αυξηθεί κατά 10 την τελευταία πενταετία. Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά των Ευρωπαίων οδηγών, όπου το 43% ρυθμίζει το GPS εν κινήσει.

Βλέπουν ταινίες οδηγώντας

Στο μεταξύ, σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (57%) τηλεφωνούν κατά την οδήγηση χρησιμοποιώντας Bluetooth με ενσωματωμένα ηχεία, μία εξίσου επικίνδυνη πρακτική σε σχέση με την απόσπαση της προσοχής. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά πέντε μονάδες σε έναν χρόνο, αλλά έχει αυξηθεί κατά 8 μονάδες σε μια πενταετία.

Επιπλέον, το 53% των Ελλήνων – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη – τηλεφωνεί οδηγώντας με ακουστικό, ενώ το 42% – επίσης το υψηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά – τηλεφωνεί οδηγώντας χωρίς hands free.

Υπάρχει τέλος και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 11%, των Ελλήνων, που οδηγούν βλέποντας ακόμα και ταινίες ή βίντεο σε smartphone ή τάμπλετ (το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των Ευρωπαίων είναι 7%).

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στο 8ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, που δημοσιοποίησε το ίδρυμα “Fondation VINCI Autoroutes”. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες και  καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι.

Μπορεί Έλληνες και Ευρωπαίοι να γίνονται όλο και πιο αφηρημένοι στον δρόμο, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν επίγνωση των κινδύνων της έλλειψης προσοχής: το 54% των Ελλήνων και αντίστοιχα των Ευρωπαίων αναγνωρίζει ότι αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων γενικά στους δρόμους και 40% στους αυτοκινητόδρομους.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Related posts

Η Lady Gaga κυκλοφόρησε το νέο βίντεο κλιπ της που έχει γυριστεί αποκλειστικά σε iPhone

tele

Το νεότερο Shot on iPhone βίντεο αναδεικνύει τους iPhone 11 Pro Ultra Wide φακούς

tele

Mesh gradient wallpapers για το iPhone σας

tele

Δύο foldable iPhone πρωτότυπες συσκευές έχουν περάσει τα εσωτερικά τεστ αντοχής της Apple

tele

O πηγαίος κώδικας της iOS 14 έκδοσης επιβεβαιώνει τα πλάνα της Apple για ένα iPhone 9 Plus με A13 επεξεργαστή

tele

Περίεργη φήμη δείχνει ότι η iOS 15 θα έχει βελτιωμένες ειδοποιήσεις, καταγραφή γευμάτων κ.α

tele

Ποιο iPhone να αγοράσω; Συγκριτικό των μοντέλων της επίσημης γραμμής της Apple

tele

Νέα iMac wallpapers για το iPhone, iPad, και desktop

tele

H Apple ζήτησε από την TSMC να αυξήσει την παραγωγή του A13 επεξεργαστή έτσι ώστε να καλυφτεί η ζήτηση για το iPhone 11

tele

Επιστρέφουν οι φήμες για έναν “Dark Blue” χρωματισμό στην iPhone 12 σειρά

tele

Vodafone 5G στα Τρίκαλα

tele

The Mandalorian wallpapers: OLED iPhone έκδοση

tele