telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ψηφιακός τόπος «Περί Βιβλιοθηκών» από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) εγκαινίασε και προσφέρει σε αναγνώστες και ερευνητές μια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον κόσμο των βιβλιοθηκών, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο ιστότοπος «Περί Βιβλιοθηκών» (www.aboutlibraries.gr), δημιουργήθηκε για να ξεναγήσει τους επισκέπτες σε τόπους, χρόνους και στιγμές της εξέλιξης του θεσμού των βιβλιοθηκών, καθώς και σε φημισμένες, ξεχασμένες ή και άγνωστες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σκοπός του νέου ψηφιακού τόπου είναι η οργανωμένη καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας των βιβλιοθηκών και των συλλογών τους, καθώς και η δημιουργία ενός κόμβου για τη συγκέντρωση υλικού, την πληροφόρηση, την έρευνα και τη διασύνδεση των ανθρώπων των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Η αρχική ιδέα ανήκε στον Κ. Σπ. Στάικο, αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου, και το περιεχόμενο στην παρούσα φάση προέρχεται από το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρώσει ο ίδιος με πολύχρονη και συστηματική έρευνα σχετικά με την αρχιτεκτονική, την ιστορία και το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών, αλλά και την εκδοτική και τυπογραφική δραστηριότητα. Πρόκειται για λήμματα εύληπτα, βασισμένα σε ερευνητικά δεδομένα, επεξεργασμένα και τεκμηριωμένα, τα οποία συνοδεύονται από χρήσιμες βιβλιογραφικές αναφορές και πλούσια εικαστική συλλογή (μικρογραφίες χειρογράφων, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, αναπαραστάσεις και φωτογραφικές απεικονίσεις γλυπτών και αρχιτεκτονικών έργων κ.λπ.).

Το ΕΚΤ ανέπτυξε μια σύγχρονη τεχνολογική υποδομή, επιμελήθηκε και αναβάθμισε το περιεχόμενο που προϋπήρχε και το διάρθρωσε ανά θεματικές ενότητες με δυνατότητα αλφαβητικής, χρονολογικής και γεωγραφικής παρουσίασης, ικανοποιώντας ποικίλες ερευνητικές απαιτήσεις. Παράλληλα, εφάρμοσε τις ενδεδειγμένες πρακτικές για τη συγκροτημένη και μεθοδολογικά άρτια παραγωγή νέου περιεχομένου, σύμφωνα με σύγχρονα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και μοντέλα αναπαράστασης της πληροφορίας.

Είναι στις προθέσεις του ΕΚΤ να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους των βιβλιοθηκών, εφόσον το επιθυμούν, να παρέχουν πρόσθετο πληροφοριακό υλικό ή και να προτείνουν δικά τους σύντομα πρωτότυπα κείμενα που θα δίνουν το στίγμα της κάθε βιβλιοθήκης και θα διευρύνουν τα υπάρχοντα λήμματα ή θα λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτά.

Το περιεχόμενο είναι δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά), ενώ στο μέλλον θα διευρυνθεί, υποστηρίζοντας τα αραβικά και τα κινέζικα. Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρωθεί, μέσω διεθνών συνεργασιών, υλικό από σημαντικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, με την προοπτική να καλυφθούν χρονικά και γεωγραφικά οι βιβλιοθήκες σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση του ψηφιακού τόπου, το ΕΚΤ διένειμε σε βιβλιοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς συνοδευτική έκδοση, στις σελίδες της οποίας παρουσιάζονται ενδεικτικοί τύποι βιβλιοθηκών και εμβληματικά παραδείγματα που ξεχωρίζουν στη νεοελληνική ιστορία: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, Βιβλιοθήκη Κωστή Παλαμά και Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επικοινωνία με τις ελληνικές βιβλιοθήκες (δημόσιες, δημοτικές, πανεπιστημιακές, ιδιωτικές συλλογές, βιβλιοθήκες οργανισμών και ιδρυμάτων) προβλέπεται να συνεχιστεί με σκοπό τη συλλογή υλικού που και εκείνες θα υποδείξουν, παράλληλα με την αξιοποίηση ποικίλων άλλων πηγών που έχει ήδη εντοπίσει η ομάδα υλοποίησης του έργου.

– ΑΠΕ

Related posts

Το Xiaomi Mi Band 6 έχει πουλήσει ήδη ένα εκατομμύριο κομμάτια παγκοσμίως

NEWSROOM

Με μήνυμα στα ελληνικά η Κομισιόν εκταμιεύει τα πρώτα δάνεια για τις τεράστιες απώλειες στην απασχόληση

NEWSROOM

ΚΕΔΕ: Δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας

NEWSROOM

Facebook: Προστίθενται νέα εργαλεία και λειτουργίες

NEWSROOM

Αναδιπλούμενο iPhone 8 ιντσών το 2023!

NEWSROOM

Το νέο ισχυρό 12.9 iPad Pro δεν είναι συμβατό με το παλίο Magic Keyboard

NEWSROOM

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV των Huawei και Cyrus είναι εδώ, έχει 1.000km αυτονομία

NEWSROOM

Στο μέλλον ο Chrome θα δίνει πρόσβαση στην τοποθεσία για μία μόνο συνεδρία

NEWSROOM

Μπουρλά : Έρχεται εμβόλιο που θα διατηρείται σε απλούς καταψύκτες

NEWSROOM

Δεν έχεις λεφτά για smart TV; Κάνε την παλιά τηλεόραση smart με μόλις 48 ευρώ

NEWSROOM

Στα…κλεφτά φεύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο- Δεν θα παραδώσει στον Μπάιντεν

NEWSROOM

Διαθέσιμα τα Oppo Find X3 στην Ευρώπη με τιμές από 449 ευρώ

NEWSROOM