telecomsnews.gr
Image default
MARKET

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή κατά του 5G

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προετοιμάζονται να αντικρούσουν τα επιχειρήματα 50 πολιτών που έχουν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της απόφασης προκήρυξης του διαγωνισμού για την απονομή των συχνοτήτων 5G.

Η υπόθεση, παρά την έλλειψη επιχειρημάτων, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τους αρμόδιους φορείς καθώς το 5G, η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της Ελλάδας στην πορεία προς την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η συζήτηση της αγωγής κατά του 5G θα γίνει σε επίπεδο Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 Μαρτίου και θα παραστούν, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο και την ΕΕΤΤ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind.

Οι 50 πολίτες επικαλούνται θέματα ακτινοβολίας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες – άδειες πραγματοποιήθηκε χωρίς να προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), δεν έγινε μελέτη επικινδυνότητας για τον άνθρωπο, και δεν ενημερώθηκε το κοινό.

Προφανώς πρόκειται για επιχειρήματα με ισχυρό αντίλογο καθώς ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται να κτυπηθεί είναι η κινητή τηλεφωνία, ενώ να σημειώσουμε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει Περιβαλλοντική Μελέτη για κάθε κεραία που εγκαθίσταται. Την ίδια στιγμή το επίπεδο εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην χώρα μας είναι στο 60% έως 70% των ορίων που έχουν θέσει άλλες χώρες της Ε.Ε.

Να προσθέσουμε ότι το 2020 η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (International Commission for Non- Ionizing Radiation Protection – ICNIRP) με τη νέα σύσταση (κατευθυντήριες γραμμές) για τα όρια ασφαλούς έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, επιβεβαίωσε την ασφάλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται αποδεδειγμένοι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η έκθεση στα δίκτυα 5G θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτά τα όρια με την ICNIRP να τονίζει: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται ο κόσμος είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη εφόσον τηρούνται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές».

Η ICNIRP είναι ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ / WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ / ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέλη της ICNIRP δεν απασχολούνται στη βιομηχανία και η χρηματοδότηση της Επιτροπής προέρχεται από εθνικούς και διεθνείς δημόσιους οργανισμούς.

Οι ίδιοι πολίτες είχαν καταθέσει στις 16 Δεκεμβρίου 2020 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκτέλεσης της διοικητικής πράξης της ΕΕΤΤ με την οποία εγκρίθηκε η αδειοδότηση των παρόχων και η λειτουργία δικτύου 5G στην Ελλάδα. Η αίτηση απορρίφθηκε και έτσι το ΣτΕ συζητά την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στην 7μελη σύνθεση του Δ’ Τμήματος.

Related posts

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE 2019: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής

tele

Vodafone Smart Track: Μείωση κόστους και καλύτερη εποπτεία του στόλου οχημάτων επιχειρήσεων

NEWSROOM

Η Vodafone φέρνει το μέλλον με το Vodafone Giga City 5G στα Τρίκαλα!

tele

Vodafone: Λειτουργία καταστημάτων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

tele

Δωρεάν επικοινωνία από τη WIND σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Καρδίτσα

tele

COSMOTE: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα» για όγδοη συνεχόμενη φορά

tele

Ανοιχτά, με νέο ωράριο, παραμένουν όλα τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ

tele

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό πλάνο NGA της WIND

tele

Μήνυμα του Νάσου Ζαρκαλή προς όλους τους συνδρομητές της Wind

tele

H Κωτσόβολος παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια»

tele

Πως να διαλέξετε το σωστό laptop; Με το Lenovo Laptop Guide Wizard!

tele

Xiaomi Balcony Photography. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε μπαλκόνι, ανεβάζουμε τέχνη!

tele