telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Σημάδια «ζωής» από το πρώτο δοκιμαστικό chip του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή

Σημάδια «ζωής» έδωσε το EPAC1.0, το πρώτο δοκιμαστικό chip του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή, με το μήνυμα «HELLO WORLD» να εμφανίζεται στην κονσόλα του, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες – ερευνητές του ΙΤΕ, οι επεξεργαστές αποτελούν την καρδιά όλων των ψηφιακών συστημάτων, από κινητά, υπολογιστές, και κέντρα δεδομένων, μέχρι αυτοκίνητα, μηχανές και αυτοματισμούς, δηλαδή την τεχνολογική βάση της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Ευρωπαϊκός Επεξεργαστής αποτελεί εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμετωπίδα στην κατεύθυνση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της Ευρώπης, σε όλες τις κρίσιμες υποδομές της ψηφιακής εποχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ITE. Από την Ελλάδα, στην Κοινοπραξία συμμετέχει το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, με σημαντική συνεισφορά στις τεχνικές εργασίες, που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες πέντε θέσεις μεταξύ όλων των συμμετεχουσών χωρών.

«Μεταξύ των άλλων εργασιών σχεδιασμού και υλοποίησης σημαντικών υποσυστημάτων, η Ελλάδα συμμετέχει και στις δοκιμές των chips κι έτσι η πρώτη αυτή έκδοση του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή έδωσε τα πρώτα σημάδια ζωής του στο Ηράκλειο της Κρήτης», εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Δημήτρης Πλεξουσάκης. Μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή: «…προ ολίγων ημερών, ο επεξεργαστής, τύπωσε το μήνυμα “Hello World!” στην κονσόλα του, στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του ΙΠ-ΙΤΕ, με τις επίμονες προσπάθειες της πολυπληθούς ομάδας έμπειρων σχεδιαστών, η πλειοψηφία των οποίων είναι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την καθοδήγηση των δρ Βασίλη Παπαευσταθίου, ερευνητή Γ’, και δρ Μανόλη Μαραζάκη, ειδικού λειτουργικού επιστήμονα Β’, στο ΙΠ-ΙΤΕ».

«Το chip, που “ζωντάνεψε” για πρώτη φορά στην Κρήτη, αφορά το τμήμα του Ευρωπαϊκού επεξεργαστή που στηρίζεται στο ανοικτό διεθνές ρεπερτόριο εντολών RISC-V. Το εν λόγω τμήμα υλοποιήθηκε καθ’ ολοκληρία και αμιγώς στην Ευρώπη. Η ελληνική συνεισφορά στον Ευρωπαϊκό Επεξεργαστή συνίσταται στην κοινόχρηστη κρυφή μνήμη δεύτερου επιπέδου (shared L2 cache) του επεξεργαστή, σε λογισμικό συστήματος, στο περιβάλλον προσομοίωσης και επαλήθευσης μέσω FPGA και στις δοκιμές μετά την κατασκευή», εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου CARV, Μανόλης Κατεβαίνης.

«Οι δραστηριότητες αυτές, σε τόσο σημαντικές διεθνείς ερευνητικές πρωτοβουλίες, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης που διαθέτουν το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνιστούν δε, ένα εξαιρετικό περιβάλλον που δίνει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες, μηχανικούς και φοιτητές, να συμμετέχουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση δύσκολων τεχνολογικών και επιστημονικών προκλήσεων στην Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών», ανέφερε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Αργυρός.

– ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Η Siri έκανε leak το επόμενο event της Apple, αφορά το 12.9 iPad με mini-LED

NEWSROOM

To InSight της NASA αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο του Άρη

NEWSROOM

Η Microsoft έγινε… Apple και έχει πλέον αξία 2 τρισ. δολαρίων

NEWSROOM

«Yγεία 4.0»: Η τεχνολογία διαμορφώνει νέα δεδομένα

NEWSROOM

Επιστροφή στο γραφείο – H Amazon «τα γυρνάει», πετά το «μπαλάκι» στους μάνατζερ

NEWSROOM

Αυτές είναι όλες οι συσκευές που πέρνουν iOS 15 και iPadOS 15

NEWSROOM

ΕΕ – Φουντώνει το ψηφιακό λόμπινγκ – Ποιες εταιρείες κυριαρχούν

NEWSROOM

Διευθύντρια ECDC: Να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να ζούμε με τον κορωνοϊό

NEWSROOM

TSMC: Επέκταση σε ΗΠΑ και Ιαπωνία με νέα εργοστάσια ημιαγωγών

NEWSROOM

Ντεμπούτο των Realme Watch 2 και 2 Pro στην Ευρώπη με IP68, SpO2, και άλλα

NEWSROOM

Τα Windows 11 παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση επιδόσεων έναντι των Windows 10

NEWSROOM

Netflix: Στροφή στο gaming αλλά με προσεκτικά βήματα

NEWSROOM