telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Πόσο γρήγορα σερφάρει η Ελλάδα;

Τον τελευταίο χρόνο η καθημερινότητά μας είναι περισσότερο online από ποτέ και πλέον η σταθερή διαδικτυακή σύνδεση κρίνεται απαραίτητη. Από μια τηλεδιάσκεψη το πρωί έως το καθιερωμένο βραδινό streaming για μία ωραία ταινία. Όμως, πόσο γρήγορα «σερφάρει» ο Έλληνας;

Στην απάντηση θα μας βοηθήσει η Speedtest Global Index, το εργαλείο μέτρησης των ταχυτήτων από την Ookla. Σύμφωνα με τους ειδικούς του δημοφιλούς site Speedtest.net, η Σιγκαπούρη συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση των ταχυτήτων βάση των μετρήσεων του Μαρτίου 2021 στο Speedtest Global Index. Η μέση ταχύτητα downstream για τη Σιγκαπούρη φτάνει στα 234,40 Mbps, ενώ η ταχύτητα upstream υπολογίζεται στα 222,77 Mbps. Στην παγκόσμια σύγκριση, τα νούμερα που βλέπουμε δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες. Λίγο πιο κάτω, στη 2η θέση, βρίσκεται η Ταϊλάνδη με ταχύτητες στα 230,59 Mbps.

Η θριαμβευτική θέση της Σιγκαπούρης οφείλεται σε μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια για να εξασφαλίσει καλή σύνδεση broadband σε όλη τη χώρα με υποδομές οπτικών ινών. Με την πρωτοβουλία που φέρει τον τίτλο «Next Generation Nationwide Broadband Network», δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που δίνει στην Σιγκαπούρη Internet υψηλής ταχύτητας. Αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλες χώρες απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για να καλύψουν όλες τις περιοχές τους (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες).

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται στην παγκόσμια κατάταξη του Speedtest Global Index, είναι η Ρουμανία με ταχύτητα download στα 210,82 Mbps και upload στα 165,57 Mbps. Οποιοσδήποτε με ταχύτητα κοντά στα 130 Mbps στην Ευρώπη μπορεί να σερφάρει γρήγορα και είναι σε καλή θέση στην παγκόσμια σύγκριση. Οι χρήστες του Internet στην Κίνα και την Ιαπωνία φτάνουν ταχύτητες στα 140-170 Mbps.

Η θέση της Ελλάδας

Έτσι, σιγά σιγά φτάνουμε και στη θέση της Ελλάδας που είναι αρκετά χαμηλή καθώς με μέση ταχύτητα στα 34,83 Mbps κατέχουμε την 97η θέση, μετά από την Αίγυπτο και πριν τη Τουρκία. Πέρσι, με μέση ταχύτητα τα 24,97 Mbps βρισκόμασταν στην 99η θέση, παρατηρούμε μια μικρή βελτίωση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην κατάταξη. Η Κύπρος βρίσκεται στην 75η θέση με ταχύτητες στα 48,86 Mbps.

Η Ελλάδα και η επέκταση του broadband

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στις συνδέσεις broadband που διαθέτει. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΑΣΑ broadband statistics) σχετικά με την παγκόσμια επέκταση των οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, μόλις το 0,2% των συνδέσεων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με οπτικές ίνες. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις υπόλοιπες 37 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση, ενώ ηγετικές θέσεις στην Ευρώπη κατέχουν η Λιθουανία και η Σουηδία με ποσοστά στα 74.61% και 68.95% αντίστοιχα.

Έξυπνες λύσεις για σταθερό Internet

Παρόλο που τα δεδομένα από την Speedtest είναι βασισμένα μόνο στους χρήστες αντίστοιχων εφαρμογών μέτρησης του δικτύου και δεν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε καλή θέση. Καθώς λοιπόν οι ταχύτητες στη χώρα μας παραμένουν χαμηλές, είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα δυνατό οικιακό δίκτυο και ένα ισχυρό σήμερα Wi-Fi εκμεταλλευόμενοι το 100% της διαθέσιμης ταχύτητας που μας παρέχεται από τον Internet Service Provider.

Όταν το router πρέπει να μοιράζει το Wi-Fi σε όλο το σπίτι, χωρίς κάποια «βοήθεια» τότε η ταχύτητα και η ποιότητα σύνδεσης, φτάνουν γρήγορα στα όριά τους. Το αποτέλεσμα είναι διακοπές κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων, κακή ποιότητα ήχου και εικόνας στο streaming και κολλήματα στο σερφάρισμα. Κάποιες μοντέρνες λύσεις βοηθούν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Μία από αυτές τις λύσεις είναι οι προσαρμογείς που μετατρέπουν κάθε πρίζα σε ένα ισχυρό σημείο πρόσβασης στο Internet με ταχύτητες υψηλών επιδόσεων. Η τεχνολογία mesh Wi-Fi, εταιρειών όπως η devolo, προσφέρει άνεση και ομαλή εναλλαγή από το ένα σημείο πρόσβασης, στο άλλο. Έτσι, μια βίντεο-κλήση μπορεί να γίνει και όσο περπατάτε μέσα στο σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο, χωρίς να χάνεται η σύνδεση ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Related posts

Οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης έρχονται από τα… βρετανικά εμβόλια

NEWSROOM

Η OnePlus ίσως ετοιμάζει 8 Pro Fan Edition, ίδιο design, αναβαθμισμένο hardware

NEWSROOM

Ηλ. Μόσιαλος: Tο εμβόλιο της Pfizer προσφέρει προστασία και για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού

NEWSROOM

ΣΕΒ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το σκηνικό στην αγορά εργασίας

NEWSROOM

Με αυτό το Gmail trick, βλέπεις ποιος πούλησε τα δεδομένα σου!

NEWSROOM

21 επί πληρωμή εφαρμογές και παιχνίδια εντελώς δωρεάν στο Android για λίγο διάστημα

NEWSROOM

Επιστρέφουν οι χάρτινες αποδείξεις- Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

NEWSROOM

Οι ανταγωνιστές του WhatsApp ενισχύονται – Kαι λένε ότι το οφείλουν στο Facebook

NEWSROOM

H μία και μοναδική Αφροαμερικανή διευθύνουσα σύμβουλος στη λίστα Fortune 500

NEWSROOM

Με προεγκατεστημένο Harmony OS τα επόμενα Huawei smartphones

NEWSROOM

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και πόσο την εμπιστευόμαστε [γραφήματα]

NEWSROOM

Έρχονται τα νέα Redmi Note 10 5G με Dimensity επεξεργαστές

NEWSROOM