telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Πρόβλεψη κυριαρχίας των δικτύων 5G έως το 2027 – Έως και 2 δισ. συνδέσεις στο τέλος του 2021

Η κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών έχει αυξηθεί σχεδόν 300 φορές από το 2011, την χρονιά που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η έκθεση «Ericsson Mobility Report» αποκαλύπτει η παγκόσμια συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων εκ μέρους της Ericsson.

Η παραδοχή ότι το 5G αποτελεί την ταχύτερα υλοποιούμενη γενιά κινητών επικοινωνιών μέχρι σήμερα, έχει ενισχυθεί με μια επικαιροποιημένη εκτίμηση για σχεδόν 660 εκατομμύρια συνδρομές 5G μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική, η οποία οφείλεται με τη σειρά της εν μέρει στις συνεχώς μειούμενες τιμές των συσκευών 5G. Επίσης, το τρίτο τρίμηνο του 2021, υπήρξε μια καθαρή προσθήκη 98 εκατομμυρίων συνδρομών 5G παγκοσμίως, σε σύγκριση με 48 εκατομμύρια νέες συνδρομές 4G. Στο τέλος του 2021, εκτιμάται ότι τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, βάσει συνδρομών, μέχρι το 2027. Το 5G αναμένεται επίσης να αντιπροσωπεύει περίπου το 50% όλων των συνδρομών κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως – καλύπτοντας το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού και μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones μέχρι το 2027.

Ο ρόλος των δικτύων 4G LTE

Από το 2011, η ανάπτυξη των δικτύων 4G LTE υπήρξε καθοριστική για τη δημιουργία 5,5 δισεκατομμυρίων νέων συνδέσεων smartphones παγκοσμίως, συμβάλλοντας στο να διατεθούν στην αγορά περισσότερα από 20.000 διαφορετικά μοντέλα συσκευών 4G. Η παρούσα έκθεση δείχνει έναν πολύ πιο πρώιμο τεχνολογικό κύκλο ζωής των συσκευών 5G, με τα κινητά 5G ήδη να αντιπροσωπεύουν σήμερα το 23% του συνολικού παγκόσμιου αριθμού κινητών, σε σύγκριση με το μόλις 8% των κινητών 4G στο αντίστοιχο σημείο του κύκλου ζωής τους.

Το γεγονός αυτό συνεισφέρει στην εκθετική αύξηση της κίνησης δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών, η οποία αυξήθηκε κατά 42% το τρίτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 78 exabytes (EB) δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης που παράγεται από υπηρεσίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA). Μόνο κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, η κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών ήταν μεγαλύτερη από το σύνολο της αντίστοιχης κίνησης που είχε ποτέ παραχθεί μέχρι το τέλος του 2016. Νέες προβλέψεις αποκαλύπτουν ότι η συνολική κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών είναι πιθανό να φθάσει τα 370 ΕΒ μέχρι το τέλος του 2027.

Η Ericsson Mobility Report αποκαλύπτει επίσης ότι η φύση των συνδέσεων κινητών επικοινωνιών μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, συμβάλλοντας στη συνεχόμενη αύξηση της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών.

Η εξέλιξη του IoT

Το ευρυζωνικό IoT έχει πλέον ξεπεράσει το 2G/3G ως το τμήμα εκείνο της αγοράς που συνδέει το μεγαλύτερο μερίδιο των εφαρμογών IoT. Μάλιστα, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 47% όλων των συνδέσεων IoT μέσω κινητών επικοινωνιών μέχρι το τέλος του 2021, σε σύγκριση με το 37% για το 2G/3G και το 16% για τις τεχνολογίες Massive IoT (NB-IoT και Cat-M).

Οι νέες προβλέψεις επιβεβαιώνουν την γρήγορη επιτάχυνση υλοποίησης συνδέσεων massive IoT τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων χρήσης, όπως π.χ. φορητές συσκευές e-health, παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων εφοδιαστικών αλυσίδων, παρακολούθηση περιβαλλοντικών μεγεθών και έξυπνοι μετρητές, καθώς και έξυπνες συσκευές καταγραφής και παρακολούθησης της βιομηχανικής παραγωγής. Οι συνδέσεις massive IoT προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν το 51% όλων των συνδέσεων IoT μέσω κινητών επικοινωνιών έως το 2027.

Κατά την ίδια προβλεπόμενη περίοδο, οι συνδέσεις Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης – FWA, εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστούν – από 88 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να φτάσουν περίπου 230 εκατομμύρια το 2027, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές τις συνδέσεις αναμένεται να μεταφέρονται μέσω δικτύων 5G.

Εδώ μπορείτε να εξερευνήστε την επετειακή έκδοση «Ericsson Mobility Report Νοέμβριος 2021» καθώς και το ένθετο «Ericsson Mobility Report Journey».

Δείτε όλες τις τελευταίες

Ειδήσεις

από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον

ot.gr

Related posts

Η Apple ετοιμάζει battery pack με αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για τα iPhone 12

NEWSROOM

“Hey Google, find my iPhone”: Ο Assistant μπορεί πλέον να εντοπίζει Apple smartphones

NEWSROOM

Μείωση της ρύπανσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης στους φωτεινούς σηματοδότες

NEWSROOM

Στα «λευκά» ντύθηκαν Κολωνάκι – Ομόνοια (βίντεο)

NEWSROOM

Sony Xperia 10 III: Ανακοινώθηκε επίσημα με τιμή κάπου στα 360 ευρώ στην Ευρώπη

NEWSROOM

Παράταση έως τα τέλη του έτους των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

NEWSROOM

Τα συστήμα της Huawei δίνουν 1000 χιλ. αυτόνομης οδήγησης στο Arcfox Alpha S HBT

NEWSROOM

Tesco supermarket: Αγόρασε μήλα, του ήρθε iPhone!

NEWSROOM

Blue Origin: Πούλησε… 28 εκατ. δολ. μια θέση στη διαστημική πτήση δίπλα στον Τζεφ Μπέζος

NEWSROOM

Σύμπραξη του Public marketplace με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

NEWSROOM

Microsoft: Νέα διαρροή ασφαλείας, ύποπτοι οι χάκερ της SolarWinds

NEWSROOM

Πλήρωσε 450.000 δολάρια για να γίνει εικονικός γείτονας του Snoop Dogg

NEWSROOM