telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ποιες είναι οι ψηφιακές απάτες με δόλωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Φέτος, το σύνολο των αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, γεγονός που μειώνει τους φυσικούς κινδύνους – όσον αφορά την υγεία και την ψηφιακή ασφάλεια (όπως κλοπή δεδομένων χρησιμοποιώντας τις ευπάθειες του δημόσιου Wi-Fi στο στάδιο).

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την προθυμία των οπαδών να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υποκινώντας διάφορα διαδικτυακά προγράμματα εξαπάτησης.

Για να αποκτήσουν καλύτερη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι απατεώνες προσπαθούν να κερδίσουν έσοδα από το ενδιαφέρον των θεατών, οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν ιστότοπους phishing που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχεδιασμένους για να κλέψουν τα στοιχεία των χρηστών.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές βρήκαν ψεύτικες σελίδες που υποτίθεται ότι θα μεταδώσουν ζωντανά ποικίλες Ολυμπιακές εκδηλώσεις, πουλώντας εισιτήρια για διαγωνισμούς που δεν θα έχουν θεατές, διάφορα δώρα, ακόμη και το πρώτο πλαστό εικονικό νόμισμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Live Streams

Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς περισσότεροι θεατές μετακινούνται από τα γήπεδα στον διαδικτυακό χώρο, οι ειδικοί της Kaspersky βρήκαν διάφορες σελίδες phishing που υπόσχονταν ότι θα μεταδώσουν ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μερικές από αυτές ζητούν από τους χρήστες να εγγραφούν πριν παρακολουθήσουν. Συνήθως σε τέτοιες σελίδες phishing, όταν ένας χρήστης εισάγει τα στοιχεία του, ενδέχεται να ανακατευθυνθεί σε μια σελίδα που διανέμει διαφορετικά κακόβουλα αρχεία.

Εκτός από την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή τους μέσω τέτοιων αρχείων, οι χρήστες στέλνουν τα στοιχεία αναγνώρισής τους σε αναξιόπιστα χέρια. Μετά από αυτό, οι απατεώνες ενδέχεται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοια δεδομένα για κακούς σκοπούς ή να τα πουλήσουν στο Dark Web.

Ψεύτικα εισιτήρια

Παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με θεατές στις κερκίδες, οι απατεώνες δεν αποφεύγουν δοκιμασμένες (αλλά ακόμα αποτελεσματικές) απόπειρες απάτης, όπως η πώληση εισιτηρίων εκτός σύνδεσης. Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν επίσης σελίδες που προσφέρουν επιστροφές χρημάτων για εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί.

Οργανισμοί σχετιζόμενοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αναλύοντας τις σελίδες που ανακαλύφθηκαν, οι ειδικοί της Kaspersky βρήκαν επίσης παραδείγματα σελίδων phishing που προσποιούνταν τις επίσημες Ολυμπιακές, όπως μια σελίδα που προσποιείται ότι είναι επίσημος ιστότοπος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και μια σελίδα που μιμείται τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η τελευταία, για παράδειγμα, συλλέγει τα στοιχεία MS Services των χρηστών.

Δώρα

Καμία μεγάλη δημόσια εκδήλωση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς απατεώνες που παριστάνουν ότι χαρίζουν εξαιρετικά γενναιόδωρα δώρα. Έτσι, εντοπίστηκαν σελίδες phishing που προσφέρουν τηλεόραση, ιδανική για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι αρκετά δημοφιλές και, συνήθως, κάθε χρήστης γίνεται τυχερός νικητής: με τους επιλεγμένους να πρέπει να πληρώσουν μόνο για το κόστος παράδοσης. Περιττό να αναφερθεί, ότι η τηλεόραση δεν φτάνει ποτέ στον εξαπατημένο χρήστη.

Σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων

Τέλος, και το πιο σημαντικό, οι ερευνητές της Kaspersky βρήκαν το πρώτο εικονικό νόμισμα, το οποίο είναι ένα ταμείο υποστήριξης για τους Ολυμπιακούς αθλητές. Ένα ψεύτικο φυσικά. Εάν ένας χρήστης αγοράσει το σύμβολο, οι απατεώνες υποτίθεται ότι προσφέρουν οικονομική υποστήριξη σε ταλαντούχους αθλητές σε όλο τον κόσμο που την έχουν ανάγκη.

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας από το phishing που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

• Ελέγξτε το link πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε αυτό για να κάνετε προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και αναζητήστε ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες.

• Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστότοπων πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα και χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές διευθύνσεων URL και την ορθογραφία του ονόματος της εταιρείας.

• Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει ιστότοπους phishing.

Related posts

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και πόσο την εμπιστευόμαστε [γραφήματα]

NEWSROOM

Η έλλειψη μικροτσίπ φέρνει ραγδαία μείωση εσόδων στις αυτοκινητοβιομηχανίες

NEWSROOM

Η πανδημία συνεχίζει να «πολιορκεί» την Αττική- Η γεωγραφική κατανομή των 510 νέων κρουσμάτων

NEWSROOM

16 επί πληρωμή παιχνίδια στο Android εντελώς δωρεάν για λίγο διάστημα

NEWSROOM

Handelsblatt: Η Ευρώπη χρειάζεται διαβατήριο εμβολιασμού τώρα

NEWSROOM

Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 2020

NEWSROOM

Η Apple ανακοινώνει lossless ήχο για Apple Music, αλλά δεν τον παίζουν τα ακουστικά!

NEWSROOM

Δωρεάν για λίγο paid apps, icon packs, και παιχνίδια για συσκευές Android

NEWSROOM

Πώς η τεχνολογία της Google πρόκειται να απογειώσει τη Ford

NEWSROOM

Google Chrome media controls: Αυτό είναι το ανανεωμένο design τους (screenshot)

NEWSROOM

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο

NEWSROOM

Αναβαθμίζονται τα Xiaomi Mi 9, Mi MIX 2s, Redmi Note 10 Pro Max, και Note 10S, στο MIUI 12.5

NEWSROOM