telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο κατά του Covid-19 υποχωρεί. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό

των Bernhard Warner & David Meyer

Μια σειρά νέων δεδομένων δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο σκεπτικοί ως προς το να κάνουν το εμβόλιο.

Όμως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θα μεταφραστεί αυτή η νέα εμπιστοσύνη σε εκείνη την κλίμακα εμβολιασμού που απαιτείται για να οικοδομήσουμε τη συλλογική ανοσοποίηση που θα αναχαιτίσει τη θανατηφόρα πανδημία;

Σε ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, η αποδοχή του εμβολιασμού κατά του Covid ακολουθεί ανοδική τάση από την πρώτη στιγμή που οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη ξεκίνησαν τις προσπάθειες μαζικής ανοσοποίησης.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που η Ipsos μοιράστηκε αποκλειστικά με το Fortune, η πλειοψηφία του πληθυσμού σε 13 από 15 χώρες σε Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Ευρώπη και Αφρική έχει εκφράσει από τα μέσα Δεκεμβρίου την βούληση να εμβολιασθεί κατά του Covid.

«Ελπίζω κάποιοι ηλικιωμένοι να λάβουν το εμβόλιο έτσι ώστε να πάψω να ανησυχώ για αυτούς» είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. «Δεν συνδεόμαστε τόσο πολύ πλέον με αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα που εμβολιαζόμαστε, ίσως αυτό αλλάξει λίγο».

Τα άτομα στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία είναι μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη επιθυμία να εμβολιασθούν. Οι Γάλλοι, οι Νοτιοαφρικανοί και οι Ρώσοι, εντωμεταξύ, είναι μεταξύ των πιο σκεπτικιστών. Αλλά στις περισσότερες περιοχές, τα πράγματα φαίνονται πιο αισιόδοξα καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι λένε στην Ipsos, ειδικά τον τελευταίο μήνα, ότι θα κάνουν το εμβόλιο όταν αυτό διατεθεί στην περιφέρειά τους.

Τρεις είναι οι λόγοι για αυτή την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς το εμβόλιο. «Ο πρώτος είναι ότι από τους πρώτους εμβολιασμούς φαίνεται ότι τα νέα εμβόλια είναι ασφαλή. Δεύτερον, τα lockdown υπενθυμίζουν τις συνέπειες της αδυναμίας ελέγχου του Covid-19. Και τέλος, θέλουμε τις ζωές μας πίσω, και οι περισσότεροι από μας πιστεύουν ότι θα βοηθηθούν από υψηλά ποσοστά εμβολιασμών» είπε ο Darrell Bricker, γενικός διευθυντής δημόσιων υποθέσεων της Ipsos.

Βεβαίως, η αισιοδοξία που προκύπτει από τα δεδομένα είναι συγκρατημένη. Μπορεί, π.χ., στην Ιταλία ή τη Γαλλία να παρατηρείται έκρηξη της εμπιστοσύνης, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστραλία τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Και βέβαια, υπάρχουν και κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική όπου η γενική στάση του πληθυσμού προς τον εμβολιασμό γίνεται πιο αρνητική.

Για την ώρα, πάντως, το ζήτημα της απροθυμίας εμβολιασμού είναι μάλλον θεωρητικό – ελάχιστα εμβόλια έχουν εγκριθεί και διατεθεί, και άρα η εστίαση της προσοχής είναι περισσότερο στην προσφορά και όχι στη ζήτηση.

– Ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο κατά του Covid-19 υποχωρεί. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό – -.

Related posts

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο

NEWSROOM

Κέρδη ρεκόρ για την Alphabet το α’ τρίμηνο του 2021

NEWSROOM

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη της…βρετανικής μετάλλαξης

NEWSROOM

Άλλαξε τώρα boot animation και οθόνη φόρτισης στο MIUI, χωρίς root!

NEWSROOM

Η Anycubic λανσάρει επίσημα το νέο Wash&Cure Plus

NEWSROOM

Τέλος η κρατική χρηματοδότηση στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία – Σαρωτικοί έλεγχοι για διαφθορά και βία

NEWSROOM

Το Huawei Mate X2 είναι εντυπωσιακά ανθεκτικό και έχει dustproof μεντεσέ (βίντεο)

NEWSROOM

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Πότε έρχεται η ανοσία- Πότε καλύπτουν από τη βρετανική μετάλλαξη

NEWSROOM

Η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασία κυρώσεων κατά 24 χωρών- Δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες

NEWSROOM

Έρχεται το Samsung Galaxy A82 5G με περιστρεφόμενη κάμερα και Snapdragon 855+

NEWSROOM

Ο πιο ασφαλής τρόπος να μεταφέρετε ευαίσθητα δεδομένα

tele

Η Samsung δεν έχει ξεγράψει τη σειρά Galaxy Note

NEWSROOM