telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ο πηγαίος κώδικας του web βγαίνει σε δημοπρασία από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι

Ο Βρετανός επιστήμονας και εφευρέτης Τιμ Μπέρνερς-Λι βγάζει σε δημοπρασία τον αυθεντικό κώδικα για τον παγκόσμιο ιστό, υπό τη μορφή NFT (non-fungible token).

Τα NFT αποτελούν έναν τύπο ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου σχεδιασμένο να δείχνει ότι κάποιος κατέχει την ιδιοκτησία ενός μοναδικού εικονικού αντικειμένου, όπως είναι οι online εικόνες και τα βίντεο.

Η δημοπρασία για το NFT του World Wide Web – με τίτλο «This Changed Everything» – θα πραγματοποιηθεί από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης τα 1.000 δολάρια. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διοχετευτούν σε ιδρύματα που ο Μπέρνερς-Λι και η σύζυγός του στηρίζουν, σύμφωνα με τον Sotheby’s.

Το NFT της δημοπρασίας περιλαμβάνει τα αρχικά αρχεία – με χρονοσήμανση – στα οποία περιέχεται ο πηγαίος κώδικας γραμμένος από τον Μπέρνερς-Λι, μία εικονογραφημένη απόδοση του κώδικα, μία επιστολή γραμμένη από τον Μπέρνερς-Λι για τον κώδικα και τη δημιουργία του καθώς και ένα ψηφιακό «πόστερ» με τον πλήρη κώδικα. Όλα αυτά θα φέρουν την ψηφιακή υπογραφή του Μπέρνερς-Λι.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο εφευρέτης του Διαδικτύου, θα αξιοποιήσει οικονομικά ίσως τη μεγαλύτερη εφεύρεση της εποχής μας.

«Πριν από τρεις δεκαετίες, δημιούργησα κάτι το οποίο, με τη βοήθεια μεταγενέστερα ενός τεράστιου αριθμού συνεργατών από όλο τον κόσμο, έγινε ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας», αναφέρει ο Μπέρνερς-Λι σε δήλωσή του. «Για μένα, το καλύτερο μέρος σχετικά με το Διαδίκτυο είναι το πνεύμα της συνεργασίας. Αν και δεν κάνω προβλέψεις σχετικά με το μέλλον, ειλικρινά ελπίζω ότι η χρήση, γνώση και προοπτική του θα παραμείνουν ανοικτά και διαθέσιμα για χρήση από όλους ώστε να συνεχίσουν να καινοτομούν, δημιουργούν και να εκκινήσουν τον επόμενο τεχνολογικό μετασχηματισμό, τον οποίο δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε».

«Τα NFT, είτε πρόκειται για έργα τέχνης είτε για ψηφιακά αντικείμενα όπως αυτό, είναι οι πιο πρόσφατες παιχνιδιάρικες δημιουργίες σε αυτόν τον κόσμο και τα πιο κατάλληλα μέσα ιδιοκτησίας που υπάρχουν. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να συσκευάσετε τις ρίζες πίσω από τον Ιστό», πρόσθεσε.

Η Κασσάνδρα Χάτον, επικεφαλής του κλάδου επιστήμης και ποπ κουλτούρας του Sotheby’s δήλωσε από την πλευρά της ότι το «NFT format» θα επιτρέψει στους συλλέκτες να «αποκτήσουν ένα μοναδικό, ψηφιακά δημιουργημένο τεχνούργημα».

Σύμφωνα με το CNBC, τον Μάρτιο ένας γραφίστας από τη Νότια Καρολίνα με το ψευδώνυμο Beeple πούλησε ένα NFT για το ποσό ρεκόρ των 69 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Αντίστοιχα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, CEO του Twitter, πούλησε το πρώτο του tweet σαν NFT για το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις τον περασμένο μήνα.

Πιο πρόσφατα, ένα σπάνιο ψηφιακό avatar γνωστό ως CryptoPunk πουλήθηκε στο Sotheby’s έναντι του ποσού των 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων, την περασμένη Πέμπτη. Συνολικά, οι πωλήσεις NFT έφτασαν κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Nonfungible, ένα site που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη αγορά.

Related posts

irepair.gr: Αυτή είναι η εγκοπή του iPhone 13 (photo)

NEWSROOM

Πώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια «νίκησαν» την πανδημία

NEWSROOM

Παραμένει απειλητική η πανδημία, αλλά ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα κατά κορωνοϊού

NEWSROOM

Η Huawei παρουσίασε την εικονική ψηφιακή βοηθό LYSA

NEWSROOM

Η νέα συλλογή Dior αποπνέει μυστικισμό

NEWSROOM

Check Point Research: Ποια είναι η ρωσική ομάδα ransomware Revil

NEWSROOM

Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων στην Αττική- Τι προβλέπουν

NEWSROOM

Συνεχίζεται η κόντρα της Μέγκαν με το Μπάκιγχαμ

NEWSROOM

Απότομη προσγείωση τζίρου για την Airbus: Καθαρή ζημιά 1,1 δισ. ευρώ το 2020

NEWSROOM

Ανοίγει ο δρόμος για νέες έρευνες κατά των κολοσσών του Διαδικτύου

NEWSROOM

Στ. Κυριακίδου: Η ΕΕ θα επιταχύνει εγκρίσεις εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές του κορονοϊού

NEWSROOM

Τα εμπορικά σήματα που μιμούνται συχνότερα οι κυβερνοεγκληματίες

NEWSROOM