telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Νέα τεχνολογία σκυροδέματος θα μετατρέπει τα κτίρια σε μπαταρίες

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογία που ουσιαστικά μετατρέπει το απλό σκυρόδεμα σε μία μορφή επαναφορτιζόμενης μπαταρίας.

Φιλοδοξία των ερευνητών είναι κάποια στιγμή, μελλοντικά, η συγκεκριμένη τεχνολογία να επιτρέπει τη μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε χώρους μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, να λειτουργούν δηλαδή σαν πελώριες μπαταρίες. Αν και εξαιρετικά φιλόδοξη η προσπάθεια ενδεχομένως έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας αφού το τσιμέντο αποτελεί το πλέον διαδεδομένο υλικό κατασκευής κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Η βασική ιδέα αφορά την ίδια την σύσταση του τσιμέντου, στο οποίο έχουν προστεθεί μικρές ποσότητες ινών άνθρακα ώστε το μίγμα να αποκτήσει αγωγιμότητα και συγχρόνως ευκαμψία. Επιπλέον, μέσα στο μίγμα έχουν ενσωματωθεί ένα μεταλλικό πλέγμα ανθρακονημάτων, σίδερο για την άνοδο και νικέλιο για την κάθοδο.

Η συγκεκριμένη ιδέα επέτρεψε τη δημιουργία ενός επαναφορτιζόμενου συστήματος, του οποίου όμως οι δυνατότητες ακόμη βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η συγκεκριμένη «μπαταρία», με το συγκεκριμένο μίγμα τσιμέντου κατάφερε να αποδώσει 7Wh ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που είναι δέκα φορές καλύτερη από προηγούμενους πειραματισμούς με μίγματα τσιμέντου.

Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου σημειώνουν ότι η πυκνότητα ενέργειας είναι ακόμη πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις εμπορικά διαθέσιμες μπαταρίες. Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στο μέγεθος των μπαταριών όταν χρησιμοποιηθούν σε κλίμακα ολόκληρων κτιρίων. Τα οφέλη της μετατροπής πολυώροφων κτιρίων σε τεράστιες μπαταρίες είναι προφανή.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα ξεκαθαρίζουν ότι η ιδέα βρίσκεται στα πρώτα στάδια εφαρμογής. Προφανώς υπάρχουν αρκετά σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν το πρόγραμμα περάσει σε φάση εμπορικής εφαρμογής, όπως ποια θα είναι η διάρκεια ζωής μίας τέτοιας «μπαταρίας» και αν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνικές ανακύκλωσης για την απόσυρσή τους.

Related posts

Blue Origin: Πούλησε… 28 εκατ. δολ. μια θέση στη διαστημική πτήση δίπλα στον Τζεφ Μπέζος

NEWSROOM

Οι διαφημίσεις κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows 10 (screenshot)

NEWSROOM

Διέρρευσαν τα πάντα για τα Samsung Galaxy A22 4G και 5G με Dimensity 700

NEWSROOM

Δωρεάν για λίγο διάστημα επί πληρωμή παιχνίδια, apps, και icon packs για Android

NEWSROOM

Ένα smartwatch με design σαν το Xiaomi Mi Band αλλά πολύ φθηνότερο

NEWSROOM

Νέος πονοκέφαλος για τις Big Tech: Δικαστική υπόθεση του Facebook στο Βέλγιο μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερα πρόστιμα

NEWSROOM

Εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

NEWSROOM

Delphi Forum: Η Ελλάδα προχωράει σε ταχεία αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών

NEWSROOM

Η Wolt εξασφάλισε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 440 εκατ. ευρώ

NEWSROOM

CHRO ΟΤΕ: Διαμορφώνουμε εργασιακό περιβάλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα

NEWSROOM

H Apple σταμάτησε να υπογράφει το iOS 14.5.1 και μπλοκάρει το downgrade από το iOS 14.6

NEWSROOM

Εσθονία: Άσκηση με πραγματικά πυρά για τα ρομπότ της Milrem

NEWSROOM