telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Λογισμικό αναλαμβάνει να εντοπίσει ρατσιστικά σχόλια σε εταιρικά e-mail

Αν ο δρόμος στην κόλαση είναι πράγματι στρωμένος με καλές προθέσεις, τότε ίσως η ευγενέστατη πρόθεση αποτροπής ακούσιων επεισοδίων ρατσισμού στις εταιρικές επικοινωνίες ίσως γίνει άλλη μια αφορμή για τη μείωση της ιδιωτικότητας των υπαλλήλων.

Τι έχει συμβεί;

Μια αμερικανική startup, η UnBiasIt που δραστηριοποιείται σε ζητήματα μαύρης επιχειρηματικότητας και παρέχει υποστήριξη σε εταιρείες προκειμένου να μπορέσουν να συμπεριλάβουν περισσότερες μειονότητες σε υψηλόβαθμες θέσεις, ανέπτυξε ένα λογισμικό που υποτίθεται ότι εντοπίζει τις ακούσιες εκφράσεις φυλετικής. έμφυλης ή ηλικιακής προκατάληψης στις ενδοεταιρικές επικοινωνίες.

Τι σημαίνει ακούσια έκφραση προκατάληψης

Σκεφτείτε όλες τις φορές που κάποιος σας είπε ότι οι «Ασιάτες είναι πολύ εργατικοί» ή ότι «οι γυναίκες είναι πιο ώριμες από τους άνδρες». Πρόκειται για γενικεύσεις που αποδίδουν σε άτομα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με μόνη αφορμή το φύλο ή τη φυλή τους, ανεξάρτητα από το αν αυτά έχουν κάποια σχέση για την πραγματικότητα. Ακόμη και όταν είναι καλοπροαίρετα, αυτού του είδους τα σχόλια αποτελούν μια μορφή ρατσισμού και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στις ομάδες στις οποίες απευθύνονται.

Πώς θα λειτουργεί το λογισμικό

Ουσιαστικά, θα αναζητά συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και φράσεις, ενώ θα εξετάζει και την θέση τους εντός του κειμένου, για να εντοπίσει τέτοια στοιχεία ακούσιου ρατσισμού (και φυσικά και εκούσιου). Θα εξετάζει e-mail, μηνύματα ή ηχογραφημένες κλήσεις και όταν εντοπίζει κάτι θα το επισημαίνει.

Ποιος είναι ο στόχος

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το λογισμικό της δεν θα χρησιμοποιείται με τιμωρητικούς, αλλά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, βοηθώντας τους υπαλλήλους να διακρίνουν το πρόβλημα προκειμένου να μπορέσουν και να το λύσουν. Ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε πιλοτική χρήση του software.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη μείωσης του ρατσισμού τόσο εντός όσο και εκτός του εταιρικού πλαισίου, η χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής προκαλεί μια σειρά από ανησυχίες στους ειδικούς. Πρώτα από όλα, όπως τονίζουν, το πιθανότερο είναι πως δεν θα καταφέρει να βοηθήσει και πολύ, γιατί το συγκεκριμένο είδος «ανάλαφρου» ρατσισμού δεν εξαρτάται μόνο από τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων.

Δεύτερον, ακόμη και αν το έκανε, υπάρχει περίπτωση αρκετοί εργαζόμενοι να διστάζουν να γράψουν μηνύματα στους συναδέλφους τους, ανησυχώντας για την απόφανση του software. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες κατά κανόνα έχουν πρόσβαση στα e-mail των υπαλλήλων τους, ένας… άγραφος νόμος λέει ότι οι καλοί εργοδότες δεν χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα αν δεν παραστεί πολύ μεγάλη ανάγκη. Αν αυτή η άτυπη σύμβαση αρχίσει να παραβιάζεται, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλους, λιγότερο ευγενείς στόχους.

Τέλος, υπάρχει περίπτωση οι εταιρείες που υιοθετούν το συγκεκριμένο λογισμικό να πιστέψουν ότι πλέον έχουν… λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού στο προσωπικό τους και να σταματήσουν την προσπάθεια.

Με πληροφορίες από το CNN

Related posts

Twitter: Συμβουλές για ένα πετυχημένο προφίλ

NEWSROOM

Τρία χρόνια υποστήριξης υπόσχεται η Microsoft για το Surface Duo 2

NEWSROOM

Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έφτιαξαν τον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή

NEWSROOM

Η κακή συνήθεια κατά τη δημιουργία ενός νέου password!

NEWSROOM

Ο κόσμος προτιμά τις AMOLED από τις LCDs στα Xiaomi smartphones

NEWSROOM

Καρτοκινητή και 5G στην Ελλάδα – Ένα ανέκδοτο

NEWSROOM

Η DeepMind της Google προσπάθησε – και απέτυχε – να κερδίσει την αυτονομία της

NEWSROOM

Το Huawei Mate X2 είναι εντυπωσιακά ανθεκτικό και έχει dustproof μεντεσέ (βίντεο)

NEWSROOM

Αυτό είναι το νέο λογότυπο της Xiaomi και μόλις παρουσιάστηκε επίσημα!

NEWSROOM

Επίσημο το Huawei Nova 8i με Snapdragon 662, 64MP τετραπλή κάμερα, και 66W φόρτιση

NEWSROOM

Ξεπέρασαν την Πέμπτα τα 400.000 ευρώ τα πρόστιμα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων

NEWSROOM

Οι συνδρομές σε υπηρεσίες streaming μουσικής ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια

NEWSROOM