telecomsnews.gr
Image default
NEWS

ΗΠΑ: Θύμα κυβερνοεπίθεσης κορυφαία εταιρεία αγωγών καυσίμων

Η Colonial Pipeline, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης αγωγών καυσίμων ανακοίνωσε ότι έκλεισε όλο το δίκτυο της μετά από κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε από χάκερς.

Το δίκτυο της προμηθεύει τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες με καύσιμα  που προέρχονται από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στο κόλπο του Μεξικού και σύμφωνα με στοχεία αφορούν το 45 % των προμηθειών της Ανατολικής Ακτής. Μέσα απο τους αγωγούς της συνολικου μήκους 8.850 χλμ μεταφέρονται  καθημερινά 2,5 εκατ.βαρέλια βενζίνη, πετρέλαιο, καυσιμα για τζετ και άλλα επεξεργασμένα πετρελαϊκά προϊόντα.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση ήταν “ransomware”, ο τύπος που έχει σχεδιαστεί να κλειδώνει τα συστήματα με κρυπτογράφηση δεδομένων.

Μετά το κλείδωμα οι  χάκερς ζητάνε λεφτά για να επαναφέρουν σε λειτουργία το σύστημα, αναφέρουν δύο ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά που έχει αναπτυχθεί την τελευταία 5ετία.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, πληροφορήθηκε για την κυβερνοεπίθεση την Παρασκευή κι έβγαλε εκτός λειτουργίας τα συστήματά της, με στόχο να περιορίσει την απειλή. Η δράση αυτή σταμάτησε προσωρινά τις εργασίες της και είχε επηρέασε κάποια τμήματα των πληροφοριακών συστημάτων της.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία εξειδικευμένη στην κυβερνοασφάλεια, σε δικηγορική εταιρεία καθώς και σε ομοσπονδιακές εταιρείες.

Η Colonial δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες ούτε καν για το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν κλειστοί οι αγωγοί της.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η εταιρεία έχει κλείσει τον κυριότερο αγωγό βενζίνης και άλλους αγωγούς.

Κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης, οι τρέχουσες τιμές αγοράς για βενζίνη και ντίζελ της περιοχής Κόλπου του Μεξικού σημείωσαν άνοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για βενζίνη και ντίζελ στo ΝΥΜΕΧ σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τις τιμές αργού πετρελαίου. Τα futures βενζίνης σημείωσαν κέρδη της τάξης του 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 2,1269 δολάρια το γαλόνι και την ίδια ώρα τα futures για το ντίζελ, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 1,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,0106 δολάρια το γαλόνι.

Πώς διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα η αξία των δύο πετρελαϊκών προϊόντων θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί οι αγωγοί της εταιρείας. Το σημαντικότερο κλείσιμο αγωγών στην ιστορία της Colonial είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Harvey, που είχε χτυπήσει τον κόλπο του Μεξικού το 2017,με αποτέλεσμα οι τιμές της βενζίνης που προέρχονται από την περιοχή να αγγίξουν το υψηλότερο σημείο της 5ετίας και του πετρελαίου το υψηλότερο της 4ετίας.

Related posts

Ευρώπη και Βρετανία θέτουν εκ νέου υπό διερεύνηση το Facebook

NEWSROOM

Αποτυχία των Facebook και Google να αφαιρέσουν διαφημίσεις απάτης

NEWSROOM

Οι επενδυτές της GameStop προσπαθούν να διαχειριστούν το «roller coaster» που κάνει η τιμή της μετοχής της

NEWSROOM

Η Apple ανακοινώνει επίσημα το νέο Apple TV 4K: Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο χειριστήριο

NEWSROOM

Freebuds 4i: Για να απολαμβάνεις την μουσική, όχι απλά να την ακούς!

NEWSROOM

Το Redmi K40 Game Enhanced Edition με τον Dimensity 1200 έπιασε 725.000 στο AnTuTu

NEWSROOM

Το Galaxy M12 έχει τεράστια μπαταρία, 90Hz οθόνη, και 48MP τετραπλή κάμερα, στα 127€

NEWSROOM

Αναβαθμίζονται στο MIUI 12.5 το Mi 9, το Note 9, και 14 ακόμα μοντέλα

NEWSROOM

Εξαδάκτυλος: Πρέπει να πάμε σε lockdown για να προλάβουμε το τρίτο κύμα

NEWSROOM

Μια από τις τελευταίες πράξεις του Τραμπ ήταν να δώσει χάρη σε καταδικασμένο πρώην δικηγόρο του

NEWSROOM

Προμηθευτές Samsung: Τρίβουν τα χέρια τους με την οικονομική σειρά Galaxy A συσκευών

NEWSROOM

Δίκη Apple-Epic: Πόσο αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του Τιμ Κουκ

NEWSROOM