telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ευπάθεια σε 5G μόντεμ της Qualcomm – Επηρεάζει το 40% των κινητών

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point Research (CPR) ανακάλυψε μια ευπάθεια ασφαλείας στο mobile station modem (MSM) της Qualcomm, δηλαδή το chip που είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία σε σχεδόν του 40% των τηλεφώνων παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο chip είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τις κεραίες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σε αυτά τα τηλέφωνα, καθώς και για προηγμένα χαρακτηριστικά όπως η εγγραφή υψηλής ευκρίνειας. Το Qualcomm MSM βρίσκεται σε κινητά τηλέφωνα υψηλών επιδόσεων που προσφέρονται από εταιρείες όπως οι Google, Samsung, LG, Xiaomi και One Plus.

Εάν αξιοποιούνταν, η ευπάθεια αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να εισάγει κακόβουλο κώδικα στο Qualcomm MSM από το ίδιο το λειτουργικό σύστημα Android, παρέχοντας στον εισβολέα πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων και στα μηνύματα SMS ενός χρήστη, καθώς και τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες του χρήστη. Επιπλέον, η ευπάθεια θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να ξεκλειδώσει τη SIM μιας συσκευής, ξεπερνώντας έτσι τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πάροχοι υπηρεσιών σε αυτήν.

Η CPR κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνάς της στην Qualcomm, η οποία επιβεβαίωσε το θέμα αυτό. Η Qualcomm ενημέρωσε τους αρμόδιους προμηθευτές κινητών τηλεφώνων και προέβη στην ακόλουθη ταξινόμηση: CVE-2020-11292.

«Τα μόντεμ chip συχνά θεωρούνται κυριότερα σημεία εισόδου για τους hackers στον κυβερνοχώρο, ειδικά αυτά που κατασκευάζει η Qualcomm. Μια επίθεση στα μόντεμ της Qualcomm μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. Αποδείξαμε τελικά ότι υπήρχε μια επικίνδυνη ευπάθεια σε αυτά τα chip, αποκαλύπτοντας πώς ένας εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο το Android OS για να εισάγει κακόβουλο κώδικα σε κινητά τηλέφωνα, χωρίς ανίχνευση», δήλωσε ο Yaniv Balmas, Head of Cyber Research at Check Point Software Technologies

«Πιστεύω ότι η πρόσφατη έρευνά μας αποτελεί ένα τεράστιο άλμα στον πολύ δημοφιλή τομέα της έρευνας γύρω από τα chip κινητών τηλεφώνων, καθώς οι έρευνες που αφορούσαν τον κώδικα του μόντεμ ήταν ιστορικά δύσκολες για τους ερευνητές ασφαλείας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ελπίζουμε ότι η έρευνα μας αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε άλλους ερευνητές ασφαλείας για να βοηθήσουν την Qualcomm και άλλους προμηθευτές να δημιουργήσουν καλύτερα και ασφαλέστερα τσιπ, βοηθώντας μας να προωθήσουμε την καλύτερη προστασία και ασφάλεια στο διαδίκτυο για όλους. Το κύριο μήνυμά μου προς τους χρήστες του Android είναι να ενημερώνουν τις συσκευές τους με το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα».

Συμβουλές ασφαλείας για χρήστες Android

Παράλληλα, η Check Point εξέδωσε και μία λίστα με συμβουλές ασφαλείας προς τους χρήστες συσκευών Android:

  1. Ενημερώστε το κινητό σας με το τελευταίο λειτουργικό σύστημα. Οι φορητές συσκευές θα πρέπει πάντα να ενημερώνονται στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος για να προστατεύονται από την εκμετάλλευση ευπαθειών.
  2. Κατεβάστε εφαρμογές μόνο από τα επίσημα app stores. Εγκαταστήστε στο κινητό σας εφαρμογές που βρίσκονται στα επίσημα app stores, καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα λήψης και εγκατάστασης ενός κακόβουλου λογισμικού
  3. Αξιοποιήστε τη δυνατότητα διαγραφής δεδομένων από απόσταση. Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα «απομακρυσμένης διαγραφής» σε όλες τις κινητές συσκευές. Όλες οι συσκευές θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένη την απομακρυσμένη διαγραφή για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας ευαίσθητων δεδομένων.
  4. Εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας στη συσκευή σας.

Related posts

«Βαριά» ονόματα στην κούρσα για τη Wind

NEWSROOM

Το άλμα στις καταθέσεις των νοικοκυριών εν μέσω lockdown

NEWSROOM

Ινδική μετάλλαξη : Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς – Πόσο μας επηρεάζει

NEWSROOM

Εγκρίθηκε με αστερίσκους από τις ευρωπαϊκές αρχές το εμβόλιο της AstraZeneca

NEWSROOM

Συνεργασία Oracle-Πανεπιστημίου Οξφόρδης για τον εντοπισμό μεταλλάξεων της Covid

NEWSROOM

Χρ. Δήμας: Η έγκαιρη ενημέρωση συμβάλλει στην αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων

NEWSROOM

Συνεχίζεται η κόντρα της Μέγκαν με το Μπάκιγχαμ

NEWSROOM

Επίσημο ντεμπούτο για τα Huawei P50 με HarmonyOS out of the box στις 2 Ιουνίου

NEWSROOM

Accenture: Tο 2021 θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και της κοινωνίας στο σύνολό της

NEWSROOM

Παγώνη : Μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξει η εστίαση

NEWSROOM

Τα εξαρτήματα του Samsung Galaxy S21 Ultra είναι 7% πιο φθηνά από του Galaxy S20 Ultra

NEWSROOM

Ιρλανδία: Οι ανάγκες των data centers δημιουργούν ενεργειακό πρόβλημα

NEWSROOM