telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Microsoft – Σχέδιο εξοικονόμησης νερού από την ψύξη των data centers

Ενόψει της συνόδου COP26 για την κλιματική αλλαγή, η οποία ξεκινά τις εργασίες της την ερχόμενη Κυριακή, η Microsoft αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό της να κάνει τα κέντρα δεδομένων της πιο «πράσινα».

Μεταξύ των όσων ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία είναι και ο στόχος μείωσης της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούν τα data centers της, κατά 95% έως το έτος 2024, δηλαδή περίπου 5,7 δισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Τα data centers συχνά χρησιμοποιούν το νερό σαν ένα μέσο ψύξης των servers. Η Microsoft, μετά από έρευνες στη χρήση servers σε υψηλές θερμοκρασίες, διαπίστωσε ότι μπορεί να «δημιουργήσει υψηλότερα σημεία ρύθμισης για μια ποικιλία εναλλακτικών κλιματικών συνθηκών, όταν η ψύξη με βάση το νερό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της απόδοσης και της αξιοπιστίας του διακομιστή», σύμφωνα με ανάρτηση της Νοέλ Γουόλς, αντιπροέδρου της εταιρείας και υπεύθυνης για τους τομείς cloud και καινοτομίας.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, αυτό το project, το οποίο αναμένεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως έως το 2024, θα μπορούσε να εξαλείψει τελείως την ανάγκη χρήσης νερού για λόγους ψύξης σε τοποθεσίες όπως το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, η Βιρτζίνια και το Σικάγο. Επιπλέον, θα μπορούσε να εξαλείψει τη χρήση νερού ακόμα και σε data centers που βρίσκονται σε ερημικές τοποθεσίες, σε ποσοστό έως και 60%.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει τις έρευνές της με την μέθοδο ψύξης μέσω εμβάπτισης υγρού για να μειώσει την εξάρτησή της από το νερό. Η ψύξη με εμβάπτιση είναι μια πρακτική σύμφωνα με την οποία εξαρτήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων πλήρων διακομιστών και συσκευών αποθήκευσης, βυθίζονται σε ένα θερμικά αγώγιμο διηλεκτρικό υγρό ή ψυκτικό.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι από αυτή τη χρονιά θα γίνει ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών cloud που θα τρέχει «σύστημα ψύξης με εμβάπτιση δύο φάσεων σε περιβάλλον παραγωγής». Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγει σε συνδυασμό με μεθόδους overclocking φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί η απόδοση ορισμένων επεξεργαστών έως και κατά 20%.

Related posts

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η συμφωνία με την RWE – Θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις

NEWSROOM

Η Κομισιόν δρομολογεί έρευνα για τις μονοπωλιακές πρακτικές του Facebook

NEWSROOM

ΣΕΒ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το σκηνικό στην αγορά εργασίας

NEWSROOM

Real life φωτογραφία του Xiaomi Mi Band 6 αποκαλύπτει πλήρως το design

NEWSROOM

«Βουτιά» 83% έκανε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια λόγω κορωνοϊού

NEWSROOM

Τι περιλαμβάνουν οι Dell Technologies High Performance Computing Solutions- Πώς αλλάζουν το μέλλον μας

NEWSROOM

Πατέντα δείχνει μία MagSafe μαγνητική θύρα ως αντικαταστάτη της Lightning στα iPhone

NEWSROOM

Ξανά «πράσινη» η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC- Κάτω από 4% ο δείκτης θετικότητας

NEWSROOM

ΟΑΕΔ – Έως τις 17 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

NEWSROOM

Facebook: Νέα μέτρα για όσους διαδίδουν fake news

NEWSROOM

ΕΔΥΤΕ: Αναβάθμιση δικτυακών υποδομών σε 45 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα

NEWSROOM

Τίτλοι τέλους για τα υποψήφια εμβόλια της Merck- Απογοητευτικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

NEWSROOM