telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Kobalos: Το επικίνδυνο λογισμικό που απειλεί τους υπερυπολογιστές σε όλο τον κόσμο

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που επιτίθεται σε υπερυπολογιστές-συστάδες υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) ανακάλυψαν οι ερευνητές της εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας ESET- δημιουργού των ομώνυμων προγραμμάτων κατά των ιών (antivirus).

Το όνομα της απειλής είναι Kobalos και προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, καθώς οι Κόβαλοι ήταν πανούργοι, μικροσκοπικοί ακόλουθοι του Διόνυσου.

«Ονομάσαμε αυτό το κακόβουλο λογισμικό Kobalos (Κόβαλος) για το μικρό μέγεθος του κώδικα και τις πανούργες μεθόδους που εφαρμόζει. Στην ελληνική μυθολογία, ο Κόβαλος είναι ένα μικρό, πανούργο πλάσμα», εξήγησε ο Marc-Etienne Léveillé. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας σπάνια εμφανίζεται σε κακόβουλο λογισμικό Linux», πρόσθεσε.

Η ESET συνεργάστηκε με την Ομάδα Ασφάλειας Υπολογιστών του CERN και άλλους οργανισμούς που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση επιθέσεων στα δίκτυα επιστημονικής έρευνας. Μεταξύ των στόχων σε Ευρώπη, Ασία και Β. Αμερική έως τώρα ήταν ένας μεγάλος πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), ένας προμηθευτής λύσεων endpoint security, καθώς και αρκετοί ιδιωτικοί servers.

Οι ερευνητές της ESET έχουν επεξεργαστεί μέσω ανάστροφης μηχανικής (reverse engineering ) αυτό το μικρό, αλλά περίπλοκο κακόβουλο λογισμικό που είναι φορητό σε πολλά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Linux, BSD, Solaris και πιθανώς AIX και Windows.

Το Kobalos είναι ένα backdoor που περιέχει εντολές που δεν αποκαλύπτουν την πρόθεση των εισβολέων. «Εν ολίγοις, το Kobalos παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα αρχείων,  δυνατότητα αναπαραγωγής τερματικών συνεδριών και επιτρέπει συνδέσεις διακομιστή μεσολάβησης σε άλλους servers που έχουν μολυνθεί από το Kobalos», λέει ο Léveillé.

Οποιοσδήποτε server μολυνθεί από το Kobalos μπορεί με μία μόνο εντολή από τους χειριστές να μετατραπεί σε Command & Control (C&C) server. Καθώς οι διευθύνσεις IP και οι θύρες του C&C server είναι ενσωματωμένες στο εκτελέσιμο πρόγραμμα, οι χειριστές μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν νέα δείγματα του Kobalos που χρησιμοποιούν αυτόν τον νέο C&C server. Επιπλέον, στα περισσότερα συστήματα που μολύνονται από το Kobalos, ο πελάτης SSH κλέβει τα διαπιστευτήρια.

«Τα διαπιστευτήρια όσων χρησιμοποιούν τον πελάτη SSH σε ένα μολυσμένο μηχάνημα καταγράφονται. Αυτά τα διαπιστευτήρια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από τους εισβολείς για να εγκαταστήσουν το Kobalos στο νέο server», προσθέτει ο Léveillé. Η δημιουργία ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για σύνδεση σε διακομιστές SSH θα μετριάσει την απειλή, καθώς η χρήση κλεμμένων διαπιστευτηρίων φαίνεται να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαδοθεί σε διαφορετικά συστήματα.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το Kobalos, μπορείτε να διαβάσετε στο blogpost «Kobalos- A complex Linux threat to high performance computing infrastructure» στο WeLiveSecurity. Επίσης, περισσότερες ειδήσεις ακολουθήστε στο twitter την ομάδα ερευνητών της ESET στο ESET Research.

– Kobalos: Το επικίνδυνο λογισμικό που απειλεί τους υπερυπολογιστές σε όλο τον κόσμο – -.

Related posts

Τι δείχνουν τα λύματα στην Αττική: Οι ειδικοί μιλούν

NEWSROOM

Έτσι η Huawei θέλει να φέρει τα GMS apps στο AppGallery

NEWSROOM

Η Toyota ξεπέρασε τη Volkswagen στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων

NEWSROOM

Έρχεται το ZTE S30 Pro με 144Hz OLED οθόνη και 44MP selfie κάμερα

NEWSROOM

Ισχυρή αντίδραση Σαμαρά κατά των διερευνητικών με την Τουρκία

NEWSROOM

Οι ανταγωνιστές του WhatsApp ενισχύονται – Kαι λένε ότι το οφείλουν στο Facebook

NEWSROOM

O κύβος ερρίφθη: Lockdown στην Αττική- Κλείνουν σχολεία και καταστήματα

NEWSROOM

Κορωνοϊός: 509 νέα κρούσματα και μικρή μείωση των διασωληνωμένων

NEWSROOM

Τα απόλυτα gaming smartphones είναι εδώ και ονομάζουνται Asus ROG Phone 5

NEWSROOM

Ήρθαν και στην Ελλάδα τα rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου

NEWSROOM

Τα πρώτα renders των Apple iPhone 13 και Apple iPhone 13 Pro είναι εδώ!

NEWSROOM

Το επόμενο αναδιπλούμενο της Huawei μόλις ανακοινώθηκε επίσημα!

NEWSROOM