Οι προκλήσεις του Internet of Things

 

internet of things iotΗ ενδελεχέστερη γνώση είναι πάντα χρήσιμη – και για τεχνολογικούς τομείς που προκαλούν το περισσότερο ενδιαφέρον, η βελτίωση της κατανόησης είναι κρίσιμη. Μία από τις πιο επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα είναι το Internet of Things, το οποίο αλλάζει τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικά προβλήματα και ακόμη και τον τρόπο που απολαμβάνουμε τα αθλήματα.

Καθώς το Internet of Things κάνει τη μετάβαση από τον ενθουσιασμό στην πραγματικότητα, η Gemalto και το Telecoms.com συνεργάστηκαν σε πρόσφατη έρευνα, όπου συμμετείχαν 900 επαγγελματίες επιχειρηματίες, για να κατανοήσουν καλύτερα τις αντιλήψεις και τις τάσεις σε μια γοργά μεταλλασσόμενη αγορά εργασίας.

Η έρευνα ασχολείται με πραγματικότητες και προκλήσεις του Internet of Things, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών και της εκμετάλλευσης δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών. Οι μισοί εκ των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι υπηρεσίες IoT θα είναι υπεύθυνες για μέχρι και 50% των εσόδων των επιχειρήσεων μέχρι το 2020. Ωστόσο, περίπου τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύουν πως υπάρχει έλλειψη συναίνεσης για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης στρατηγικής, χρήσης και εκμετάλλευσης του IoT. Ένα βασικό εύρημα δείχνει πως οι κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού, οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων, οι πάροχοι υπηρεσιών cloud και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές λογισμικού, πρέπει να μεταλλάξουν τις δυνατότητές τους σε ένα εξελισσόμενο τοποίο για να δημιουργήσουν ουσιαστικές εφαρμογές που θα δημιουργούν αξία για ολόκληρο το οικοσύστημα.

Η έλλειψη κοινής συνείδησης μεταξύ των επιχειρήσεων για τις πιθανές χρήσεις και τα οφέλη του ΙοΤ είναι εμφανής και από άλλο εύρημα της έρευνας, το οποίο δείχνει τη διαφορετική αντίληψη που έχουν οι συμμετέχοντες για το οικοσύστημα του Internet of Things. Οι απαντήσεις επικεντρώνονται γύρω από τρεις άξονες, με το 26% να συνδέει το ΙοΤ κυρίως με τις “έξυπνες” πόλεις, το 21% με τα smart homes και άλλο ένα 18% με εταιρικές εφαρμογές, που ενισχύουν την επιχειρησιακή απόδοση.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα στο ερώτημα “ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές του ΙοΤ”, προκύπτει ότι ένα 13% συνδέει την τεχνολογία και τις υπηρεσίες με τις βιομηχανικές εφαρμογές και το 9% με τα διασυνδεδεμένα οχήματα και το 8% με τα “ευφυή” συστήματα μέτρησης.

Άλλο ένα συμπέρασμα της έρευνας δείχνει πως το M2M έχει ανοίξει τον δρόμο για το Internet of Things. Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (45%) αισθάνονται πως Μ2Μ και IoT σημαίνουν το ίδιο πράγμα, αναδεικνύοντας πως υπάρχει ακόμη ανάγκη εκπαίδευσης της αγοράς εργασίας και βαθύτερης κατανόησης του περιβάλλοντος.

Από τους ερωτηθέντες ζητήθηκε να δώσουν τα σχόλιά τους για το καταναλωτικό Internet of Things. Ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων (44%) πιστεύει πως ο μεγαλύτερος τομέας όπου θα έχει επίδραση το καταναλωτικό IoT είναι η υγεία και η φυσική κατάσταση. Αυτό αποτελεί σημαντική οπτική της αντίληψης των καταναλωτών, καθώς δείχνει πως η βιομηχανία της φορετής (wearable) τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει την αγορά στην επικρατούσα τάση, όπως έγινε στην περίπτωση των smartphones. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top