www.telecomnews.gr

A+ A A-

Πρώτη ματιά στο iPhone 7: χρηστικό αλλά όχι αποστομωτικό

iphone announcementΜέσα στην παλάμη, το iPhone 7 της Apple μοιάζει με το χαμένο δίδυμο αδελφάκι του δίχρονου iPhone 6. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης μετά την εκδήλωση της Τετάρτης, έβαλα το 6 και το 7 το ένα δίπλα στο άλλο και έπαιξα «βρες τις διαφορές». Η πιο εμφανής διαφορά ήταν η τοποθέτηση της κάμερας. Α ναι, και το ότι η Apple αφαίρεσε κάτι που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά: την υποδοχή των ακουστικών.

Η τελευταία ναυαρχίδα της Apple προσφέρει πρακτικές βελτιώσεις πάνω σε έναν δοκιμασμένο σχεδιασμό. Αυτές τις περιμέναμε εδώ και καιρό. Όμως η Apple απλά προλαβαίνει τον ανταγωνισμό της, δεν τον ξεπερνά.

Ένα από τα επιτεύγματα της Apple στην τελευταία δεκαετία ήταν να ορίζει τον ρυθμό της τεχνολογίας. Κάθε δεύτερο χρόνο, η εταιρεία μας είχε μάθει να περιμένουμε ένα smartphone που άξιζε τη διακαή επιθυμία μας, ένα γκάτζετ που άξιζε να περιμένουμε στη σειρά για αυτό. Το iPhone 7 δείχνει πως είτε η Apple δυσκολεύεται να διατηρήσει τον ρυθμό της, είτε προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες.

iphone 1

Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα καταστροφή για την Apple. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι οι πελάτες της να παραμείνουν πιστοί σε αυτήν, και πολλοί καλοί λόγοι για όσους χρησιμοποιούν σήμερα ένα δίχρονο iPhone να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους. Τα καταστήματα της Apple και η εξυπηρέτηση πελατών της είναι ασυναγώνιστα. Τα προϊόντα της ενσωματώνουν άριστα το λογισμικό με τον υλικό εξοπλισμό, κάνοντάς τα (συνήθως) εύκολα στη χρήση. Τα τηλέφωνά της συνεργάζονται καλά με άλλες συσκευές της Apple στο σπίτι ή στο γραφείο.

Όμως αυτό που αντιπροσωπεύει η Apple είναι η σφραγίδα – η διαβεβαίωση πως τα προϊόντα της είναι τα καλύτερα που μπορείτε να αγοράσετε. Μπορεί η πρακτικότητα να είναι σέξυ; Αυτό που προσφέρει κατά κύριο λόγο η Apple με το iPhone 7 είναι εσωτερικές βελτιώσεις, πολλές από τις οποίες τις περιμέναμε εδώ και καιρό.

Μπαταρία: Με διαφορά η πιο σημαντική αναβάθμιση είναι η βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η Apple υποστηρίζει πως το iPhone 7 μπορεί να λειτουργήσει επί 14 ώρες περιήγησης στο διαδίκτυο με Wi-Fi, και πως όποιος μεταβεί από το iPhone 6s θα γνωρίσει περίπου δύο ώρες επιπλέον διάρκειας μπαταρίας κάθε μέρα. Θα χρειαστεί να το δοκιμάσουμε αυτό στην πράξη, όμως είναι εντυπωσιακό πως η Apple δε χρειάστηκε να κάνει τη συσκευή παχύτερη.

Αντίσταση στο νερό: Το iPhone 7 είναι επίσης, επιτέλους, αδιάβροχο, ένα χαρακτηριστικό που η Samsung εισήγαγε στα τηλέφωνά της το 2014. Το σφράγισμα παρέχει λιγότερη προστασία απ’ ότι τα τελευταία τηλέφωνα της Samsung. (Είναι μια ονομαστική διαφορά: το ένα μπορεί να μείνει σε ένα μέτρο νερού για 30 λεπτό, ενώ το άλλο σε 1,5 μέτρο.) Σε κάθε περίπτωση, είναι σώσιμο εάν το τηλέφωνό σας πέσει στην πισίνα, ή κάπου πιο βρώμικα – κάτι που δεν είχαν όλα τα προηγούμενα iPhone.

Κάμερα: Η Apple έχασε τα πρωτεία για την καλύτερη κάμερα τηλεφώνου από τη Samsung νωρίτερα φέτος. Όμως το iPhone 7 έχει βελτιωμένο αισθητήρα και φακό που ανοίγει μέχρι f1.8 (προηγουμένως ήταν f2.2). Αυτό σημαίνει πολύ καλύτερες νυχτερινές λήψεις.

Το μεγαλύτερο iPhone 7 Plus έχει ίσως το μοναδικό άξιο λαχτάρας νέο χαρακτηστικό από αυτά που παρουσίασε η Apple την Τετάρτη: δύο φακούς στο πίσω μέρος – ένα τέχνασμα που είδαμε από την LG και τη Huawei νωρίτερα φέτος. Η διπλή κάμερα του iPhone 7 του επιτρέπει να κάνει καλύτερο zoom in στις σκηνές και να προσθέτει αίσθημα βάθους που συνήθως συνδέεται με ακριβές κάμερες SLR. Η Apple επέδειξε κάποιες νυχτερινές φωτογραφίες που φάνηκαν καλές, όμως η κάμερα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να δοκιμασεί.

Ακουστικά: Όπως ίσως να έχετε ακούσει, η Apple δίνει και η Apple παίρνει πίσω. Το iPhone 7  εγκαταλείπει την παραδοσιακή υποδοχή ακουστικών, αλλά έρχεται με ακουστικά που μπαίνουν στην υποδοχή Lightning, συν μια συσκευή κλειδώματος για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά σας ενσύρματα ακουστικά. Η λογική της Apple πίσω από αυτήν την αλλαγή – ότι θέλουμε πάρα πολλά πράγματα στιμωγμένα στα μικρά μας τηλέφωνα – δεν ήταν πειστική. Είναι μια ενόχληση, αλλά μία που μάλλον θα ξεπεράσουμε σύντομα. Και με τα AirPods των 159 δολαρίων, η Apple συμβάλει στην αναγγελία μιας νέας γενιάς εντελώς ασύρματων ακουστικών που θα κάνει τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής πιο ευχάριστη.

airpods

Το πιο επικίνδυνο για τη σφραγίδα της Apple, ωστόσο, είναι πως παραμένουν τομείς όπου το iPhone 7 μένει πίσω από τον ανταγωνισμό. Η οθόνη του, ενώ είναι κατά 25% φωτεινότερη και με περισσότερα χρώματα από ποτέ, συνεχίζει να έχει λιγότερη από την ανάλυση του τελευταίου Samsung. Φωτογραφίες και κείμενα φαίνονται λιγότερο ευκρινή στην οθόνη του iPhone, ενώ η χαμηλή ανάλυση το εμποδίζει επίσης από το να είναι αποτελεσματικό σε νέες εμπειρίες όπως η εικονική πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, οι ναυαρχίδες της Samsung έχουν φτάσει την οθόνη ως τις άκρες – το iPhone 7 συνεχίζει να έχει πλαίσιο που μας γυρνά πίσω στο 2014.

Εκτός των AirPods, η Apple δεν υποστήριξε ούτε τον κόσμο του λογισμικού και των υπηρεσιών της. Υπάρχει ένα νέο Apple Watch με ταχύτερο επεξεργαστή και καλύτερη αντίσταση στο νερό που θα προσελκύσει τους αθλητές. Όμως δεν υπάρχει νέο hardware σαν το ηχείο Echo της Amazon που θα μπορούσε να φέρει την εμπειρία της Siri στους κοινούς χώρους του σπιτιού.

iphone2

Όλα αυτά έχουν ως άθροισμα μια αρκετά σταδιακή ανανέωση σε όλα εκτός από την κάμερα. Όμως οι μικρές βελτιώσεις μπορούν να αυξήσουν την ικανοποίησή σας όσο και ένας ριζικά νέος σχεδιασμός. Για όσους χρησιμοποιούν ακόμη iPhone 5s ή παλαιότερες συσκευές, το iPhone 7 σίγουρα θα έχει μεγάλη διαφορά.

Για όλους τους υπόλοιπους, καλωσήλθατε στη νέα κανονικότητα. Στην ώριμη επιχείρηση των smartphones, οι καινοτομίες είναι λιγότερες. Ένας καλός λόγος να κρατάμε τα τηλέφωνά μας για περισσότερο.                   

Rate this item
(0 votes)
back to top