telecomsnews.gr
Image default
Top Stories VODAFONE

5G: Μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και δυνατοτήτων

Το 5G λειτουργεί σαν ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, που μας προετοιμάζει για το τι μπορεί να προσφέρει η συνδεσιμότητα στη ζωή μας.

Το 5G  σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και ευρύτερα, στην καθημερινή μας ζωή. Ενώ το 4G μας έφερε μεγαλύτερες ταχύτητες και αξιοπιστία δικτύου, το 5G έρχεται να προσφέρει νέες πολλαπλές δυνατότητες, με τη δημιουργία Gigabit δικτύων , επεκτείνοντας τη δύναμη του Internet of Things και υποστηρίζοντας τη σύνδεση εκατομμυρίων «έξυπνων» συσκευών στο διαδίκτυο. Οι ταχύτητές του είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, με εξαιρετική απόκριση και αυξημένη χωρητικότητα, ενώ είναι ακόμα πιο αποδοτικό και από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας.

Σε συνδυασμό με τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G θέτει τις βάσεις για τη λεγόμενη «κοινωνία των Gigabit», με καινοτόμες εφαρμογές που θα διαμορφώσουν τις νέες «έξυπνες» πόλεις. Η παρουσία του 5G εκτείνεται πέρα από την απλή χρήση κινητών συσκευών σε μια άλλη κλίμακα και επηρεάζει καθοριστικά όλους τους σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μακροπρόθεσμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους, σε πολυάριθμες συσκευές, συλλέγοντας δεδομένα και ανιχνεύοντας τις τάσεις, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμόζονται.

Ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε, αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο. Ανάμεσα στα σημαντικά παραδείγματα από τις μελλοντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, χάρη στην ευρεία συνδεσιμότητα του 5G, είναι οι ασφαλέστερες μετακινήσεις με οχήματα, ακόμα και χωρίς την φυσική παρουσία οδηγού, και οι μεταφορές με drones, που θα γίνονται με ασφάλεια, χρονική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, η ιατρική βοήθεια θα είναι αμεσότερη, σώζοντας τις ζωές ασθενών σε κίνδυνο, με τους ειδικευμένους χειρουργούς να έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν ακόμα και σε επεμβάσεις εξ αποστάσεως, χάρη στην τηλεχειρουργική. Ένας ακόμη σημαντικός τομέας, η εκπαίδευση, γίνεται βιωματική χάρη στην επαυξημένη πραγματικότητα και τις κλήσεις με ολόγραμμα, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο της γνώσης και την πρόσβαση σε αυτήν από όλους.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, ήδη έχουν αρχίσει την κατασκευή και κυκλοφορία αυτοκινήτων, που λειτουργούν χωρίς οδηγό με τη χρήση του δικτύου 5G. Ο Christoph Grote, αντιπρόεδρος της BMW Group, εξήγησε ότι αυτά τα μοντέλα ελέγχουν συνεχώς τον δρόμο γύρω τους, μέσω κάμερας και αισθητήρων, στέλνοντας σχετικές πληροφορίες στο cloud και δημιουργώντας έναν χάρτη πραγματικού χρόνου, ο οποίος με τη σειρά του μεταβιβάζεται στα άλλα αυτοκίνητα. Με τη συνδεσιμότητα αυτή, τα οχήματα είναι σε θέση να προβλέπουν και να αποτρέπουν πιθανές συγκρούσεις, παρέχοντας τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρικούς στόλους ένα μέλλον με ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Αυτή η «επανάσταση» που θα φέρει το 5G θα έχει ευρεία επιρροή στη βιομηχανία, δημιουργώντας σύνθετες ομάδες ατόμων και μηχανών, λογισμικού και δεδομένων που συνδυαστικά θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εργασίες είτε από απόσταση, είτε σε αντίξοες συνθήκες με τη χρήση ρομπότ, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και μειώνοντας το κόστος για την επιχείρηση. Εάν τα δεδομένα και η γνώση που φέρνουν, θεωρούνται «ο νέος χρυσός», τότε κάθε επιχείρηση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται και να επεξεργάζεται ταχύτατα το εύρος πληροφοριών, που την αφορούν, με στόχο να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών της και να προχωρήσει στον δικό της ψηφιακό μετασχηματισμό , για να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το εγχείρημα της Vodafone, που μετέτρεψε το Μιλάνο σε πρωτεύουσα του 5G. Ένα παράδειγμα έρχεται από τη χρήση του 5G στο τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών  με τα εξής χαρακτηριστικά: με την  «έξυπνη» επιτήρηση με κάμερες που δεν στηρίζονται στο τοπικό δίκτυο LAN, αλλά στο 5G, την εναέρια χρήση drones για επίβλεψη σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την προηγμένη βιντεοανάλυση>όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να ανιχνεύονται λεπτομέρειες και τυχόν ύποπτες κινήσεις,  να βελτιώνουν την αντιμετώπιση απειλών και τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Για τον Phil Skipper, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης του IoT του Ομίλου Vodafone, η πρόκληση του μέλλοντος έγκειται στο «να μην ρωτάμε το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για εμάς, αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς με την τεχνολογία», παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του J.F.Kennedy.

Όλες αυτές οι εκπληκτικές δυνατότητες μας κάνουν να ανυπομονούμε για τις εξελίξεις που θα μας φέρει το 5G στο μέλλον. Προς το παρόν, η μετάβαση στην 5G εποχή γίνεται σταδιακά, ενώ ήδη το δίκτυο 4G αναβαθμίζεται έτσι ώστε οι δυνατότητες του 5G να αρχίσουν να εντάσσονται στην καθημερινότητά μας.

Μάθετε περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα για το πώς η Vodafone έφερε την εμπειρία του 5G στην Ελλάδα, με πρώτη πιλοτική 5G πόλη τα Τρίκαλα.

Related posts

Η Χρ. Παρασκευοπούλου στη διεύθυνση Εμπορικών Λειτουργιών της Vodafone Ελλάδας

NEWSROOM

Vodafone – Aπεριόριστα data για όλους με το Vodafone Giga Unlimited

tele

H Vodafone κοντά στις οικογένειες και τους μαθητές με online δραστηριότητες

tele

Κάποια iPhones, iPads, και Macs είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από μικρή απόσταση μέσω Bluetooth

tele

Στάσιμη η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων το 1ο τρίμηνο του 2020

tele

Σοκαριστική έρευνα αποκαλύπτει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσω Google, Instagram και δημοφιλών εφαρμογών

tele

Vodafone Giga Network: Με Giga Home και Giga WiFi

tele

Εξοικονομήστε έως και 60% data (!) με τη νέα λειτουργία του Chrome για Android

NEWSROOM

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών για MLS: Υπάρχει η οσμή του σκανδάλου FF

NEWSROOM

Τα νέα Huawei P30 και Huawei P30 Pro έρχονται στη Vodafone

tele

Δεκαήμερο προσφορών έως -50% σε 4G Smartphone, Tablet, Αξεσουάρ από τη Vodafone

tele

Νέο επικίνδυνο malware κάνει την εμφάνισή του με την αφορμή του Covid-19

tele