telecomsnews.gr
Image default
APPLE

375 νέες ψηφιακές απειλές ανά λεπτό στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Πιο γρήγορη και από τη διασπορά του ίδιου του COVID-19 αποδείχθηκε η δραστηριότητα του ψηφιακού εγκλήματος, που έσπευσε να εκμεταλλευθεί την πανδημία για κακόβουλους σκοπούς. Η εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο σημείωσε έξαρση το 1ο τρίμηνο του 2020, την οποία οι αναλυτές συνδέουν ευθέως με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του SEPE.

Ένα νέο κύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αναδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊούΣχετικό report της McAfee (McAfee COVID-19 Threat Report: July 2020) κάνει λόγο για 375 νέες ψηφιακές απειλές ανά λεπτό, κατά μέσο όρο, το εξεταζόμενο διάστημα. Οι αναλυτές εντοπίζουν ένα διογκούμενο κύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε την πανδημία μέσω κακόβουλων εφαρμογών με θέμα τον COVID-19, μέσα από καμπάνιες ηλεκτρονικού ψαρέματος και κακόβουλου λογισμικού. Το νέο κακόβουλο λογισμικό PowerShell, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 688% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ το συνολικό κακόβουλο λογισμικό, που διακινήθηκε, ήταν αυξημένο κατά 1.902% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Η έρευνα διαπιστώνει ιδιαίτερη άνοδο στα περιστατικά, που στόχευσαν την ψηφιακή ασφάλεια του Δημόσιου Τομέα, τον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και τη μεταποίηση. Σχεδόν το ήμισυ (47%) όλων των περιστατικών ασφαλείας εναντίον δημόσιων φορέων, που σημειώθηκαν, έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Τα περιστατικά, που στόχευαν τον Δημόσιο Τομέα, αυξήθηκαν κατά 73% στη διάρκεια του 1ου τριμήνου, ενώ οι επιθέσεις στον χώρο της εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 33% και της μεταποίησης κατά 44%.

“Μέχρι στιγμής, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο τοπίο των ψηφιακών απειλών το 2020 ήταν η γρήγορη προσαρμογή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο για την εκμετάλλευση της πανδημίας, καθώς και οι σημαντικές επιπτώσεις που είχαν οι κυβερνοεπιθέσεις”, σημειώνει η McAfee. 

“Όχημα” η τηλεργασία

Οι ερευνητές της McAfee διαπίστωσαν ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό των περιστατικών ασφαλείας, που σχετίζονταν με τον COVID-19, ήταν η χρήση από τους ψηφιακούς εγκληματίες θεμάτων που σχετίζονται με δοκιμές για νέες θεραπείες, καθώς και η εξ αποστάσεως εργασία. Στόχος τους να παρασύρουν τα θύματα ώστε να “κλικάρουν” σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, να κατεβάσουν ένα αρχείο ή να προβάλουν ένα PDF.

Κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2020, η McAfee Advanced Threat Research (ATR) διαπίστωσε ότι το

ransomware μειώθηκε 12%. Συνολικά, το ransomware αυξήθηκε κατά 32% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Στο μεταξύ, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα νέα δείγματα κακόβουλου λογισμικού επιβραδύνθηκαν κατά 35%. Το κακόβουλο λογισμικό συνολικά αυξήθηκε κατά 27% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Τέλος, το κακόβουλο λογισμικό για κινητά αυξήθηκε κατά 71% το 1ο τρίμηνο του 2020 και κατά 12% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Όσον αφορά τους πιο συχνούς στόχους, τα περιστατικά, που στόχευαν τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 60%, αυτά που αφορούσαν την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού κατά 27%, ενώ στην Ευρώπη τα περιστατικά ασφαλείας μειώθηκαν κατά 7%.

Related posts

Bloomberg: Τα Apple Stores έχουν μειωμένα iPhone εξαρτήματα και συσκευές αντικατάστασης εξαιτίας του coronavirus

tele

Κάντε λήψη εδώ των iPhone 12 wallpapers

tele

Βίντεο: Η Samsung δείχνει αγνωμοσύνη αυτή την φορά στην κληρονομιά του Steve Jobs για να κάνει marketing

tele

H Apple κέρδισε τα Χριστούγεννα: Το iPhone βρέθηκε στις 9 πρώτες θέσεις ενεργοποιήσεων mobile συσκευών στην Αμερική

tele

Δύο foldable iPhone πρωτότυπες συσκευές έχουν περάσει τα εσωτερικά τεστ αντοχής της Apple

tele

H Apple δημιούργησε την iPhone 11 λέξη “slofie” και θέλει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτή

tele

iPhone 11 Pro και Google Pixel 4 κάμερες συναγωνίζονται σε πρώιμο τεστ

tele

Η iOS 14.3 Release Candidate είναι πλέον διαθέσιμη: Αναλυτικά το τι νέο φέρνει | Πότε θα δοθεί στο ευρύ κοινό

tele

iOS 14.3 beta αλλαγές και χαρακτηριστικά — Το Apple ProRAW είναι υποσχόμενο [Video]

tele

Χρωματιστά γεωμετρικά wallpapers για το iPhone σας

tele

Δείτε ένα νέο concept για το φημολογούμενο / επερχόμενο iPhone SE 2

tele

Το πρώτο iPhone 12 mini hands on δείχνει τον νέο 5.4 ιντσών σχεδιασμό με λεπτομέρεια αν και το βίντεο αφαιρέθηκε άμεσα

tele