telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

2017: η χρονιά που θα ξαναενθουσιαστούμε με τα smartphones

image
Το iPhone κλείνει τα 10 χρόνια τον επόμενο μήνα και τα smartphones έχουν αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους. Ως βιομηχανία, η ανάπτυξη επιβραδύνει, με τις πωλήσεις ακόμη και της Apple να βρίσκονται σε πτώση κατά τον τελευταίο χρόνο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι προτίμησαν να κρατήσουν τα τηλέφωνά τους αντί να τα αναβαθμίσουν. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε, αφού σχεδόν όλα τα smartphones φαίνονται ίδια;

Το 2017, αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει. Νέα υλικά, επεξεργαστές και οθόνες μπορεί να δώσουν στο smartphone την ανανέωση που χρειάζεται για να ενθουσιάσει τους καταναλωτές με τον πανταχού παρόντα υπερυπολογιστή τσέπης τους και πάλι.

Οι πρώτες ενδείξεις αλλαγής στον σχεδιασμό του smartphone δεν έρχεται από την Apple αλλά από τη Samsung, το Galaxy S7 Edge της οποίας έχει γύρει στα δεξιά και τα αριστερά της οθόνης. Αυτό δημιούργησε ένα λεπτότερο προφίλ και μια ξεχωριστή όψη, αν και με κάποιες υποχωρήσεις στη χρηστικότητα.

image

Το επόμενο βήμα προς τα εμπρός προέρχεται από τη Xiaomi, με το περιορισμένης έκδοσης Mi Mix, με οθόνη από τη μία άκρη ως την άλλη.

Όχι πολύ καιρό πριν, η Xiaomi ήταν η πιο δημοφιλής κατασκευάστρια smartphone στην Κίνα, όμως έχει χάσει έδαφος στην εγχώρια αγορά από αντιπάλους όπως η Huawei, η Vivo και η Oppo. Πολλές από αυτές τις κινέζικες συσκευές, με την πρώτη ματιά, δεν διαφέρουν από μια τυπική όψη iPhone. Η Xiaomi κέρδισε το παρατσούκλι «η Apple της Κίνας» εν μέρει επειδή τα «φιλόδοξα» τηλέφωνά της έμοιαζαν υπερβολικά γνώριμα. (Τα νέα της καταστήματα λιανικής στην Κίνα μοιάζουν εξαιρετικά με τα Apple stores.)

Ωστόσο, η Xiaomi έχει δείξει την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια και την κλίση στον σχεδιασμό με την εταιρεία της Silicon Valley που την ενέπνευσε. Το Mi Note που παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου έτους είχε εντυπωσιακό λειτουργικό σύστημα και ζωηρούς σχεδιασμούς, καθώς και κομψό εξοπλισμό.

Το Mi Mix είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα και σε περιορισμένη ποσότητα, και ο σχεδιασμός του προϊδεάζει το είδος των πειραμάτων που ελπίζει κανείς να ακολουθήσουν η Apple, η Samsung και οι ανταγωνιστές τους τον επόμενο χρόνο.

Η Xiaomi το αποκαλεί «concept phone», αν και σε αντίθεση με ένα concept αυτοκίνητο, είναι διαθέσιμο προς αγορά με 500 δολάρια –φτηνότερα από το τελευταίο iPhone.

Το concept είναι απλό: το πιο σημαντικό στοιχείο του smartphone είναι η οθόνη του, το παράθυρο προς τους φίλους μας, τις φωτογραφίες και τις εφαρμογές, οπότε θα την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Η Xiaomi αφαίρεσε όσο μπορούσε από τα μέρη της συσκευής που δεν είναι οθόνη, οπότε το μόνο που βλέπετε είναι το παράθυρο. Η ίδια η συσκευσή σχεδόν εξαφανίζεται από πίσω.

Ο «χωρίς άκρα σχεδιασμός» του Mi Mix βλέπει την τεράστια οθόνη του των 6,4 ιντσών να φτάνει στο μεγαλύτερο άκρο της οθόνης σε τρεις πλευρές, με μία μόνο σχισμή στο κάτω μέρος για την κάμερά του. Δε φτάνει τη φιλοδοξία της Xiaomi να μετατρέψει το τηλέφωνο σε ένα κομμάτι γυαλί, όμως είναι ένα γενναίο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

image

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Xiaomi, το Mi Mix έχει ένα ποσοστό 91,3% οθόνης προς σώμα, σε σύγκριση με το 67,7% του iPhone 7 Plus. Αυτό απαίτησε από τους μηχανικούς της να αναμορφώσουν στοιχεία όπως οι αισθητήρες και το ηχείο, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο «μέτωπο» και το «πηγούνι» ενός smartphone.

Δονούμενα εξαρτήματα επιτρέπουν στις φωνητικές κλήσεις να ακούγονται μέσα από την ίδια τη θήκη, και όχι από μια λεπτή σχισμή στην κορυφή. Ο αισθητήρας εγγύτητάς του, συνήθως ένας υπέρυθρος αισθητήρας που απενεργοποιεί την οθόνη όταν πλησιάζει το πρόσωπο, χρησιμοποιεί αντί αυτού υπερηχητικά κύματα μέσα από το γυαλί. Ένα σύστημα απόρριψης παλάμης ελαχιστοποιεί τις κατά λάθος ενέργειες όταν τα δάχτυλα διπλώνονται από το άκρο της συσκευής. Όλα αυτά δουλεύουν εκπληκτικά καλά.

Η ίδια η οθόνη έχει στρογγυλεμένες γωνίες, οπότε η θήκη δεν έχει απότομα άκρα. Πίσω από την οθόνη υπάρχει μια κεραμική θήκη, με ωραία αίσθηση και γυαλιστερή όψη – τουλάχιστον μέχρι να καλυφθεί με δακτυλικά αποτυπώματα.

Για να τελειοποιήσει το Mi Mix η Xiaomi συνεργάστηκε με τον Φιλίπ Σταρκ, στο προωθητικό βίντεο του οποίου, το ποσοστό των ανοησιών είναι περίπου 91,3%. «Χρειαζόμαστε όλον τον νανοχώρο παντού» λέει ο γάλλος σχεδιαστής. «Γι’ αυτό είναι τόσο μαγικό.»

Δεν είναι όλα πάνω στο Mi Mix μαγικά. Οποιαδήποτε άλλη συσκευή με οθόνη 6,4 ιντσών θα είχε το μέγεθος ενός μικρού tablet, αλλά και χωρίς τις γωνίες παραμένει πολύ μεγάλο. Θα ήταν προτιμότερο να δούμε μια οθόνη 5,5 ιντσών σαν του iPhone 7 Plus να προσαρμόζεται στον σχεδιασμό χωρίς γωνίες (κάτι που μπορεί να γίνει τον επόμενο Σεπτέμβριο, όταν η Apple αποκαλύψει την επόμενη έκδοσή της). Το Mi Mix είναι επίσης αρκετά βαρύ, ζυγίζοντας 209 γραμμάρια σε σχέση με τα 188 του 7 Plus.

image

Μια επερχόμενη καινοτομία που απουσιάζει από το Mi Mix είναι η ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη. Αντί αυτού, ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος. Μια καλύτερη κάμερα θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτη, δεδομένου του πόσο καλά δείχνει η οθόνη τις εικόνες.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου του ανατρεπτικού σχεδιασμού, το Mi Mix κάνει εντυπωσιακά λίγους συμβιβασμούς στην καθημερινή χρήση. Πρόκειται για καινοτόμο τεχνολογία στην πιο πρακτική της εκδοχή.

Η Xiaomi λέει πως οι καινοτομίες του Mi Mix θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη κατηγορία του. Και σίγουρα πολλές από αυτές τις ιδέες θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη βιομηχανία των smartphones.

Το αποτέλεσμα όλων των αλλαγών της Xiaomi μπορεί να είναι ένα ακόμη μαύρο ορθογώνιο όταν η οθόνη είναι σβηστεί – όταν όμως ανάβει, δείχνει ένα φωτεινότερο μέλλον για τον σχεδιασμό των smartphones.

Related posts

Έντεκα τρόποι εντοπισμού προϊόντων απομίμησης («μαϊμού») στο Διαδίκτυο

tele

Qualcomm: Αυτές ίσως είναι οι ταχύτητες σε πραγματικές συνθήκες των 5G δικτύων

tele

Snapdragon 690 5G chipset: «φθηνό 5G για το… λαό»!

tele

Το SpaceX μπαίνει στην κούρσα για ένα πραγματικά παγκόσμιο διαδίκτυο

tele

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τέσσερις στους δέκα θα εγκατέλειπαν τα social media

tele

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά τήρηση κανόνων στα δεδομένα για τον κορωνοϊό

tele

Τεχνολογία και κερδοσκοπία συναντώνται στα κρυπτονομίσματα

tele

Τηλεπικοινωνιακή επανάσταση από το Viber

tele

Προσοχή στο δωρεάν WiFi στις διακοπές!

tele

Πως η ΕΕ θα κάνει τα smartphones να “ζουν” για 10 χρόνια!

tele

Οι κυβερνοαπειλές αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο για τις τράπεζες

tele

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού

tele