telecomsnews.gr
Image default
MARKET

-18% για την αγορά smartphones το 1ο εξάμηνο, ποιοί ειναι οι Top 5 κατασκευαστές

Ευχαριστούμε για το tip, sv2evs!

Σημαντικές επιπτώσεις είχε και στην αγορά των smartphones η πανδημία του κορονοϊού, με το α’ εξάμηνο του 2020 να κλείνει με σημαντική πτώση, τόσο από πλευράς πωληθέντων συσκευών όσο και από πλευράς αξίας.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους στην ελληνική αγορά πουλήθηκαν 740 χιλιάδες smartphones, 18% λιγότερα σε σχέση με τις 900 χιλιάδες συσκευές που είχαν πουληθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η πτώση έφτασε στο -36% και -50% αντίστοιχα, εξαιτίας της καραντίνας που επιβλήθηκε και του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων των λιανοπωλητών. Όσο για τους λοιπούς μήνες του εξαμήνου, η πτώση κινήθηκε σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά.

Διαφοροποιητικό στοιχεία την εν λόγω περίοδο αποτέλεσε το γεγονός πως οι Έλληνες στράφηκαν σε λίγο πιο ακριβές συσκευές, αυξάνοντας την μέση τιμή πώλησης smartphones της αγοράς. Ωστόσο και η αξία των smartphones που πουλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε πτώση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αφού άγγιξε τα 210 εκατ. ευρώ, 10% δηλαδή λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Ενώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η πτώση ήταν μεγάλη, τους λοιπούς μήνες υπήρξε μια οριακή αύξηση, γεγονός που επιβεβαιώνει την αύξηση της μέσης τιμής των συσκευών που προτιμούν οι καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των πωληθέντων συσκευών, στην πρώτη θέση παρέμεινε η Samsung με το μερίδιο αγοράς της να αγγίζει το 32%, ενισχυμένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε πλέον η κινεζική Xiaomi, εκτοπίζοντας την Huawei, η οποία όμως αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της «απαγόρευσης» να χρησιμοποιεί στα νέα μοντέλα της τις υπηρεσίες Google.

Συγκεκριμένα η Xiaomi αύξησε το μερίδιο της στο 24% από το σχεδόν 15% που ήταν πριν από ένα χρόνο ενώ η Huawei είδε το μερίδιο της να μειώνεται στο 20,6% από 25,8% που ήταν πέρυσι.

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε και η Apple, με το iPhone 11 να κάνει την διαφορά στις πωλήσεις αυξάνοντας το μερίδιό της στο 8,6% από 6% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Honor με το μερίδιό της να φτάνει στο 4% (από 4,6% που ήταν πέρυσι) και η MLS το μερίδιο της οποίας διαμορφώθηκε εξίσου στο 4% καταγράφοντας όμως μεγάλη πτώση (πέρυσι ήταν στο 7,7%) λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.

Όπως αποδεικνύεται, αθροιστικά και οι τέσσερις κατασκευαστές έχουν ένα συνολικό μερίδιο που ξεπερνά το 85%, ενώ μόνο δύο από τους λοιπούς κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν μερίδιο άνω του 2%.

Η εικόνα της συγκέντρωσης της αγοράς γίνεται ακόμα πιο έντονη αν λάβει κανείς υπόψη του την αξία των συσκευών. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των τεσσάρων κατασκευαστών ξεπερνά το 93%.

Και σε αυτή την κατάταξη την πρωτιά έχει η Samsung με μερίδιο που φτάνει στο 36%. Ωστόσο το μερίδιό της μειώθηκε (2%) από το 38% που ήταν το α’ μισό του 2019.

Στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται η Apple, η αύξηση της οποίας δεδομένων των συνθηκών είναι εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα το μερίδιό της κινήθηκε στο 26,5% από το 18,5% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ανοδικά κινήθηκε και η Xiaomi καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Το μερίδιό της έφτασε στο 15,7% από 9,9% που ήταν το προηγούμενο έτος.

Την πεντάδα κλείνει η Huawei και η Honor με το μερίδιο τους να φτάνει στο 15% (από 22,2%) και λίγο πάνω από το 2% αντίστοιχα.

Πηγή: Insider.gr

Related posts

WHAT’S UP Student: Επικοινωνία και ψυχαγωγία για τους φοιτήτες

tele

Νέο κατάστημα The Fixers στη Γλυφάδα

tele

Top 10 UK Games Chart: No Man’s Sky Re-Enters Chart, But Can’t Breach Top 10

tele

Vodafone Generation Next: Ψηφιακές δεξιότητες για 80.000 μαθητές στον 7ο κύκλο

tele

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων Internet

tele

Το Ίδρυμα Vodafone στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

tele

Τι είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις τιμές

tele

Η εφαρμογή Facebook Dating έρχεται και στην Ελλάδα!

tele

4η εβδομάδα διαγωνισμών του Kaizershop.gr με δώρο PopSockets!

tele

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8o Συνέδριο e-Business & Social Media World 2019

tele

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό πλάνο NGA της WIND

tele

Η Vodafone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

tele