telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Χέρι-ρομπότ δίνει ξανά στον χρήστη την αίσθηση της αφής

Την αίσθηση της αφής μπόρεσε να ανακτήσει ξανά ένας άνδρας που είχε χάσει το χέρι του πριν από 17 χρόνια, χάρη στη βοήθεια ενός εγκεφαλικά ελεγχόμενου ρομποτικού πρόσθετου μέλους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κίβεν Γουάλγκαμοτ, τμήμα του χεριού του οποίου είχε ακρωτηριαστεί από τον αγκώνα και κάτω, λόγω ατυχήματος, μπορεί πλέον να νιώσει 119 διαφορετικές αισθήσεις…

Ο συγκεκριμένος άνδρας μπορεί σήμερα να ξεχωρίσει εάν ένα αντικείμενο είναι απαλό ή τραχύ και μικρό ή μεγάλο, χωρίς να το κοιτάει και έχει την ικανότητα να χειριστεί εύθραυστα αντικείμενα, όπως αυγά.

Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος από τους επιστήμονες, καθώς, πέραν του ότι του πρόσφεραν ένα μηχανικό χέρι, του επανέφεραν και την αίσθηση της αφής. Εξηγεί, μάλιστα, πώς αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη λέγοντας ότι αν και ο ίδιος τα καταφέρνει σχετικά καλά στην καθημερινότητά του έχοντας μόνο ένα χέρι, έχει πολλούς φίλους με και τα δύο τους άκρα ακρωτηριασμένα.

«Το έκανα γι’ αυτούς και για όσους ανθρώπους θα το χρειαστούν μελλοντικά», δήλωσε ο Γουάλγκαμοτ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ανακάλυψη αυτή, από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γιούτα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Robotics» και βασίστηκε στον εφοδιασμό του εγκεφάλου του συγκεκριμένου άνδρα, με ηλεκτρικά σήματα παρόμοια με εκείνα που στέλνονται από τα νεύρα στα ανθρώπινα χέρια.

Το πρόσθετο χέρι και ο καρπός κατασκευάζονταν επί 15 χρόνια. Ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν στο κομμάτι του μπράτσου που είχε απομείνει, για να επιτρέψουν έτσι την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και πρόσθετου μέλους. Το χέρι μπορεί να κινηθεί προς έξι κατευθύνσεις και είναι εξοπλισμένο με 19 αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν την αίσθηση της αφής και τη θέση στο χώρο.

Στο μέλλον οι ερευνητές φιλοδοξούν να αυξήσουν τις αισθητηριακές πληροφορίες που θα μπορεί να παρέχει αυτό το τεχνητό χέρι στον χρήστη του, ώστε να συμπεριληφθεί ο πόνος και η θερμοκρασία.

Ο δρ. Τζέικ Τζόρτζ, βασικός συντάκτης της έρευνας, δήλωσε πως η επόμενη πρόκληση είναι να πειστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ότι αυτή η ιατρική παροχή αξίζει το κόστος της.

Παρά το όφελος αυτής της ανακάλυψης η δρ. Σάρα Γουάιλκς, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κατασκευής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις ψυχολογικές προεκτάσεις αυτού του εγχειρήματος. Ανατρέχοντας σε μια μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τα τεχνητά τους μέλη, υπογραμμίζει ότι το γεγονός πως οι συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν διχασμένοι σχετικά με το αν το τεχνητό μέλος ήταν χρήσιμο ή προβληματικό φανερώνει την ανάγκη τέτοιου τύπου νέες τεχνολογίες να επικεντρώνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών.

[embedded content]

Related posts

Pac-Man: Το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι έγινε 40 ετών

tele

H Apple ετοιμάζεται για το μέλλον της χωρίς το iPhone!

tele

Η Microsoft φτιάχνει κέντρο έρευνας στην Ελλάδα

tele

«Το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν social media αλλά χωρίς οργάνωση»

tele

Μαζί συνεχίζουμε και το Πάσχα με μοναδικές προσφορές και δώρα από το Vodafone eShop

tele

Δώρο σημαίνει Public: Πάνω από 1.500.000 δώρα τεχνολογίας & ψυχαγωγίας

tele

Στην απόκρυψη των likes σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρά το Instagram

tele

go4more: Σχεδιάστηκε για να κερδίζεις από παντού

tele

Με το νέο smartwatch Huawei Watch GT 2e η φυσική σας κατάσταση είναι στο χέρι σας

tele

Αναβάθμισε το καλοκαίρι σου με Huawei super smartphones σε super καλοκαιρινές τιμές και πολλά δώρα!

tele

Το ρομπότ-κατσαρίδα που δεν πεθαίνει σχεδόν με τίποτα

tele

Η τηλεόραση των 5 εκατομμυρίων

tele