telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Φόβοι της Δύσης ότι η Κίνα ετοιμάζει εξαγορά της ταϊβανέζικη TSMC

Αν υπάρχει μία εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο που ο έλεγχός της θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και γεωπολιτικές αναταράξεις παγκόσμιας κλίμακας, αυτή είναι η TSMC.

Ακόμη και η Apple, η εταιρεία κολοσσός του τεχνολογικού κλάδου, είναι πελάτης της TSMC και συνεργάζεται μαζί της στην παραγωγή των επεξεργαστών που η ίδια σχεδιάζει. Και δεν είναι μόνο η Apple. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company συνεργάζεται (κατασκευή μικροτσίπ κατά παραγγελία) με εταιρείες μεγαθήρια όπως οι AMD, Intel, NVIDIA, MediaTek, Qualcomm και πολλές ακόμη.

Με δεδομένες τις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η έλλειψη ημιαγωγών, δεν είναι λίγοι οι Δυτικοί αναλυτές που θεωρούν ότι μία κινεζική εξαγορά της TSMC θα έδινε στην Κίνα τον απόλυτο έλεγχο στην παραγωγή μικροτσίπ κάθε είδους. Πέρα από αυτό θα έδινε στον ασιατικό γίγαντα να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνολογίες.

Η Ταϊβάν το 2019 παρήγαγε το 63% των ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που μόλις το 12% παραγόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι η Κίνα κατάφερε να παραδώσει το 16% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ.

Σύμφωνα με το Fox News, αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιχειρήσει την εξαγορά της TSMC, ελέγχοντας έτσι την παγκόσμια αγορά παραγωγής ημιαγωγών. Μάλιστα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι μεγάλος είναι και ο φόβος των Αμερικανών γερουσιαστών ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας σε θέση ισχύος, επηρεάζοντας ουσιαστικά τις χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συναλλαγές.

«Το επίπεδο της επιρροής που θα αποκτούσε η Κίνα, σε χώρες και οικονομίες, μέσω μίας κατάληψης της Ταϊβάν θα ήταν τεράστιο ακριβώς λόγω της σημασίας που έχει η νησιωτική αυτή χώρα στην παραγωγή ημιαγωγών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jeremy Furchtgott, διευθυντής της συμβουλευτικής φίρμας Baron. Κάθε είδους αναταραχή στην παραγωγή ημιαγωγών από μία παρέμβαση της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πολεμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ημιαγωγών (Semiconductor Industry Association – SIA), οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά 6,5% από το 2019 έως το 2020, ενώ παρουσίασαν μία περαιτέρω αύξηση της τάξης του 26% έως το Μάιο του 2021. Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής προηγμένων μικροτσίπ ανήκει στην TSMC.

Ο Furchtgott σημειώνει επίσης ότι «η κινεζική οικονομία εξαρτάται από τις εμπορικές συνεργασίες, αλλά η αμερικανική εξάρτηση από την Κίνα σε διάφορα προϊόντα δίνει στην Κίνα σχεδόν το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε διάφορα διεθνή θέματα, σε πολιτικό επίπεδο».

Δείτε όλες τις τελευταίες

Ειδήσεις

από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον

ot.gr

Related posts

Με 4,4% προβλέπουν αναλυτές ότι θα «τρέξει» η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021

NEWSROOM

«Pop Star»: Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση σε αγρό έξω από τη Σαγκάη

NEWSROOM

Νόμπελ Φυσικής – Αυτοί είναι οι τρεις επιστήμονες που βραβεύτηκαν

NEWSROOM

Πώς θα εγκαταστήσετε τα Windows 11 στο PC σας

NEWSROOM

Πώς θα χορηγηθεί η προκαταβολή σύνταξης 

NEWSROOM

Instagram – Νέα λειτουργία αναζήτησης στον χάρτη

NEWSROOM

Uni Systems: Ίδρυση θυγατρικής στην Ισπανία

NEWSROOM

Αυτό είναι το Samsung Galaxy A22

NEWSROOM

Uber – Ξεκινά συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για οδηγούς της στη Βρετανία

NEWSROOM

Κατά 70% μειώθηκαν οι δημοκρατικές ελευθερίες παγκοσμίως το 2020, λόγω της πανδημίας

NEWSROOM

Ανακοινώθηκε το Xiaomi Mi 10S με Snapdragon 870, 108MP κάμερα, και 30W ασύρματη φόρτιση

NEWSROOM

Υπόθεση GameStop: Η «επανάσταση» των μικροεπενδυτών εναντίον της Wall Street

NEWSROOM