telecomsnews.gr
Image default
INTERNET

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ της ΕΕΤΤ και των παρόχων

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε αρχικά στις καινοτομίες της δημοπρασίας όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, αλλά και σε ό,τι αφορά στο ταμείο «ΦΑΙΣΤΟΣ»,  χρησιμοποιώντας το 25% των χρημάτων της δημοπρασίας, αλλά στο ότι κάποιες λίγες συχνότητες δεν δημοπρατήθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς, για σκοπούς ανάπτυξης προϊόντων.

«Για εμάς είναι ένα πρώτο βήμα» τόνισε ο υπουργός και μίλησε για το οικονομικό αποτύπωμα που αναμένεται τα δίκτυα 5ης γενιάς να έχουν. Σύμφωνα με μελέτη, θα δημιουργηθούν έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, ενώ η προστιθέμενη αξία θα φτάσει έως πάνω από 12 δισ. ευρώ. «Αυτό αντανακλά ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Η αλλαγή θα έρθει κυρίως από τις βιομηχανικές εφαρμογές, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου κάθε τομέα της οικονομίας. Ως Πολιτεία, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνολικά, τόσο μέσα από έναν καλό σχεδιασμό δημοπρασίας, όσο και μέσα από μια ευρύτερη πολιτική, ώστε από τη μια να αφαιρέσουμε εμπόδια, αλλά και να δώσουμε και μια ώθηση στην αγορά, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να μπει σε έναν παγκόσμιο χάρτη, μη χάνοντας ένα τρένο, αλλά διαμορφώνοντας μια πολιτική η οποία την διαφοροποιεί από άλλες χώρες».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης, «από τη μια πλευρά η χώρα μας επιλύει εκκρεμότητες σε πολλά ζητήματα του ψηφιακού της μετασχηματισμού, όμως σε πολλά θέματα είμαστε πίσω και πρέπει να καλύψουμε τη χαμένη απόσταση, αλλά τολμώ να πω ότι εδώ προηγηθήκαμε».

Ο πρόεδρος της Cosmote, Μιχάλης Τζαμάζ, έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την ανάπτυξη της χώρας. «Αυτό που χρειάζεται η νέα ψηφιακή εποχή είναι δίκτυα, τα οποία είναι η ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος και προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Αυτή την φορά διαθέσαμε για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία» δήλωσε ο κ. Τζαμάζ και τόνισε ότι «θα συνεχίζουμε να χτίζουμε και να εξελίσσουμε το δίκτυό μας… Κερδίζοντας τη μάχη του 5G, μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία» είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, υπογράμμισε ότι «αυτή η τεχνολογική αλλαγή έρχεται όχι για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, όσο για να μεταβάλλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του 5G, το οποίο εντάσσεται στην επέκταση των επενδύσεών μας, ήδη καταβάλλαμε 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του φάσματος, ενώ υπάρχει κι ένα επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα ξεπεράσει 500 εκατ. ευρώ» ανέφερε.

Τέλος, για μέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία μίλησε ο πρόεδρος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής. «Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυο 5G μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά ή οικονομικά χώρες. Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, κυρίως σε υποδομές νέας γενιάς τόσο στην κινητή, όσο και στη σταθερή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παράγουμε αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» επισήμανε.

-- Υπογράφηκαν οι συμβάσεις χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ της ΕΕΤΤ και των παρόχων - --.

Related posts

Η πλατφόρμα Beat επεκτείνεται σε επιπλέον 10 πόλεις στην Λατινική Αμερική

tele

Αυξημένος ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην πανδημία

tele

Η αυξημένη εξάρτηση των παιδιών από την τεχνολογία στη μετά Covid-19 εποχή

tele

Θα μπορούσαν τα παιδιά σας να είναι μια κυβερνοαπειλή;

tele

Ο Chromium Edge της Microsoft διαθέσιμος για Windows 7 και Windows 8

tele

H Mozilla θέλει να λανσάρει μία νέα έκδοση του Firefox κάθε μήνα

tele

Νέα υπηρεσία παιχνιδιών στο cloud από την Amazon

tele

Οι δέκα μεγαλύτερες προκλήσεις για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

tele

Binge-Watching από την υπηρεσία Cosmote TV Plus σε ολόκληρους κύκλους σειρών

tele

Οι ειδικοί συνδέουν την επίθεση στη SolarWinds με το Kazuar backdoor

tele

Σχεδόν οι 6 στους 10 Έλληνες έχουν πέσει θύματα fake news

tele

Έμφαση στην ασφάλεια δίνει ο Google Chrome 75

tele