telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Τρισδιάστατες εικόνες σαν ολογράμματα βγάζουν ήχους και μπορείς να τις αγγίξεις

Πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο παράγει τρισδιάστατες εικόνες, που μπορούν να «μιλήσουν», να παίξουν μουσική ή να βγάλουν άλλους ήχους, ενώ παράλληλα δίνουν σε ένα άνθρωπο το αίσθημα της αφής, όταν τις αγγίζει με το χέρι του δημιούργησαν ερευνητές από τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

Πρόκειται ουσιαστικά για «ζωντανά» ολογράμματα που όχι μόνο τα βλέπει κανείς, αλλά επίσης τα ακούει και τα πιάνει. Ο ταυτόχρονος συνδυασμός 3-D οπτικού, ακουστικού και απτικού περιεχομένου επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Στόχος των επιστημόνων και μηχανικών είναι να δημιουργήσουν συσκευές που θα παράγουν ολογράμματα, τα οποία θα παρέχουν μια ολοκληρωμένη γκάμα αισθήσεων και όχι απλώς οπτικό περιεχόμενο.

Το σύστημα με την ονομασία MATD (Multimodal Acoustic Trap Display), το οποίο θυμίζει οθόνες ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως του «Πολέμου των Άστρων», μπορεί μελλοντικά να έχει ποικίλες εφαρμογές, όπως στη βιοϊατρική, στη βιομηχανία, στον στρατό κ.α, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ριούτζι Χιραγιάμα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», βασίστηκαν στην τεχνολογία των ηχητικών λαβίδων, που μετακινούν πολύ μικρά αντικείμενα μέσω κυμάτων υπερήχων, προκειμένου να παγιδεύσουν ατομικά σωματίδια και να τα φωτίσουν με διάφορα χρώματα, καθώς αυτά κινούνται στην οθόνη.

Το σύστημα έχει μέχρι τώρα παράγει διάφορες μικρές 3-D εικόνες, όπως μιας πεταλούδας, μιας πυραμίδας και μιας σφαίρας, οι οποίες μπορούν να ειδωθούν από οποιαδήποτε οπτική γωνία. Λόγω της χρήσης ακουστικών πεδίων για να δημιουργηθούν οι εικόνες, αυτές παράγουν επίσης ήχο, αλλά και αισθήσεις αφής. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα οπτικο-ακουστικό χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, το οποίο οι χρήστες μπορούν να αρχίσουν ή να σταματήσουν ακουμπώντας το δάχτυλο τους στην οθόνη.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον τέτοιες οθόνες θα μας επιτρέπουν να αλληλεπιδρούμε με την οικογένεια μας και τους φίλους μας σαν να βρίσκονταν κοντά, καθώς θα μπορείς να τους δεις, να τους ακούσεις και να τους αγγίξεις» δήλωσε ο Χιραγιάμα.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την τεχνολογία, ώστε να παράγει μεγαλύτερα ολογράμματα με ήχο και αφή, καθώς επίσης να τη συνδυάσουν με την τρισδιάστατη εκτύπωση, «εκτυπώνοντας» ολογραφικά αντικείμενα. Επίσης θα επιδιώξουν να παράγονται πιο έντονοι ήχοι και πιο ισχυρά απτικά ερεθίσματα πάνω στο δέρμα, όταν αγγίζει τα ολογράμματα.

Related posts

Η Vodafone υποστηρίζει την ομάδα Porsche της Formula E, της πρώτης παγκόσμιας διοργάνωσης αγώνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

tele

Δημιουργήθηκε το πιο μαύρο υλικό που απορροφά το 99,9% του φωτός

tele

Το YouTube Music παρουσιάζεται στην Ελλάδα

tele

Αύξηση 282.2% στις πωλήσεις wearables για την Huawei από το προηγούμενο έτος

tele

Αν ψάχνετε πραγματικά ασύρματα ακουστικά, σταματήστε να ψάχνετε

tele

«Ο Ταξιτζής» με τον Αλ Πατσίνο στη θέση του Ντε Νίρο ξαναγράφει την ιστορία του σινεμά

tele

Δωροδοκία υπαλλήλων του Twitter από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για κατασκοπία

tele

Το Φθινόπωρο «ακούγεται» καλύτερα με το Creative MUVO Play

tele

Dog’s Voice: Τα αδέσποτα έχουν πλέον τη δική τους φωνή

tele

Αυτό είναι το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του ίντερνετ δια χειρός του θεμελιωτή του

tele

Huawei: Στη λίστα με τις 50 πιο «έξυπνες» εταιρείες

tele

«Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων»

tele