telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Το SpaceX μπαίνει στην κούρσα για ένα πραγματικά παγκόσμιο διαδίκτυο

Το SpaceX θα εισέλθει επίσημα στο Σάββατο στον αγώνα για να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλα τα μέρη της γήινης επιφάνειας με την προγραμματισμένη εκτόξευση των πρώτων δοκιμαστικών δορυφόρων για ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών.

Η τελευταία δοκιμή από την ιδιωτική διαστημική επιχείρηση του Έλον Μας δεν έχει καμία σχέση με τη θεαματική πρώτη εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα του Falcon Heavy, του μεγαλύτερου πυραύλου στον κόσμο. Ξεκινώντας χωρίς το συνηθισμένο φαντασμαγορικό χαρακτήρα του γενικού διευθυντή της Tesla – δεν το ανέφερε καν στο Twitter – είναι μια πρόωρη τεχνική δοκιμή για μια υπηρεσία επικοινωνιών που θα μπορούσε να απέχει χρόνια από την ολοκλήρωση.

Αν όμως είναι επιτυχής, το SpaceX έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκτόξευση των πρώτων εμπορικών δορυφόρων του το επόμενο έτος, με έναν αστερισμό άνω των 11.000 να περιστρέφεται γύρω από τη γη σε τροχιές χαμηλά πάνω από το έδαφος από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το δίκτυο το 2024.

Η δορυφορική δοκιμή δείχνει μια επικείμενη διαστημική κούρσα που έχει απήχηση σε ισχυρούς υποστηρικτές. Η Google, η οποία κάποτε αναλογιζόταν την ανάπτυξη του δικού της δορυφορικού δικτύου, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του SpaceX, όταν ξεκίνησε έναν επενδυτικό κύκλο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων πριν από τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, η SoftBank και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μεταξύ των υποστηρικτών της OneWeb, ενός ευρωπαίου αντιπάλου που ελπίζει να αρχίσει να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο το επόμενο έτος.

Η αίτηση του SpaceX για έγκριση για δοκιμή δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) είναι μία από τις 12 που υποβλήθηκαν στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, υπογραμμίζοντας την έκταση του δυνητικού ανταγωνισμού.

Η εταιρεία του κ. Μασκ άρχισε να εργάζεται πάνω τα δικά της δορυφορικά σχέδια το 2014, αλλά έχασε την επιτακτικότητα του έργου καθώς επικεντρώθηκε στους πιο άμεσους στόχους της να βελτιώσει τις επιδόσεις του κύριου πυραύλου Falcon 9 και να σηκώσει το για καιρό αναβλημένο Falcon Heavy από το έδαφος.

Η δοκιμή περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο μικρών δορυφόρων σε τροχιά για να δοκιμαστούν οι επικοινωνιακές συνδέσεις με έναν αριθμό επίγειων σταθμών, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της Tesla. Η ανάγκη παράδοσης δεδομένων υψηλής ταχύτητας σε μηχανοκίνητα οχήματα είναι μεταξύ των εφαρμογών που προβλέπονται για τα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας 5G. Το SpaceX σχεδιάζει να συνδέσει τον αστερισμό δορυφόρων του για να σχηματίσει ένα λεγόμενο δίκτυο πλέγματος, περνώντας πληροφορίες μεταξύ τους και καλύπτοντας τη γη.

Η πλημμύρα των δορυφορικών ανταγωνιστών δείχνει μια αναμενόμενη έκρηξη στην ποσότητα των δεδομένων που θα κυκλοφορούν σύντομα στα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνιών.

«Στο μέλλον, θα υπάρξει ακόρεστη ζήτηση – αυτή είναι η μεγάλη υπόσχεση του 5G», δήλωσε ο Τσακ Ρόμπινς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cisco. Είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πόσες αντίπαλες διαστημικές βάσεις θα υποστήριζε αυτό.

Τα οικονομικά για τις δορυφορικές επικοινωνίες έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τις αρχές του αιώνα, όταν μια σειρά από φιλόδοξα σχέδια κατέληξαν σε οικονομική κατάρρευση, κόβοντας τη ροή των επενδύσεων στη βιομηχανία.

«Οι πτωχεύσεις της Globalstar και της Iridium αποθάρρυναν τους πάντες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τουίγκς, ένας από τους εφευρέτες του CubeSats, νέας γενιάς χαμηλού κόστους δορυφόρων που από τότε συνέβαλαν στη μείωση του κόστους λειτουργίας στο διάστημα.

Μικροί δορυφόροι που τοποθετούνται σε χαμηλές τροχιές γύρω από τη γη έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να φωτογραφίσουν τον πλανήτη με μικροσκοπικές λεπτομέρειες, μειώνοντας το κόστος των διαστημικών εικόνων για βιομηχανίες όπως η γεωργία και η ενέργεια. Η χρήση τους στα δίκτυα επικοινωνιών δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Ωστόσο, η εγγύτητά τους στη γη σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγουν τις καθυστερήσεις επικοινωνίας των δορυφόρων σε υψηλότερες τροχιές.

Οι ανταγωνιστικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε διπλασιασμό της κάλυψης των νέων δορυφορικών δικτύων με χαμηλότερο κόστος. Η Google, σε κάποιο σημείο, σκεφτόταν να αποκτύσει δικό της δορυφορικό δίκτυο, προτού κάνει πίσω και εστιάσει στην ανάπτυξη μπαλονιών υψηλού υψομέτρου για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το Facebook, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να τελειοποιήσει αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας, χρησιμοποιώντας συνδέσμους σε δορυφόρους επικοινωνιών για να τους συνδέσει με ευρύτερα δίκτυα.

Το δορυφορικό σχέδιο του SpaceX κέρδισε την προσωπική υποστήριξη του Αζίτ Πάι αυτήν την εβδομάδα, προέδρου της FCC, που κάλεσε άλλα μέλη της επιτροπής να υποστηρίξουν την αίτηση της εταιρείας για άδεια επικοινωνίας.

Θα ήταν η πρώτη εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ να λάβει άδεια, ακολουθώντας τη OneWeb, τη Space Norway και την καναδική δορυφορική εταιρεία Telesat. Υποστηρίζοντας το σχέδιο SpaceX, η FCC θα «απελευθερώσει τη δύναμη των δορυφορικών αστερισμών για την παροχή υψηλής ταχύτητας internet στους αγροτικούς αμερικανούς», είπε ο κ. Πάι.

Related posts

H Cosmote διπλασιάζει ξανά τα GB!

NEWSROOM

Επτά στα 10 νοικοκυριά έχουν σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους

tele

Samsung Galaxy S10+: Το θηρίο…

tele

Η Google απαντά στο πώς επηρεάστηκαν οι μετακινήσεις των Ελλήνων στην εποχή του κορονοϊού

tele

Το 93% των καταναλωτών προτιμά την προφορική επικοινωνία έναντι της ψηφιακής

tele

Η πανδημία του COVID-19 εκτόξευσε την κίνηση στο Διαδίκτυο κατά 50%-70%

tele

Τα νεότερα Foldable smartphones της αγοράς συνεχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα

tele

Η υπερέκθεση στα social media βλάπτει σοβαρά τους εφήβους

tele

Μειωμένες οι πωλήσεις υπολογιστών και smartphones στην Ελλάδα το 2018

tele

Χάκερς ρίχτηκαν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού

tele

Αυτό είναι το Galaxy S10 της Samsung

tele

Η εταιρεία που ποντάρει 1 δισ. δολάρια για την τεχνητή νοημοσύνη

tele