telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Απρίλιο 2021

Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies, δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Απρίλιο του 2021. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά, το AgentTesla κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Δείκτη, ενώ το καθιερωμένο trojan Dridex εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό, έχοντας ανέβει στην πρώτη θέση τον Μάρτιο.

Αυτόν τον μήνα, το Dridex, ένα Trojan που στοχεύει στην πλατφόρμα των Windows, εξαπλώθηκε μέσω της καμπάνιας QuickBooks Malspam. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing χρησιμοποιούσαν το branding του QuickBooks και προσπαθούσαν να δελεάσουν τον χρήστη με ψεύτικες ειδοποιήσεις πληρωμής και τιμολόγια. Το περιεχόμενο του email ζητούσε να κατεβάσει ένα κακόβουλο συνημμένο αρχείο του Microsoft Excel που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μόλυνση του συστήματος με το Dridex.

Αυτό το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται συχνά ως το αρχικό στάδιο μόλυνσης σε επιθέσεις ransomware, όπου οι hackers κρυπτογραφούν τα δεδομένα ενός οργανισμού και ζητούν λύτρα για να τα αποκρυπτογραφήσουν. Όλο και περισσότερο, αυτοί οι hackers χρησιμοποιούν μεθόδους διπλού εκβιασμού, όπου θα κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από έναν οργανισμό και θα απειλήσουν ότι θα τα δημοσιοποιήσουν αν δεν γίνει πληρωμή.

Η CPR ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι επιθέσεις ransomware είχαν σημειώσει αύξηση 57% στις αρχές του 2021, αλλά η τάση αυτή συνεχίζει να κορυφώνεται και έχει ολοκληρώσει αύξηση 107% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Πιο πρόσφατα, η Colonial Pipeline, αμερικανική εταιρεία καυσίμων, έπεσε θύμα μιας τέτοιας επίθεσης και το 2020, εκτιμάται ότι το ransomware κόστισε στις επιχειρήσεις παγκοσμίως περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που είναι σχεδόν 75% υψηλότερο από ό,τι το 2019.

Για πρώτη φορά, το AgentTesla κατέλαβε τη 2η θέση στη λίστα με τα κορυφαία κακόβουλα προγράμματα. Το AgentTesla είναι ένα προηγμένο RAT (remote access Trojan) που είναι ενεργό από το 2014 και λειτουργεί ως keylogger και κλέφτης κωδικών πρόσβασης. Αυτό το RAT μπορεί να παρακολουθεί και συλλέγει τα στοιχεία που πληκτρολογεί ο χρήστης, ενώ μπορεί να καταγράφει στιγμιότυπα οθόνης και να εξαγάγει τα διαπιστευτήρια που εισάγονται για διάφορα λογισμικά που είναι εγκατεστημένα στο μηχάνημα του θύματος (συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox και Microsoft Outlook email client). Αυτόν τον μήνα παρατηρείται αύξηση των εκστρατειών AgentTesla, οι οποίες εξαπλώνονται μέσω κακόβουλου μηνύματος. Το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητάει να κατεβάσετε ένα αρχείο (μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου αρχείο), το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη μόλυνση του συστήματος με το Agent Tesla.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι η «Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure» είναι η πιο συνηθισμένη ευπάθεια που αξιοποιείται, επηρεάζοντας το 46% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την «HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)» που επηρεάζει το 45,5% των οργανισμών παγκοσμίως. Η «MVPower DVR Remote Code Execution» κατατάσσεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο συχνά εκμεταλλευόμενες ευπάθειες, με παγκόσμιο αντίκτυπο 44%.

Related posts

Η ΕΕ βλέπει τη δημιουργία μονοπωλίων και στα «έξυπνα σπίτια»

NEWSROOM

Διαθέσιμος ο Nova Launcher 7, κατέβασε την πρώτη δημόσια beta και νιώσε τη δύναμη του

NEWSROOM

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Παγώνει» τη δωρεά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

NEWSROOM

Έρχονται 80W μαγνητικοί ασύρματοι φορτιστές από Oppo και Realme, δείτε τα renders

NEWSROOM

Το πανίσχυρο Poco M3 Pro 5G κυκλοφόρησε Ελλάδα και αυτή είναι η τιμή του!

NEWSROOM

Google: «Κρύβει» ρυθμίσεις για να μην είναι εύκολα προσβάσιμες;

NEWSROOM

Το κουτί του Redmi Note 10 Global αποκαλύπτει το design και δείχνει Snapdragon 678

NEWSROOM

Το fintech γιορτάζει με δύο νέους δισεκατομμυριούχους

NEWSROOM

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη της…βρετανικής μετάλλαξης

NEWSROOM

Τι δείχνουν τα λύματα στην Αττική: Οι ειδικοί μιλούν

NEWSROOM

Δωρεάν για λίγο μερικά paid app, παιχνίδια, και icon packs για Android

NEWSROOM

“Hey Google, find my iPhone”: Ο Assistant μπορεί πλέον να εντοπίζει Apple smartphones

NEWSROOM