telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Το μεγάλο δίλλημα της BT…μέρισμα η απολύσεις

british telecom

Η πρόκληση για την BT Group ήταν από καιρό διπλή: το υψηλό κόστος του μεγάλου εργατικού δυναμικού της και οι χαμηλές τιμές στη βρετανική αγορά.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Philip Jansen θα είχε πλήρη επίγνωση των ζητημάτων όταν πήρε τα ηνία το Φεβρουάριο. Θα είχε επίσης διαπιστώσει πώς οι διαφωνίες σχετικά με την τιμολόγηση και άλλα ζητήματα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, Ofcom, συνέβαλαν στην καθαίρεση του προκατόχου του.

Δυστυχώς για τους υπαλλήλους της BT, η ανικανότητα του Gavin Patterson να εξασφαλίσει υψηλότερες τιμές χονδρικής δεν αφήνει στον Jansen πολλές επιλογές από το να μειώσει το προσωπικό για να αλλάξει την κατάσταση στον πρώην εθνικό πάροχο τηλεπικοινωνιών της Βρετανία, η μετοχή του οποίου έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν βοηθά το γεγονός ότι ο πρόεδρος επιμένει στη διατήρηση του μερίσματος.

Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το εργατικό δυναμικό των 100.000 υπαλλήλων κατά 25% τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφερε χθες ο Thomas Seal του Bloomberg News. Ο Jansen άφησε να εννοηθεί ότι η αναδιάρθρωση βρίσκεται στο τραπέζι στην πρώτη του τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου τον Ιανουάριο.

Είναι δύσκολο για τους υπαλλήλους της BT. Αλλά η αδιαλλαξία της ρυθμιστικής αρχής έχει στριμώξει τον CEO στη γωνιά.

Κόστη κινητής

Οι Βρετανοί καταναλωτές απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις κινητής σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ

bt pinakas

Το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση μέχρι 900 εκατ. βρετανικών λιρών (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Σε συνδυασμό με ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε πέρυσι για την απόλυση 7.000 ατόμων, αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση 10% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, είπε.

Είναι χρήματα που μπορεί να χρειαστεί η ΒΤ. Περίπου 200 εκατομμύρια λίρες από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας αξίας 2,5 δισ. δεσμεύονται για τη χρηματοδότηση του μερίσματος, το συνταξιοδοτικό έλλειμμα, το κόστος του φάσματος, το κόστος αναδιάρθρωσης και τις επαναγορές μετοχών για να καλυφθούν τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών από τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον αναλυτή της Berenberg Bank Carl Murdock-Smith. Αυτό αφήνει ελάχιστη ευελιξία για επενδύσεις σε αναπτυξιακούς καταλύτες, όπως το δίκτυο, ή για τον χειρισμό απρόβλεπτων καταστάσεων.

Μειονέκτημα κόστους

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών παράγουν σημαντικά περισσότερες πωλήσεις ανά εργαζόμενο σε σχέση με την BT

bt pinakas1

Η μείωση του προσωπικού θα οδηγούσε τα έσοδα της BT ανά εργαζόμενο πολύ πιο κοντά στα επίπεδα ομοειδών εταιρειών όπως η Deutsche Telekom. Αυτό θα ήταν αξιοσημείωτο δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία απολαμβάνει ένα πολύ πιο γενναιόδωρο περιβάλλον τιμολόγησης στην εγχώρια αγορά, όπου τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας μπορεί να είναι διπλάσια σε αξία από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν ο Jansen καταφέρει να πραγματοποιήσει τις περικοπές, οι επενδυτές θα αποκτήσουν πιο θετική εικόνα της μετοχής.

Ο πρόεδρος Jan du Plessis υποσχέθηκε τον Μάιο να διατηρήσει το μέρισμα για δύο χρόνια, το οποίο κοστίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί βαρύ χάπι για να το καταπιούν εργαζόμενοι και πολιτικοί εάν οι απολύσεις αυτής της κλίμακας πράγματι εφαρμοστούν. Οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να εκπλαγούν εάν τελικά προκύψει μείωση του μερίσματος προκειμένου να μοιραστεί ο πόνος.

Related posts

Προ των πυλών αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και στις τηλεπικοινωνίες

tele

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τα δίκτυα, πρώτο μέλημα η συνδεσιμότητα

tele

Κάποια iPhones, iPads, και Macs είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από μικρή απόσταση μέσω Bluetooth

tele

Πάνω από τους μισούς Έλληνες έπεσαν θύματα fake news την περίοδο της καραντίνας

tele

Το virtual μέλλον είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε

tele

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού

tele

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2018

tele

Η νέες προκλήσεις για τα telecoms στην εποχή των δικτύων 5G

tele

Απώλειες $42 δισ. λόγω κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά συσκευών

tele

H Cosmote διπλασιάζει ξανά τα GB!

NEWSROOM

Mobile World Congress: Τι είναι το 5G, πότε έρχεται εμπορικά και γιατί αλλάζει τα πάντα

tele

Τι θα αλλάξει στις χρεώσεις των κινητών και σταθερών

tele