telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Τι λένε Vodafone, Wind και ΕΕΤΤ για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Αμφιβόλου αξιοπιστίας και επιφανειακή» χαρακτήρισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τη μελέτη της φιλανδικής συμβουλευτικής εταιρείας Rewheel για τις τιμές και το επίπεδο του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία που δημοσιοποίησε προχθές η Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ).

Στελέχη της Vodafone σχολίασαν ότι «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από ανακρίβειες, παντελώς εσφαλμένα στοιχεία και ανεδαφικές αναφορές, που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά παρασύρουν τον αναγνώστη σε λάθος συμπεράσματα και υπονομεύουν το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας – και, μάλιστα, για λόγους άσχετους από την καλή λειτουργία των θεσμών της χώρας.»

Επίσης στελέχη της Wind σημείωναν ότι «η μελέτη βασίζεται σε αδόκιμη μεθοδολογία και προφανώς περιλαμβάνει πλήθος ανακριβειών και εσφαλμένων συμπερασμάτων που βάλουν κατά της φήμης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα υπονομεύουν την ψηφιακή πορεία της χώρας».

Η εν λόγω μελέτη έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια δεδομένου ότι με αυτήν εμμέσως πλην σαφώς επιχειρείται να υποστηριχθεί η ΕΑ προκειμένου να αναλάβει την αρμοδιότητα περί ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (εκ των υστέρων εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού και έλεγχος συγκεντρώσεων) που σήμερα ασκεί η ΕΕΤΤ. Πολιτικό σχόλιο από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν υπήρξε ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του δεν θα συμφωνήσει με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΕΤΤ στην ΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη της Rewheel (για την οποία στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως δεν εξειδικεύεται στις έρευνες αγοράς, αλλά στις μελέτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων) καταγράφει στοιχεία από τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία, καταλήγει ότι οι πάροχοι στην Ελλάδα διαθέτουν τις υπηρεσίες τους ακριβότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και το αποδίδει στην έλλειψη ανταγωνισμού, χαρακτηρίζοντας την ελληνική αγορά ως «κλειστή ολιγοπωλιακή».

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ «η μελέτη την οποία επικαλείται και παρουσιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίζει παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία ενώ η μεθοδολογία που ακολουθεί είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας όπως:

Οι πολιτικές κοινής χρήσης υποδομής αποτελούν διεθνή τάση με στόχο τη μείωση του κόστους επενδύσεων και πρέπει να ενθαρρύνονται και προφανώς πρέπει να διευκρινίζεται αν αφορούν χρήση φάσματος, χρήση ενεργού εξοπλισμού ή απλώς παθητικό εξοπλισμό που οδηγεί και σε μείωση του αριθμού των κεραιοσυστημάτων.


Η επιλογή των χωρών που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα αποτελούν αντιπαραδείγματα παρεμβάσεων, όπως η περίπτωση του Καναδά η οποία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μονοπωλιακής / δυοπωλιακής αγοράς.

• Η επιλογή στη σύγκριση πακέτων που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της μέσης χρήσης στην ελληνική αγορά καθώς δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην επιβάρυνση της φορολογίας ή άλλων χαρακτηριστικών όπως η χρονική δέσμευση του συμβολαίου, η επιδότηση συσκευής ή εκπτωτική πολιτική, κλπ. Αφορά δηλαδή σε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς».

Related posts

Η Αφρικάνικη λύση για την μείωση χρεώσεων κινητής στην Ελλάδα

NEWSROOM

Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ χρειάζεται νέες, μεγάλες αλλαγές

tele

Broadband μηχανικοί δέχονται απειλές εξαιτίας θεωριών συνωμοσίας που θέλουν το 5G να ευθύνεται για τον κορονοϊό

tele

Vodafone: Αυξήσεις φωτιά στήν καρτοκινητή

tele

Υπόθεση 5G: Tρομολαγνεία ή πραγματικός κίνδυνος για την υγεία;

tele

Alcatel 1C – Tο καλύτερο smartphone για αρχάριους

tele

Περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σύνδεση με κινητή συσκευή

tele

«Crash test» Sms VS Email!

NEWSROOM

Τα δίκτυα 5G και η «κόντρα» Κίνας-ΗΠΑ στην Αθήνα

NEWSROOM

Samsung vs Apple για τα έξυπνα κινητά

tele

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά τήρηση κανόνων στα δεδομένα για τον κορωνοϊό

tele

Θύμα ψηφιακής επίθεσης μία στις δύο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

tele