telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Τεχνολογικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας – Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε 9 + 2 γραφήματα

Η κούρσα των εξοπλισμών και η πυρηνική απειλή, οι ανακατατάξεις των γεωπολιτικών συμμαχιών και οι συγκρούσεις για τα υποβρύχια είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος στην εν εξελίξει αντιπαράθεση ανάμεσα στην νυν και την ανερχόμενη υπερδύναμη – τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη: η οικονομία. Εκεί, μάλιστα, η κόντρα μοιάζει να είναι πολύ πιο σκληρή και αμφίρροπη σε σύγκριση με το στρατιωτικό μπρα-ντε-φερ όπου, όπως και να το κάνουμε, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη σημαντικό προβάδισμα και φροντίζουν να το συντηρούν με τεράστιες δαπάνες. Στην οικονομία, όμως, η μάχη δίνεται κυριολεκτικά στήθος με στήθος.

Η σύγκριση του ΑΕΠ

Για του λόγου το αληθές, αν και σε επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ η Κίνα εξακολουθεί να υπολείπεται των ΗΠΑ κατά περίπου 6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ (22,6 έναντι 16,6), με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΡΡΡ) είναι ήδη πρώτη και μάλιστα με διαφορά. Μάλιστα, καθώς πέρυσι, τη χρονιά της Covid, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5% ενώ το αντίστοιχο κινεζικό αυξήθηκε κατά 2,3%, αργά ή γρήγορα η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει υπέρ της Κίνας.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν και τα εννιά εντυπωσιακά και εξαιρετικά αποκαλυπτικά γραφήματα που δημοσιεύει η Washington Post κα αφορούν τον συσχετισμό ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις στον πιο κρίσιμο τομέα, που θα κρίνει και το μέλλον: Τις νέες τεχνολογίες.

Λεπτή ισορροπία

«Σε κάποια μέτωπα, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη, η αντιπαράθεση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Οι ΗΠΑ δεν συνεχίζουν να διατηρούν ένα πλεονέκτημα σε κρίσιμους τομείς, όπως το λογισμικό και οι ημιαγωγοί. Όμως, σε άλλους κλάδους, όπως είναι τα έξυπνα κινητά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ηλεκτρικά οχήματα, οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν έδαφος και είναι ήδη αρκετά μπροστά», σχολιάζει η ίδια η WP.

Μια ματιά στα γραφήματα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και δικαιώνει όσους ανησυχούν στις ΗΠΑ ότι σύντομα θα βρεθούν στη δεύτερη θέση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν τομείς που κυριαρχούν και μάλλον δεν κινδυνεύουν άμεσα.

Ημιαγωγοί και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ανάμεσά τους είναι οι ημιαγωγοί, καθώς οι ΗΠΑ ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων (47% για την ακρίβεια), ενώ η Κίνα μόλις το 4%. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διαδικτυακά παίγνια, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν την εσωτερική αγορά.

Επίσης, η Tesla βγάζει ασπροπρόσωπες τις ΗΠΑ στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως της αναλογεί σήμερα το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων και βρίσκεται στην πρώτη θέση, με δεύτερη την γερμανική Volkswagen.

Κι εδώ, όμως, η εικόνα είναι μάλλον μικτή, καθώς οι Κινέζοι αναπτύσσονται ταχύτατα όσον αφορά στην παραγωγή μπαταριών λιθίου, που αποτελούν την «καρδιά» των ηλεκτρικών οχημάτων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, ως το 2030, να εκτιμάται ότι θα έχουν πρακτικά εξαπλασιάσει την παραγόμενη ισχύ από τη συγκεκριμένη πηγή.

Huawei και τηλεπικοινωνίες

Εντυπωσιακές είναι, επιπλέον, οι επιδόσεις τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Εκεί, πάντα σύμφωνα με τα γραφήματα της Washington Post, στις κινεζικές εταιρείες αντιστοιχεί το 58% των συνολικών πωλήσεων smartphones διεθνώς, ενώ με «πολιορκητικό κριό» την Huawei ελέγχουν το 36% των πωλήσεων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (5G κ.λπ).

Η επέλαση της TikTok

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εκεί που, θεωρητικά τουλάχιστον, πολλοί δεν θα το περίμεναν: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες, στην αγορά των ΗΠΑ η πρώτη θέση – με βάση τον αριθμό των χρηστών που «κατεβάζουν» την εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020 ως σήμερα – ανήκει πλέον στην κινεζική TikTok, με μερίδιο της τάξης του 20%, με τη Facebook να ακολουθεί με 15%.

Όσο για την τεχνολογία που απαιτεί η πράσινη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας, η κυριαρχία των Κινέζων στην παραγωγή συλλεκτών (πάνελ) ηλιακής ενέργειας είναι κυριολεκτικά αδιαμφισβήτητη, με αποτέλεσμα να είναι αυτοί οι οποίοι πρακτικά καθορίζουν και τις τιμές στις διεθνείς αγορές.

Είναι, λοιπόν, μετά από όλα αυτά να μην ανησυχούν οι Αμερικανοί και να μην απαιτούν από την κυβέρνησή τους να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει την ασταμάτητη, όπως όλα δείχνουν, επέλαση των Κινέζων σε σχεδόν όλα τα μέτωπα;

Related posts

Η Samsung ξεκίνησε το κυνήγι των leakers, στέλνει προειδοποιήσεις για διαγραφή leaks

NEWSROOM

Καταρχήν θετικές Google και Facebook για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

NEWSROOM

16 παιχνίδια και 4 icon packs εντελώς δωρεάν στο Android για λίγο διάστημα

NEWSROOM

Άδωνις Γεωργιάδης: Στην εξαγορά της FORTHNET η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή

NEWSROOM

Διαστημικός τουρισμός χωρίς «δίχτυ ασφαλείας»;

NEWSROOM

Τέρμα τα mini για την Apple, όλα τα iPhone 14 στις 6+ ίντσες , τα Pro με UD Face ID

NEWSROOM

Αγορά εργασίας – Ποια επαγγέλματα «απειλεί» η εξέλιξη της τεχνολογίας

NEWSROOM

Οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία του κορωνοϊού- Η θέση της Ελλάδας

NEWSROOM

Μέρκελ – Η αυτοκινητοβιομηχανία να γίνει μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος

NEWSROOM

Η Honor επιστρέφει δυνατά στο παιχνίδι στην Ευρώπη και το επιβεβαιώνει επίσημα!

NEWSROOM

Χατζηδάκης: Έρχονται δύο δωρεάν rapid test τον μήνα για κάθε εργαζόμενο

NEWSROOM

Κορωνοϊός: Τι ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες επιστήμονες

NEWSROOM