telecomsnews.gr
Image default
MARKET

Συμφώνησαν Vodafone Group – Wind κοινή εταιρεία για την παθητική υποδομή κεραιών

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη δημιουργία κοινής εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί ο παθητικός εξοπλισμός των κεραιών των δύο εταιρειών στην Ελλάδα συμφώνησαν Vodafone Group και μέτοχοι της Wind.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Ελλάδα επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της μητρικής της εταιρείας της Wind, Crystal Almond Sarl, και της Vodafone Europe B.V., 100% θυγατρική εταιρεία του Vodafone Group Plc. Σκοπός της συμφωνίας είναι η σύσταση εταιρείας κοινής συμμετοχής με τον διακριτικό τίτλο «TowerCo», η οποία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond στη νεοσύστατη εταιρία διαμορφώνεται στο 38%, το οποίο μελλοντικά θα μεταβιβάσει στo Vodafone Group Plc., με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Από αυτά η Crystal Almond θα λάβει 313 σε μετρητά (25 εκατ. με τη δημιουργία της κοινής εταιρείας και 288 εκατ. για την μεταβίβαση του 38% στη θυγατρική του Vodafone Group) και δεσμεύεται να αγοράσει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ όταν η ευρωπαϊκή Vantage Towers κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης. Τα ετήσια έσοδά της εκτιμώνται σε 132 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 55 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Wind Ελλάς και η Vodafone Ελλάδας δεσμεύονται σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την «TowerCo» (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών – «MSA») με αρχική διάρκεια τα οκτώ έτη και δυνατότητα ανανέωσης για τρεις επιπλέον περιόδους διάρκειας 8 ετών η καθεμία.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αποτελεί τον προτιμητέο προμηθευτή νέων σταθμών βάσης και για τους δύο παρόχους στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, η υφιστάμενη συμφωνία για την από κοινού χρήση δικτύου (network sharing) μεταξύ της Wind Ελλάς και της Vodafone οριοθετείται εντός του πλαισίου της νέας συνεργασίας και παραμένει σε ισχύ.

Ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων δικτύων τηλεπικοινωνιών ώστε οι κοινωνίες μας να παραμείνουν συνδεδεμένες. Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης μιας νέας αγοράς για την φιλοξενία παθητικών υποδομών στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ψηφιακή, πράσινη Ελλάδα».

Ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind, δήλωσε: «Η συμφωνία για τη δημιουργία της «TowerCo», όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας.»

Η συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Related posts

Επτά βραβεία για Cosmote στα Mobile Excellence Awards 2019

NEWSROOM

Νέα προγράμματα κινητής COSMOTE GIGAMAX για ιδιώτες & επιχειρήσεις

tele

Digimon Survive for PS4 and Nintendo Switch Gets First Gameplay Showing Story and Battle

tele

Generation Next – Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων από το Ίδρυμα Vodafone

tele

WIND ONE Smart offers: Μεγάλες ταχύτητες, μεγάλες προσφορές

tele

COSMOTE: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα» για 4η συνεχή χρονιά

tele

BestPrice Customer Review Awards 2019

tele

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ οι ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ για την αγορά μισθωμένων γραμμών

tele

Συνεργασία τεχνολογικής κορυφής από τη WIND και το F2G με τη Xiaomi

tele

Το CU Around δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

tele

Vodafone: Απεριόριστη ομιλία από σταθερά και 30GB για όσους συνδυάζουν κινητή και σταθερή

tele

Εκπτώσεις με επιπλέον 15% €πιστροφή στα καταστήματα COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟΣ

tele