telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Συμεωνίδης – Ηλίας στον ΟΤ – Σημαντική η σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την πραγματική οικονομία

Τη σημασία σύνδεσης των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά και την πραγματική οικονομία ανέδειξαν μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στη ΔΕΘ ο Ανδρέας Συμεωνίδης, αν. καθηγητής στο ΑΠΘ, εμπνευστής του τεχνοβλαστού Cyclopt και ο Αντώνης Ηλίας, συντονιστής OK! Thess, partner TECS Capital Fund, το πρώτο Capital Fund που επενδύει σε τεχνολογία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του επένδυση είναι η Cyclopt.

Αναφερόμενος στο Cyclopt, ο κ. Συμεωνίδης και στη σύνδεση με την αγορά, είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτήκαμε ότι αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να έχει προστιθέμενη αξία. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να βγούμε και να δούμε εάν αυτό που κάνουμε όντως έχει προστιθέμενη αξία και αν κάποιος θα πλήρωνε για να αγοράσει αυτό που κάνουμε». Πλέον, επεσήμανε, «έχουμε πελάτες που δίνουν ένα έσοδο επαναλαμβανόμενο».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συμεωνίδης, «το πανεπιστήμιο ήταν για χρόνια κλεισμένο στον εαυτό του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εξωστρέφεια. Όταν δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η έρευνα πρέπει να γίενται προϊόν θα δούμε πολύ περισσότερα. Να μπορέσει η έρευνα να είναι εφαρμοσμένη και να πάει στην πράξη. Αυτό γίνεται και θα γίνεται πολύ περισσότερο στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα στοχεύει σε όλους τους άξονες που υποστηρίζονται από τα προγράμματα-πλαίσια που βγαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια. Ειδικά την τελευταία εικοσαετία που το πανεπιστήμιο έχει αρχίσει να κυνηγάει περισσότερο ανταγωνιστιά προγράμματα, η έρευνα κινείται σε όλους τους μεγάλους τομείς, όπως η ιατρική, η γεωπονία, ο χώρος των αυτόνομων συστημάτων, η αγροδιατροφή κ.ά.

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας υπογράμμισε ότι «η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα πράγματα που πρόκειται να γίνουν είναι μπροστά. Είμαστε στο ξεκίνημα της διαδρομής. Η έρευνα σιγά-σιγά αλλάζει ως προς το πώς τοποθετείται στο δίπολο πρόβλημα-λύση. Πολλές φορές έλειψε αυτό ως μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας. Πλέον το πρόβλημα τίθεται στο επίκεντρο».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε με έμφαση στην αξία της γνώσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση να ενισχύσει στρατηγικά τον τομέα της τεχνολογίας και αυτό σημαίνει ότι δίνονται κίνητρα. Νομίζω ότι πέρα από τα χρήματα σημασία έχει και η αξία. Άρα ο πρώτος κύκλος ανθρώπων που έχει αρχίσει να δημιουργεί μέσα από επιτυχίες που έγιναν γνωστές στο εξωτερικό θα δώσει αξία στο οικοσύστημα που δημιουργείται. Εμείς επιχειρούμε στην οικονομία της γνώσης. Άρα η γνώση είναι προτεραιότητα».

Related posts

Τα χαρακτηριστικά της κάμερας του Xiaomi Mi 11 Ultra

NEWSROOM

«2 MINUTES OF FAME»: Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

NEWSROOM

Dark mode Google Search: Σε περισσότερους το πανέμορφο dark mode στην αναζήτηση Google

NEWSROOM

Τα ΕΛΤΑ προειδοποιούν για ενέργειες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων

NEWSROOM

Ανεβαίνουν οι μετοχές Spotify – Netflix μετά τις αλλαγές στο App Store από την Αpple

NEWSROOM

Τα OnePlus 9 Series τριπλασίασαν τα pre-orders των OnePlus 8 Series

NEWSROOM

Θετική στον κορωνοϊό η ανακρίτρια της Novartis- Κρούσματα στο χώρο της Δικαιοσύνης

NEWSROOM

Η Κομισιόν δρομολογεί έρευνα για τις μονοπωλιακές πρακτικές του Facebook

NEWSROOM

Ο Έλον Μασκ τουιτάρει στα αρχαία ελληνικά και γίνεται viral

NEWSROOM

Ευρώπη: Η επίσημη απάντηση της Xiaomi για τη δυνατότητα λογοκρισίας στα smartphones της

NEWSROOM

Αργεντινή: Έδωσε 2,50 ευρώ και αγόρασε το domain… της Google

NEWSROOM

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει «καθρέφτης» συναισθημάτων;

NEWSROOM