telecomsnews.gr
Image default
MARKET

Στην τελική ευθεία για το 5G οι Cosmote, Vodafone και Wind

Της Τέτης Ηγουμενίδη
Υπόθεση των Cosmote, Vodafone και Wind, όπως άλλωστε αναμενόταν, γίνεται το 5G. Οι τρεις πάροχοι κατέθεσαν χθες αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).

Η ΕΕΤΤ θα ελέγξει τους φακέλους συμμετοχής, θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες και στη συνέχεια, θα εξετάσει τη δέσμευση τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων για τους προεπιλεγέντες. Θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων (21 Δεκεμβρίου) με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ.

Οι τρεις πάροχοι υποχρεούνται εντός 3 ετών να καλύψουν με ευρυζωνικές υπηρεσίες (ονομαστικός ρυθμός μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη) γεωγραφικές περιοχές που κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού και το 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Για την καταβολή του εκπλειστηριάσματος έχουν δοθεί δύο επιλογές: Η μία είναι η καταβολή του 100% τοις μετρητοίς εντός 10 ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία ανακηρύσσονται υπερθεματιστές και η δεύτερη το 30% του εκπλειστηριάσματος τοις μετρητοίς εντός δέκα 10 ημερών και το υπολειπόμενο 70% σε 9 ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με ημερομηνία πρώτης καταβολής την 10η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με την μελέτη της Accenture Research για το 5G με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ΑΕΠ ( 1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. ευρώ. Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με ενημερωτική αναφορά για το 5G της Wind έως το 2025, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31%, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Λετονία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι στιγμής το 5G εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 59% των συνολικών συνδέσεων στη Νότια Κορέα, περίπου το 50% των συνολικών συνδέσεων σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, το 25% στην Κίνα, 16% στις Αραβικές χώρες, 10% στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, 7% στη Λατινική Αμερική, 6% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και 3% στις υποσαχάριες χώρες. Στη Νότια Κορέα οι συνδρομές 5G έφτασαν τα 7,4 εκατομμύρια ενώ στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε το 5G το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των συσκευών 5G που πωλήθηκαν από την NTT DoCoMo έφτασε τα 149.000.

Την επόμενη τριετία θα υπάρξει εκτόξευση των επενδύσεων σε εφαρμογές και υποδομές δικτύων 5G παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της EY με τίτλο «Maximizing the 5G opportunity for enterprise».

Πηγή: Infocom

Related posts

How to: SMS μετακίνησης στο 13033 για… αρχάριους!

tele

Πίεση των ΗΠΑ για αποκλεισμό των κινέζων από το 5G στη συζήτηση Μητσοτάκη-Trump

tele

Forthnet: Ενημέρωση για την προστασία του καταναλωτικού κοινού

tele

10GB για 4 ημέρες μόνο με 0,90 ευρώ από τη Vodafone για το τριήμερο

tele

Το Vodafone TV εμπλουτίζει κι άλλο τον On Demand κατάλογό του

tele

Δείτε ζωντανά (& δωρεάν) τον αγώνα Ολυμπιακός – Γουλβς

tele

COSMOTE: Δωρεάν για 3 μήνες η υπηρεσία Office 365 Business Premium

tele

H Samsung καλωσορίζει το φθινόπωρο με μοναδικά δώρα

tele

Μειώνονται έως 39% οι τιμές μισθωμένων γραμμών χονδρικής

tele

ΟΤΕ και Vodafone στην επόμενη φάση για το UFBB

tele

Η WIND επιβραβεύει τα παιδιά των εργαζομένων της που αριστεύουν

tele

Συνεργασία τεχνολογικής κορυφής από τη WIND και το F2G με τη Xiaomi

tele