telecomsnews.gr
Image default
APPLE

Στα μέσα του 2021, η εκχώρηση του φάσματος για το 5G στην Ελλάδα

Το 2020 θα πρέπει να αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση του φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, 5G, στην Ελλάδα. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021. 

Ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει στο τέλος του 2020, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης “Επενδύω στην Ελλάδα”. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων, των δικτύων οπτικών ινών, του 5G, των δικτύων WiFi, των υποδομών “έξυπνων” πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους “έξυπνης” αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασυρματικών και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων, που λειτουργούν ως διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ, Internet of Things). 

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του και στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου δεν ακουμπά το θέμα της ακτινοβολίας, αλλά προσπαθεί να επιλύσει το χρονίζον θέμα με τις αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα, το θέμα των πολεοδομικών αδειών. 

“Παραλογισμός”

“Υπήρχε ο εξής παραλογισμός, που επιδιώκουμε να λύσουμε: γυρνούσε μια κεραία από 3G σε 4G και έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης. Δεν υπήρχε η έννοια της αναβάθμισης, έπρεπε σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία να ξαναπάρεις πολεοδομική άδεια. Ήταν παράλογο και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να το λύσουμε, δεδομένου ότι θα περάσουμε σε μια νέα εποχή πολύ σύντομα και θα πρέπει η χώρα να μην μείνει πίσω, να μπορούμε να έχουμε διαδικασίες επιτάχυνσης σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Κι όταν λέω διαδικασίες επιτάχυνσης, δεν εννοώ ότι χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά ότι τελειώνει το γκρίζο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος στόχος είναι να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, κατάσταση που – όπως είπε – υπάρχει από τη δεκαετία του ’90. “Το γκρίζο τελειώνει. Σε συνάρτηση με το τι συγκεκριμένα αφορά αυτό, υπάρχει το σύστημα ΣΗΛΥΑ που είναι στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπάρχει το σύστημα e-άδειες του ΤΕΕ. Αυτά τα δυο συστήματα διασυνδέονται και η αδειοδότηση θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο – με αναρτήσεις στην Διαύγεια και με την ταυτότητα της κάθε κεραίας να είναι ορατή στην περιοχή, όπου η κεραία έχει χωροθετηθεί”, υπογράμμισε κατά την ομιλία του.

Related posts

Μπορεί το iPhone 11 Pro να αντικαταστήσει μια επαγγελματική βίντεο κάμερα; Αυτό το τεστ δίνει την απάντηση

tele

H Qualcomm ανακοίνωσε το νέο X60 5G modem με ταχύτητες άνω των 7 Gbps, πιθανόν να το δούμε στο iPhone 12

tele

Το 80% των καταναλωτών έχει oλοκληρώσει αγορές μέσω ενός smartphone

tele

Βίντεο συγκρίνει το πρώτο iPhone με το iPhone 11 Pro ως προς τον σχεδιασμό, την κάμερα κ.α

tele

H Samsung αντέγραψε το Face ID εικονίδιο για την Samsung Pass παρουσίαση

tele

To Shot on iPhone snowboarding βίντεο είναι απλά φανταστικό

tele

Το iPhone 11 Pro σημείωσε σκορ 117 στο DXOMark για την κάμερα και έλαβε την τρίτη θέση

tele

Οι πωλήσεις των iPhone 11/Pro είναι κοντά στο να ξεπεράσουν τις αρχικές προβλέψεις της Apple

tele

Τα 2020 5G iPhones μπορεί να μην έχουν μια μεγάλη αύξηση στην τιμή τους

tele

Kuo: 4 νέα OLED iPhones το 2020, iPhone χωρίς Lightning θύρα το 2021

tele

Η Apple σταμάτησε την υπογραφή των iOS 13.1.2 και iOS 13.1.3, μπλοκάροντας τα downgrades

tele

Apple Arcade: Διέρρευσε η τιμή της μηνιαίας συνδρομής για την υπηρεσία gaming

tele