telecomsnews.gr
Image default
APPLE

Στα μέσα του 2021, η εκχώρηση του φάσματος για το 5G στην Ελλάδα

Το 2020 θα πρέπει να αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση του φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, 5G, στην Ελλάδα. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021. 

Ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει στο τέλος του 2020, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης “Επενδύω στην Ελλάδα”. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων, των δικτύων οπτικών ινών, του 5G, των δικτύων WiFi, των υποδομών “έξυπνων” πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους “έξυπνης” αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασυρματικών και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων, που λειτουργούν ως διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ, Internet of Things). 

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του και στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου δεν ακουμπά το θέμα της ακτινοβολίας, αλλά προσπαθεί να επιλύσει το χρονίζον θέμα με τις αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα, το θέμα των πολεοδομικών αδειών. 

“Παραλογισμός”

“Υπήρχε ο εξής παραλογισμός, που επιδιώκουμε να λύσουμε: γυρνούσε μια κεραία από 3G σε 4G και έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης. Δεν υπήρχε η έννοια της αναβάθμισης, έπρεπε σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία να ξαναπάρεις πολεοδομική άδεια. Ήταν παράλογο και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να το λύσουμε, δεδομένου ότι θα περάσουμε σε μια νέα εποχή πολύ σύντομα και θα πρέπει η χώρα να μην μείνει πίσω, να μπορούμε να έχουμε διαδικασίες επιτάχυνσης σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Κι όταν λέω διαδικασίες επιτάχυνσης, δεν εννοώ ότι χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά ότι τελειώνει το γκρίζο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος στόχος είναι να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, κατάσταση που – όπως είπε – υπάρχει από τη δεκαετία του ’90. “Το γκρίζο τελειώνει. Σε συνάρτηση με το τι συγκεκριμένα αφορά αυτό, υπάρχει το σύστημα ΣΗΛΥΑ που είναι στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπάρχει το σύστημα e-άδειες του ΤΕΕ. Αυτά τα δυο συστήματα διασυνδέονται και η αδειοδότηση θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο – με αναρτήσεις στην Διαύγεια και με την ταυτότητα της κάθε κεραίας να είναι ορατή στην περιοχή, όπου η κεραία έχει χωροθετηθεί”, υπογράμμισε κατά την ομιλία του.

Related posts

Video: H κριτική του Google Pixel 4 XL από την οπτική γωνία ενός iPhone 11 Pro χρήστη

tele

To αναλυτικό review της AnandTech για το iPhone 11 αναφέρει πως ο A13 επεξεργαστής είναι δύο φορές πιο γρήγορος από τον ανταγωνισμό

tele

Με το καλημέρα τα Android smartphones έρχονται με 146 σοβαρές ευπάθειες

tele

Τα πρώτα reviews του iPhone 11 είναι εδώ [Videos]

tele

Τα μυστικά του A13 Bionic επεξεργαστή των iPhone 11/Pro και τι τον κάνει να είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό

tele

Bloomberg: Η Apple αλλάζει τον τρόπο που κάνει έλεγχους στο λογισμικό της μετά τα προβλήματα της iOS 13 έκδοσης

tele

True black και OLED παραμετροποιημένα wallpaper για το iPhone 11 Pro και όχι μόνο

tele

Πανέμορφα Galaxy Wallpapers για το iPhone σας

tele

Τα iPhone 11 και iPhone 11 Pro μπορεί να έχουν ενσωματωμένο hardware για αμφίδρομη φόρτιση αλλά είναι απενεργοποιημένo από το iOS

tele

8 στους 10 Έλληνες σερφάρουν στο Διαδίκτυο από το κινητό τους

tele

Το νέο U1 chip των iPhone 11 θα κάνει πολλά περισσότερα από το να εντοπίζει τα “Apple tags”

tele

Δείτε την 4K κάμερα του iPhone 11 Pro σε δράση με μια εντυπωσιακή λήψη του Sequoia National Park

tele