telecomsnews.gr
Image default
APPLE

Στα μέσα του 2021, η εκχώρηση του φάσματος για το 5G στην Ελλάδα

Το 2020 θα πρέπει να αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση του φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, 5G, στην Ελλάδα. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021. 

Ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει στο τέλος του 2020, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης “Επενδύω στην Ελλάδα”. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων, των δικτύων οπτικών ινών, του 5G, των δικτύων WiFi, των υποδομών “έξυπνων” πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους “έξυπνης” αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασυρματικών και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων, που λειτουργούν ως διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ, Internet of Things). 

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του και στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου δεν ακουμπά το θέμα της ακτινοβολίας, αλλά προσπαθεί να επιλύσει το χρονίζον θέμα με τις αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα, το θέμα των πολεοδομικών αδειών. 

“Παραλογισμός”

“Υπήρχε ο εξής παραλογισμός, που επιδιώκουμε να λύσουμε: γυρνούσε μια κεραία από 3G σε 4G και έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης. Δεν υπήρχε η έννοια της αναβάθμισης, έπρεπε σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία να ξαναπάρεις πολεοδομική άδεια. Ήταν παράλογο και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να το λύσουμε, δεδομένου ότι θα περάσουμε σε μια νέα εποχή πολύ σύντομα και θα πρέπει η χώρα να μην μείνει πίσω, να μπορούμε να έχουμε διαδικασίες επιτάχυνσης σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Κι όταν λέω διαδικασίες επιτάχυνσης, δεν εννοώ ότι χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά ότι τελειώνει το γκρίζο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος στόχος είναι να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, κατάσταση που – όπως είπε – υπάρχει από τη δεκαετία του ’90. “Το γκρίζο τελειώνει. Σε συνάρτηση με το τι συγκεκριμένα αφορά αυτό, υπάρχει το σύστημα ΣΗΛΥΑ που είναι στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπάρχει το σύστημα e-άδειες του ΤΕΕ. Αυτά τα δυο συστήματα διασυνδέονται και η αδειοδότηση θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο – με αναρτήσεις στην Διαύγεια και με την ταυτότητα της κάθε κεραίας να είναι ορατή στην περιοχή, όπου η κεραία έχει χωροθετηθεί”, υπογράμμισε κατά την ομιλία του.

Related posts

Νέο βίντεο συγκρίνει την κάμερα του iPhone 11 Pro με αυτή μιας $7,500 DSLR κάμερας και το συμπέρασμα εντυπωσιάζει

tele

H Apple τονίζει την ιδιωτικότητα με το νέο ‘Simple as that’ διαφημιστικό σποτ

tele

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η Apple θα πουλήσει το 2 δις iPhone της το 2020 ή το 2021

tele

Τα νέα iPhone 11/Pro εξαντλήθηκαν στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα διάθεσης τους

tele

H Apple ζήτησε από την TSMC να αυξήσει την παραγωγή του A13 επεξεργαστή έτσι ώστε να καλυφτεί η ζήτηση για το iPhone 11

tele

iPhone 9 βίντεο renders δείχνουν εκ νέου έναν iPhone 8 σχεδιασμό με μια frosted γυάλινη πλάτη

tele

Το Dark Mode στην iOS 13 βοηθάει σημαντικά στην αυτονομία της μπαταρίας των iPhones σύμφωνα και με νέο τεστ

tele

Δύο παράγοντες οδήγησαν στην πτώση των πωλήσεων του iPhone κατά 10% το τρίτο οικονομικό τρίμηνο σύμφωνα με την Gartner

tele

Περισσότερες φήμες δείχνουν πως τα 2020 iPhones θα έχουν ProMotion οθόνες

tele

Χιονισμένα Wallpapers για το iPhone σας

tele

Η Apple κοινοποίησε ένα μικρού μήκους “Shot on iPhone” φιλμ για να να γιορτάσει το Κινεζικό νέο έτος

tele

The Morning Show: Πρώτο trailer για τη σειρά – παραγωγή της Apple για την υπηρεσία Apple TV+

tele