telecomsnews.gr
Image default
APPLE Top Stories

Σε πλήρη λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης “112”

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του πολίτη, με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας, κάνει από χθες η Ελλάδα, συμβαδίζοντας πλέον με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως αναφέρει το SEPE. Πρόκειται για την έναρξη της πλήρους και ολοκληρωμένης λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης “112”.

Η κλήση στο “112” παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντοςΈτσι, από χθες (1/1/2020) τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι επισκέπτες της χώρας, θα μπορούν να ενημερώνονται στα κινητά τους για οποιοδήποτε γεγονός είναι απειλητικό για τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να καλούν το “112” για να ζητήσουν βοήθεια.

Με την ολοκληρωμένη λειτουργία του “112”, πέραν των κλήσεων για βοήθεια, που και πριν μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες, πλέον θα αποστέλλονται και μηνύματα από την συγκεκριμένη υπηρεσία προς τους πολίτες, σε περιπτώσεις πολύ σοβαρού κινδύνου, για απομάκρυνση από περιοχές που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, ή άλλες οδηγίες για την προστασία τους. Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματου γεωεντοπισμού του καλούντος. Πάντως, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η χρήση του “112” πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο και με νηφαλιότητα. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από χθες την ευθύνη για τη χρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης “112” αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τα αρμόδια κέντρα να τίθενται σε πλήρη λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Πώς λειτουργεί

Το “112” αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, οι πολίτες μπορούν να καλούν δωρεάν το “112” σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορούν να λαμβάνουν προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση, που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια τους.

Όσοι έχουν smartphone λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast – CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού. Όσοι δεν έχουν smartphone, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να εγγραφούν και να δηλώσουν τον τρόπο που θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις: μήνυμα σε κινητό, φωνητικοί συναγερμοί σε σταθερό, email.

Το “112” συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει, με την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Η κλήση προς το “112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM) ή και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Related posts

Η ΕΕ δέχεται αυξημένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

tele

Night mode vs Night Sight: Tο test του MacWorld αναφέρει ότι το iPhone 11 κερδίζει το Pixel 4

tele

Αποκαλύφτηκε Zero-day ευπάθεια στο iPhone που επιτρέπει την κατασκοπία προσωπικών δεδομένων

tele

Αυτά είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορίας κινητών τηλεφώνων & προϊόντων τεχνολογίας που δέχτηκαν πρόστιμα 330.000€

tele

Το πρώτο θετικό πρόσημο εδώ και μια διετία στις πωλήσεις smartphones είναι γεγονός

tele

H HTC κάνει… comeback, παρουσιάζοντας το πρώτη της 5G smartphone!

tele

Νέο hands on βίντεο προσφέρει μια καλύτερη ματιά στα 3 dummy μοντέλα του iPhone 12

tele

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

tele

Οι κυβερνοαπειλές αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο για τις τράπεζες

tele

Η Huawei διοργανώνει online την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής FSI 2020

tele

Συνήγορος του Καταναλωτή: Παράπονα για το 13033 και το 10306

tele

Περισσότερες πληροφορίες για το iPhone SE 2: iPhone 8 σχεδιασμός, $399 αρχική τιμή, 64/128 GB κ.α

tele