telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Σαράντα χρόνια έκλεισε ένας πραγματικός μύθος της τεχνολογίας

Ο κόσμος άλλαξε εντελώς την 1η Ιουλίου 1979, τη μέρα που η Sony έριξε στην αγορά το πρώτο Walkman της.

Το TPS-L2 ήταν ο πρώτος πραγματικά φορητός music player που θα έφερνε μια από αυτές τις επαναστάσεις που δεν μπορούσε να περιμένει ή να προβλέψει κανείς.

Όχι ότι δεν κυκλοφορούσαν τότε φορητές συσκευές μουσικής, καθώς ραδιόφωνα και ραδιοκασετόφωνα ήταν γνωστά στην ανθρωπότητα. Ήταν όμως το Walkman αυτό που έκανε προσιτή και κυρίως ιδιωτική την ακρόαση της μουσικής μακριά από το σπίτι, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη εποχή με ανθρώπους που κυκλοφορούσαν στον δρόμο με ακουστικά.

Σαράντα χρόνια μετά, το Walkman έχει φύγει φυσικά από τη μόδα, μόνο που ο αντίκτυπός του στην κοινωνία συνεχίζει να υφίσταται και να είναι πιο πρόδηλος από ποτέ. Ούτε κασέτες ούτε CD ακούμε πια, κουβαλάμε φορητές συσκευές που αποθηκεύουν δεκάδες χιλιάδες τραγούδια και στριμάρουν ακόμα περισσότερα από το ίντερνετ, μόνο που όλες τους πατάνε πάνω στα χνάρια που χάραξε το Walkman.

Ήταν αυτό που εγκαινίασε την ιδέα της μεταφοράς της μουσικής όπου κι αν πας, χωρίς να πρέπει μάλιστα να υποβάλεις τους άλλους στα δικά σου μουσικά γούστα. Walkman το λέγανε και ήταν η πρώτη ποτέ συσκευή που είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά γι’ αυτό, ένα απλό προϊόν με μεγάλες φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με τη φωτογραφική ιστορία της συσκευής που μας παρέχει η Sony, το πρώτο Walkman κακολογούνταν και χλευάζονταν μάλιστα για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να γράψει κασέτες.

Η μικρή επανάστασή του ήταν ωστόσο το χαρακτηριστικό των διπλών jacks των 3.5mm (που χρησιμοποιούνταν μάλιστα μέχρι πρόσφατα ακόμα και στις πιο προωθημένες συσκευές ήχου), επιτρέποντας τη συνακρόαση της κασέτας με έναν φίλο.

Το Walkman θα γνώριζε αναρίθμητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις στα χρόνια που θα έρχονταν. Οι νεότερες γενιές θα το γνώριζαν εξάλλου ως Discman, να παίζει CD αρχικά και MiniDisc αργότερα, δίνοντας προοδευτικά τη θέση του στους σύγχρονους media players της Sony.

Χωρίς το Walkman όμως να αλλάζει τα μουσικά μας ήθη και να στρώνει το έδαφος, καμιά από τις σημερινές επαναστάσεις της τεχνολογίας δεν θα ήταν δυνατή…

[embedded content]

Related posts

Δεκάδες χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τη γη

tele

Διάσημοι φωτογράφοι επιβραβεύουν το ταλέντο σας και η Huawei σας προσφέρει μεγάλα δώρα

tele

Δύο μετάλλια για την Ελλάδα στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής

tele

H λάμπα που φτιάχτηκε για να ζει πάνω από… 60 χρόνια

tele

Η μαρίνα Καλαμάτας προσφέρει γρήγορο Internet μέσω οπτικής ίνας

tele

Τι σκοπεύει να κάνει ο Firefox με τις ειδοποιήσεις στους υπολογιστές

tele

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ πλήρωσε λύτρα 200.000 ευρώ σε χάκερς

tele

COSMOTE: Πανελλαδική κάλυψη του δικτύου NB-IoT

tele

«Ζωντανά ρομπότ» φτιάχτηκαν για πρώτη φορά από πραγματικά κύτταρα

tele

Αυτή την εφαρμογή γνωριμιών χρησιμοποιεί ο ηθοποιός Τσάνιγνκ Τέιτουμ

tele

Τι φοβάται ο ενεργειακός πάροχος του Ισραήλ από… δημοφιλέστατο βιντεοπαιχνίδι

tele

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις

tele