telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Πώς κατέρρευσε το Bitcoin λόγω μιας ψεύτικης φήμης «διπλής δαπάνης»

του Jeff John Roberts

Το Bitcoin υποχώρησε περίπου 15% την Πέμπτη, πέφτοντας για λίγο κάτω από τα 30.000 δολάρια προτού ξανανέβει αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τιμή μεταβάλλεται έντονα – η μεταβλητότητα είναι το σήμα κατατεθέν του Bitcoin – αλλά τα γεγονότα της Πέμπτης είναι αξιοσημείωτα επειδή πυροδοτήθηκαν εν μέρει από ψευδείς φήμες για ένα υπαρξιακό γεγονός: μια διπλή δαπάνη.

Το περιστατικό «διπλής δαπάνης» δεν είναι γνώριμο στους περισσότερους απλούς αγοραστές Bitcoin, αλλά η αποτροπή του είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα του νομίσματος. Εάν είναι δυνατές οι διπλές δαπάνες, όλοι θα χάσουν δικαίως την εμπιστοσύνη τους στο Bitcoin και η τιμή θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση.

Τι ακριβώς είναι η διπλή δαπάνη; Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύετε την ίδια παρτίδα Bitcoin δύο φορές, ενώ παραβιάζετε το αρχείο συναλλαγών, γνωστό ως blockchain, για να το ξεγελάσετε. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ένα τέτοιο περιστατικό έχει συμβεί ποτέ.

Στον κόσμο των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών, η καλύτερη αναλογία για τη διπλή δαπάνη του Bitcoin είναι κάποιος που υπογράφει μια επιταγή για να αγοράσει κάτι και στη συνέχεια αποσύρει τα χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό πριν ο πωλητής μπορεί να την εξαργυρώσει.

Σε αντίθεση με την επιταγή, ωστόσο, κάποιος που λαμβάνει χρήματα σε Bitcoin δεν χρειάζεται να εμπιστεύεται το άτομο που τα πληρώνει. Αντ’ αυτού, οι χρήστες Bitcoin βασίζονται στο δίκτυο λογισμικού του νομίσματος – χιλιάδες υπολογιστές που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο – για να επαληθεύσουν ότι μια συναλλαγή είναι νόμιμη.

Αυτό που συνέβη την Πέμπτη αφορούσε έναν χρήστη που προσπάθησε να στείλει ένα μικρό ποσό Bitcoin αλλά δεν προέβη σε επαρκή χρέωση για τη συναλλαγή. Ακριβώς όπως τα ATM χρεώνουν τους ανθρώπους για ανάληψη μετρητών, οι λεγόμενοι miners που λειτουργούν το δίκτυο Bitcoin συνήθως απαιτούν παρόμοια αμοιβή για την αποστολή Bitcoin. Αλλά σε αντίθεση με τα ΑΤΜ, η χρέωση Bitcoin κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο.

Στην περίπτωση της συναλλαγής της Πέμπτης, οι miners την αγνόησαν αρχικά, αναγκάζοντας τον χρήστη να την κάνει ξανά με υψηλότερη χρέωση. Αυτή τη φορά, ένας από τους miners αποφάσισε να αποδεχτεί τη συναλλαγή – αλλά, κατά σύμπτωση, ένας διαφορετικός miner αποφάσισε ταυτόχρονα να επεξεργαστεί την αρχική συναλλαγή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, φάνηκε σαν ο χρήστης να έστειλε το ίδιο Bitcoin δύο φορές. Αυτή ήταν μια ψευδαίσθηση, ωστόσο, επειδή το δίκτυο Bitcoin έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει μόνο μία παρτίδα συναλλαγών (οι παρτίδες είναι γνωστές ως μπλοκ με μια νέα προσθήκη κάθε δέκα λεπτά περίπου).

Έτσι, παρόλο που εμφανίστηκε εν συντομία ότι ο χρήστης είχε ξοδέψει το Bitcoin του δύο φορές, μια από αυτές τις συναλλαγές αγνοήθηκε γρήγορα, ενώ η άλλη έγινε μέρος του blockchain – το δημόσιο, αμετάβλητο αρχείο όλων των συναλλαγών Bitcoin από τότε που ξεκίνησε το νόμισμα το 2009.

– Πώς κατέρρευσε το Bitcoin λόγω μιας ψεύτικης φήμης «διπλής δαπάνης» – -.

Related posts

Χάκερς εκμεταλλεύονται τον χάρτη για τον κορονοϊό για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό

tele

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ανθεκτικό στη βρετανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca

NEWSROOM

Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον ESM- Aνοίγει ο δρόμος για επικύρωση από τα κοινοβούλια

NEWSROOM

Ο κορωνοϊός όλου του κόσμου θα χωρούσε σε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού

NEWSROOM

Σύμπραξη του Public marketplace με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

NEWSROOM

Εννέα ενδιαφερόμενοι για το ΣΔΙΤ ευρυζωνικών δικτύων

NEWSROOM

Dell Technologies: Ενισχύει τα προγράμματα απομακρυσμένης εκπαίδευσης και κρίσιμης ιατρικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Πίζας

NEWSROOM

Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα ραντεβού των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών- Πότε ξεκινάει η χορήγηση

NEWSROOM

Σχολεία: Ημέρα κρίσης για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία

NEWSROOM

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, με 1.552 κυβάκια

NEWSROOM

Κλειστοί το απόγευμα έξι σταθμοί του μετρό

NEWSROOM

Σε εκτόξευση τουριστικών κρατήσεων ποντάρει η TUI- Οδηγός η Βρετανία

NEWSROOM