telecomsnews.gr
Image default
INTERNET

Πώς επιτυγχάνουμε ευρυζωνικότητα με χαμηλές ταχύτητες

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Speedtest Global Index που δημοσίευσε πρόσφατα η Ookla, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου δεν υπάρχει παντού αυτό που αποκαλούμε «γρήγορο Internet».

Η εν λόγω εταιρεία συλλέγει στατιστικά καταγράφοντας εκατομμύρια τεστ ταχύτητας από χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κορυφή των μετρήσεων. Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα δυνατό οικιακό δίκτυο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα μέγιστα, έστω και από μία αργή σύνδεση στο Internet.

Με μια μέση ταχύτητα στα 23,08Mbps, οι ελληνικές συνδέσεις στο Internet είναι αρκετά πιο αργές από το παγκόσμιο μέσο όρο που βρίσκεται στα 58,66Mbps. Έτσι, σύμφωνα με την Speedtest Global Index, αυτή η ταχύτητα την κατατάσσει μόλις στην 88η θέση. Οι πιο «τυχεροί» χρήστες σε παγκόσμια κατάταξη είναι όσοι διαμένουν στη Σιγκαπούρη με ταχύτητες που φτάνουν τα 197,50Mbps. Αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στις μετρήσεις τους, παρά μόνο η Ρουμανία που κατέχει την 4η θέση με 136,95 Mbps και η Γαλλία με 109,83 Mbps στην 14η θέση της κατάταξης.

Αυτές οι αργές επιδόσεις δεν αποτελούν έκπληξη, αφού και ο OECD (Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2019 νούμερα που δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, σχεδόν το 0,2% των ελληνικών συνδέσεων χρησιμοποιούσαν οπτικές ίνες. Έτσι, στις μετρήσεις της OECD, η Ελλάδα κατέλαβε την 38η θέση ανάμεσα σε, δυστυχώς, 38 χώρες στις οποίες συλλέχθηκαν τα δεδομένα — με μια εμφανή απόκλιση από την πρώτη χώρα, που είναι η Νότια Κορέα (78.46%).

Εφόσον οι δικτυακές υποδομές της Ελλάδας είναι τόσο πίσω συγκριτικά με αυτές άλλων χωρών, είναι πολύ σημαντικό για τους χρήστες να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έστω και αυτές τις διαθέσιμες ταχύτητες. Η λύση βεβαίως δεν είναι να έχουμε παντού απλωμένα καλώδια, πράγμα που πολλές φορές είναι και πρακτικά αδύνατον, ειδικά όταν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο Wi-Fi σε μεγάλα σπίτια, με πολλά επίπεδα – ορόφους ή σε μεγάλα γραφεία. Πιθανή λύση θα μπορούσαν να είναι οι ενισχυτές δικτύου Wi-Fi (repeaters), ωστόσο και αυτοί έχουν τα προβλήματα τους καθώς ενδέχεται να παρουσιάσουν απώλεια σήματος και διακοπές της σύνδεσης. Η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι οι Wi-Fi repeaters χρησιμοποιούν τεχνικά το «backbone» που φρενάρει το σήμα σε περίπτωση που παρεμβάλλονται τοίχοι ή άλλα εμπόδια όπως τζάμια ή ταβάνι.

Παρά τα πολλά προβλήματα υπάρχει λύση και αυτή δεν είναι άλλη από τον συνδυασμό της τεχνολογίας Powerline και τις προηγμένες Wi-Fi λειτουργίες, που επιτρέπουν στο Internet να φτάσει τη μέγιστη παρεχόμενη ταχύτητα σε όλες τις συσκευές — χωρίς απώλειες σε οποιοδήποτε μέρος εντός και εκτός του σπιτιού. Η τεχνολογία Powerline χρησιμοποιεί την υπάρχουσα καλωδιακή εγκατάσταση ρεύματος για να μεταφέρει το σήμα σε όλες τα επιθυμητά σημεία. Με αυτό τον τρόπο, αδιαπέραστα ταβάνια και τοίχοι δεν αποτελούν πλέον κανένα εμπόδιο.

Οι νέοι προσαρμογείς Powerline με δυνατότητα Mesh Wi-Fi, όπως οι devolo Magic, καλύπτουν ουσιαστικά όλο το σπίτι σαν ένα πλέγμα Wi-Fi, επιτρέποντας να ταξιδεύει το σήμα από την ταράτσα ως το υπόγειο.

-- Πώς επιτυγχάνουμε ευρυζωνικότητα με χαμηλές ταχύτητες - --.

Related posts

Πέντε συμβουλές για την ασφαλή τηλεργασία από το σπίτι

tele

Το Oculus Quest ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις περιεχομένου

tele

Το Fiber To The Home της Cosmote σε νέες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

tele

H Microsoft παρουσιάζει τη νέα έκδοση του web browser Edge

tele

To Facebook θέλει να κάνει τα Likes μία προσωπική υπόθεση

tele

Τον Οκτώβριο έρχεται ο Mozilla Firefox Premium

tele

Papaki: Εκτόξευση έως 129% σε κατοχυρώσεις domain για e-shop

tele

Νέο σύστημα ηλεκτρονικής απάτης με ψεύτικες αιτήσεις «αποζημιώσεων»

tele

Assassin’s Creed Origins: The Hidden Ones DLC – Story Expansion

tele

Η Wind Vision λανσάρει νέα υπηρεσία εγγραφής περιεχομένου

tele

Τι συστήνει η ΕΕ για τα δίκτυα 5G: Οδηγίες άνευ «μπλόκου» στη Huawei

tele

Το Facebook λανσάρει υπηρεσία γνωριμιών στις Ηνωμένες Πολιτείες

tele