telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Πρόταση στον ΕSA για εκτόξευση ελληνικού νανοδορυφόρου στο διάστημα

Το ερώτημα που σε επόμενη φάση φιλοδοξεί να απαντήσει η ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι τι συμβαίνει στο σώμα των αστροναυτών και πώς  επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, όταν παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα.

Την Παρασκευή η ομάδα κατέθεσε την τεχνική της πρόταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματοςκαι στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite!», διεκδικώντας να δοκιμαστεί και να εκτοξευθεί στο διάστημα – σε συνεργασία με ειδικούς της ESA – ο νανοδορυφόρος τύπου «CubeSat» που σχεδιάζει τον τελευταίο χρόνο.

Σκοπός του νανοδορυφόρου είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσης, το οποίο θα μελετάει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς.

«Σχεδιάζουμε έναν νανοδορυφόρο τριών μονάδων τύπου CubeSat, με στόχο να κάνουμε ένα πείραμα βιολογικής φύσης που θα περιέχει μικροοργανισμούς και συγκεκριμένα μύκητες που είναι αφαιρετικά κύτταρα και είναι παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου. Θα ερευνήσουμε πώς το περιβάλλον που υπάρχει στο διάστημα επηρεάζει αυτού του είδους τα κύτταρα και στη συνέχεια θα αναγάγουμε τα αποτελέσματα στον άνθρωπο. Δηλαδή, σε δεύτερη φάση φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να δούμε πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός όταν παραμένει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο διάστημα, οι αστροναύτες για παράδειγμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, επικεφαλής της αποτελούμενης από 35 φοιτητές – των Σχολών Πολυτεχνικής, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας – ομάδας που συμμετέχει στο project «AcubeSAT».

Η ανακοίνωση των προτάσεων που θα εγκριθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly Your Satellite!» αναμένεται εντός των επόμενων 30 ημερών, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων έληξε χθες. Η υποβολή της πρότασης του ΑΠΘ έγινε την Παρασκευή έπειτα από συνάντηση των μελών της ομάδας «AcubeSAT» με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, αν. καθηγητή Στράτο Στυλιανίδη.

«Θα είναι σπουδαία εξέλιξη, το πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, εξηγώντας ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου πάνω σε τεχνολογίες αεροδιαστημικής, αεροναυπηγικής, καθώς μη επανδρωμένων αεροχημάτων» και «το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ΑΠΘ στην έρευνα στον τομέα της Αεροδιαστημικής».

«Εφόσον περάσουμε η επόμενη φάση είναι να πάμε στην Ολλανδία τον Δεκέμβριο και να υποστηρίξουμε το πρότζεκτ, θα κληθούμε να εξηγήσουμε τον σχεδιασμό μας και να υποστηρίξουμε, γιατί τον κάναμε έτσι και όχι διαφορετικά», διευκρίνισε ο κ. Κοτσακιαχίδης. Η φάση των παρουσιάσεων στην Ολλανδία θα είναι και αυτή που θα κρίνει τον τελικό αριθμό των προτάσεων που θα υλοποιηθούν. Στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος «Fly Your Satellite!» στην τελική φάση πέρασαν έξι ομάδες.

H A.S.A.T. ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα έχει 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά project: το «Aeronautics», το «AcubeSAT» και το «Rocketry».

Related posts

Ο έφηβος που πλούτισε από τα έξι του από το YouTube

tele

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «ανακάλυψε» μόνο του πως η Γη γυρίζει

tele

Creative SXFI THEATER: Χωρίς καλώδια, χωρίς καθυστερήσεις

tele

Ετοιμάσου για τις διακοπές σου με δώρα και προσφορές από τη Huawei

tele

Το ηθικό και βιώσιμο κινητό που επισκευάζεις μόνος σου

tele

Το πρωτοποριακό drone με τους δύο έλικες

tele

Αυτή την εφαρμογή γνωριμιών χρησιμοποιεί ο ηθοποιός Τσάνιγνκ Τέιτουμ

tele

Γιατί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παίρνουν ονόματα από τα… Muppets;

tele

Το Instagram βρήκε τον τρόπο να ανιχνεύει τις προσβλητικές λεζάντες

tele

Η σειρά Huawei P30 σπάει όλα τα ρεκόρ και έφτασε τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις σε ελάχιστο χρόνο

tele

Honor 9X: Μόλις έφτασε και εντυπωσιάζει με τα χαρακτηριστικά και την τιμή του!

tele

Έξυπνη συσκευή μπορεί να προβλέψει την ανακοπή

tele