telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Πρόταση στον ΕSA για εκτόξευση ελληνικού νανοδορυφόρου στο διάστημα

Το ερώτημα που σε επόμενη φάση φιλοδοξεί να απαντήσει η ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι τι συμβαίνει στο σώμα των αστροναυτών και πώς  επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, όταν παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα.

Την Παρασκευή η ομάδα κατέθεσε την τεχνική της πρόταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματοςκαι στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite!», διεκδικώντας να δοκιμαστεί και να εκτοξευθεί στο διάστημα – σε συνεργασία με ειδικούς της ESA – ο νανοδορυφόρος τύπου «CubeSat» που σχεδιάζει τον τελευταίο χρόνο.

Σκοπός του νανοδορυφόρου είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσης, το οποίο θα μελετάει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς.

«Σχεδιάζουμε έναν νανοδορυφόρο τριών μονάδων τύπου CubeSat, με στόχο να κάνουμε ένα πείραμα βιολογικής φύσης που θα περιέχει μικροοργανισμούς και συγκεκριμένα μύκητες που είναι αφαιρετικά κύτταρα και είναι παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου. Θα ερευνήσουμε πώς το περιβάλλον που υπάρχει στο διάστημα επηρεάζει αυτού του είδους τα κύτταρα και στη συνέχεια θα αναγάγουμε τα αποτελέσματα στον άνθρωπο. Δηλαδή, σε δεύτερη φάση φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να δούμε πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός όταν παραμένει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο διάστημα, οι αστροναύτες για παράδειγμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, επικεφαλής της αποτελούμενης από 35 φοιτητές – των Σχολών Πολυτεχνικής, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας – ομάδας που συμμετέχει στο project «AcubeSAT».

Η ανακοίνωση των προτάσεων που θα εγκριθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly Your Satellite!» αναμένεται εντός των επόμενων 30 ημερών, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων έληξε χθες. Η υποβολή της πρότασης του ΑΠΘ έγινε την Παρασκευή έπειτα από συνάντηση των μελών της ομάδας «AcubeSAT» με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, αν. καθηγητή Στράτο Στυλιανίδη.

«Θα είναι σπουδαία εξέλιξη, το πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, εξηγώντας ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου πάνω σε τεχνολογίες αεροδιαστημικής, αεροναυπηγικής, καθώς μη επανδρωμένων αεροχημάτων» και «το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ΑΠΘ στην έρευνα στον τομέα της Αεροδιαστημικής».

«Εφόσον περάσουμε η επόμενη φάση είναι να πάμε στην Ολλανδία τον Δεκέμβριο και να υποστηρίξουμε το πρότζεκτ, θα κληθούμε να εξηγήσουμε τον σχεδιασμό μας και να υποστηρίξουμε, γιατί τον κάναμε έτσι και όχι διαφορετικά», διευκρίνισε ο κ. Κοτσακιαχίδης. Η φάση των παρουσιάσεων στην Ολλανδία θα είναι και αυτή που θα κρίνει τον τελικό αριθμό των προτάσεων που θα υλοποιηθούν. Στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος «Fly Your Satellite!» στην τελική φάση πέρασαν έξι ομάδες.

H A.S.A.T. ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα έχει 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά project: το «Aeronautics», το «AcubeSAT» και το «Rocketry».

Related posts

Ρεκόρ για το HONOR 20 με 1 εκατομμύριο πωλήσεις σε μόλις 14 ημέρες

tele

Η LG αξιοποιεί την τεχνογνωσία της για να αναπτύξει τον πρώτο καλλιεργητή λαχανικών εσωτερικού χώρου

tele

Ακυρώνονται πτήσεις για πάνω από 100.000 επιβάτες της British Airways

tele

Η νέα και ταχύτατη φωτογραφική της Sony των… 4.000 ευρώ

tele

Dog’s Voice: Τα αδέσποτα έχουν πλέον τη δική τους φωνή

tele

Πόσοι από την αρχική ομάδα του Facebook παραμένουν ακόμα στην εταιρία;

tele

Ο πρώτος υπάλληλος του LinkedIn ετοιμάζεται να γίνει… γενικός διευθυντής του

tele

Η Google κλείνει τα γραφεία της στην Κίνα λόγω κοροναϊού

tele

«Άκρως Απόρρητο: από την κρυπτογραφία στην κυβερνοασφάλεια»

tele

Η εφαρμογή που έρχεται να αλλάξει τη φωτογραφία στο κινητό

tele

Το GTA V είναι το εμπορικότερο video game της δεκαετίας στις ΗΠΑ

tele

To μπρασελέ που εγγυάται πως κανείς δεν μας… κρυφακούει

tele