telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός θα σώσει τους «μικρούς» στο λιανεμπόριο 

H επανεκκίνηση του λιανεμπορίου συνδέθηκε με το ψηφιακό μέλλον του κλάδου, γεγονός που επιβεβαίωσε ένα μπαράζ διαδικτυακών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν χθες επιχειρηματικοί φορείς με τη συμμετοχή στελεχών από την κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον κλάδο των τραπεζών και της τεχνολογίας.

Για βίαιες αλλαγές στην αγορά του λιανεμπορίου έκανε λόγο ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) για να παρουσιάσει τα ψηφιακά εργαλεία που είναι σήμερα διαθέσιμα στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Ο κ. Τσακίρης ανέλυσε τις δυνατότητες του προγράμματος e-λιανικό, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να επιδοτηθούν αποκλειστικά επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη e-shop.

Σημειώνεται ότι ένα άλλο εργαλείο, συμβατό με τα e-shop είναι και η πλατφόρμα e-katanalotis, όπως εξήγησε ο Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ενώ σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, όπως αποτυπώθηκε στις παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη αλλά και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς έχουν κινητοποιηθεί για να συνεισφέρουν στην ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων αναπτύσσοντας εργαλεία όπως το directmarket και το AthEnsVttradE του ΕΒΕΑ, που σύμφωνα με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Μίχαλο αποτελούν μια “ηλεκτρονική βιτρίνα” κι ένα τρισδιάστατο ψηφιακό εκθετήριο αντίστοιχα. Επίσης ένα άλλο εργαλείο είναι το VitrinaBox, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, είναι μία καινοτόμος εφαρμογή για την online εικονική περιήγηση των επιχειρήσεων.

Όπως έγινε σαφές, η πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την ψηφιακή εποχή είναι αργή αλλά είναι σταθερή. Σήμερα, ποσοστό μόλις 17% διαθέτει e-shop αλλά πάνω από 7 στις 10 επιχειρήσεις έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο και πάνω από 55% συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα. Στο webinar που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ, ο πρόεδρός της Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief|Fortune Greece, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε “δυισμό στην αγορά”. Τόνισε ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας παρατηρήθηκε ότι οι επιχειρήσεις που διέθεταν ηλεκτρονικό κατάστημα παρουσίασαν οριακή αύξηση πωλήσεων δίνοντας επίσης το στίγμα των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα εναλλακτικά κανάλια πωλήσεων, πέραν του παραδοσιακού, που είναι το φυσικό κατάστημα. Σημείωσε ωστόσο ότι στο μέλλον θα ξεχωρίσουν οι επιχειρήσεις που έχουν αξιοποιήσει έναν συνδυασμό των παραπάνω στο πλαίσιο μιας omnichannel στρατηγικής πωλήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και άλλοι συμμετέχοντες τόσο στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ όσο και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι 40% των επιχειρήσεων προωθούν πωλήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων ενώ το 43% έχει προβεί σε διαφημίσεις μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ΕΣΕΕ διαπιστώνει πάντως ότι η ανάπτυξη δεν κατανέμεται ισόρροπα στο λιανεμπόριο, με τις μικρότερες επιχειρήσεις να καταγράφουν υστέρηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες. “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν πρέπει να διευρύνει τις ανισότητες στην αγορά”, τόνισε με νόημα ο κ. Καρανίκας, που θεωρεί πρόκληση την ψηφιακή ισότητα και δεν πιστεύει ότι η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη με προγράμματα όπως αυτό της επιδότησης με 5.000 ευρώ για δημιουργία e-shop. Εξήγησε ότι οι επαγγελματίες στις μικρές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να μυηθούν στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αποκτήσουν επίγνωση ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όταν οι επιδοτήσεις για το άνοιγμα καταστημάτων “εγκλώβισαν” πολλούς στο επιχειρεί. Υπό αυτό το πρίσμα είναι κρίσιμος ο ρόλος της πολιτείας για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και η ψηφιακή μετάβαση να μην αφήσει πίσω τις μικρές επιχειρήσεις.

– Ο ψηφιακός αλφαβητισμός θα σώσει τους «μικρούς» στο λιανεμπόριο  – -.

Related posts

6o Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας -“Η Ελλάδα στην Ψηφιακή Εποχή”

NEWSROOM

ΟΤΕ: Νέο έργο τεχνολογίας για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

NEWSROOM

Με τη στήριξη της Sanofi η παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson στη Γαλλία

NEWSROOM

Ο Έλον Μασκ τάραξε και πάλι τα νερά του bitcoin

NEWSROOM

TUI: Η Ελλάδα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των Ευρωπαίων για φέτος το καλοκαίρι

NEWSROOM

Η Μέγκαν Μαρκλ κέρδισε τη δικαστική μάχη σε βάρος βρετανικής ταμπλόιντ

NEWSROOM

Κορωνοϊός: 755 νέα κρούσματα, 313 διασωληνωμένοι, 13 νεκροί

NEWSROOM

Η πανδημία λειτούργησε υπέρ της PayPal: Τριπλασίασε τα κέρδη της στο δ’ τρίμηνο του 2020

NEWSROOM

Μ. Θεοδορίδου: Ελάχιστες και ήπιες οι παρενέργειες του εμβολίου και στην Ελλάδα

NEWSROOM

Αποκαλύφθηκαν τα πάντα για τα Oppo Find X3 λίγο πριν το λανσάρισμα

NEWSROOM

Σακελλαρόπουλου: Έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

NEWSROOM

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγεθύνεται κατά 10% με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

NEWSROOM