telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ο πρώτος βιοδιασπώμενος στο σώμα και ασύρματος βηματοδότης καρδιάς

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα προσωρινό εμφυτεύσιμο και ασύρματο βηματοδότη καρδιάς, ο οποίος δουλεύει χωρίς καλώδια ή μπαταρία και απορροφάται πλήρως από το σώμα μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών. Επιπλέον, ζυγίζει λιγότερο από μισό γραμμάριο και έχει πάχος μόλις 250 εκατομμυριοστά του μέτρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζον Ρότζερς και Ρίσι Αρόρα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, ανέπτυξαν ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ βηματοδότη, που διευκολύνει τον μετεγχειρητικό έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς.

Η μικροσκοπική συσκευή, η οποία προς το παρόν έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διάφορα ζώα (τρωκτικά, κουνέλια και σκύλους), μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν κάνει καρδιοχειρουργική επέμβαση ή έχουν πάθει έμφραγμα και χρειάζονται μια προσωρινή υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς τους, καθώς επίσης όσους περιμένουν να αποκτήσουν ένα μόνιμο βηματοδότη.

Έως σήμερα, οι προσωρινοί βηματοδότες -οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διαστήματα από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες- έχουν συνδέσεις που εισάγονται μέσω του δέρματος και διασυνδέονται με εξωτερική συσκευή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και περιορίζει τις κινήσεις του ασθενούς. Επιπλέον, όταν ο βηματοδότης δεν χρειάζεται πια και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, η αφαίρεση της εμφυτευμένης συσκευής ενέχει κινδύνους βλάβης του ιστού της καρδιάς.

Η νέα συσκευή ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς, καθώς δεν απαιτεί καλώδια, ούτε καν μπαταρία, ενώ βιοδιασπάται χωρίς πρόβλημα -σε χρονικό διάστημα πέντε έως επτά εβδομάδων- μέσα στο σώμα μετά τη λήξη της λειτουργίας της, χωρίς συνεπώς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή του.

Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια ασύρματα και αποτελείται από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία επίσης είναι εύκαμπτα, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να προσαρμόζεται καλά στην επιφάνεια της καρδιάς. Η συσκευή αντλεί ασύρματα ενέργεια από μια εξωτερική κεραία που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία (Near-Field Communication) που χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Με τον τρόπο αυτό, καθίστανται περιττές οι μπαταρίες και τα σύρματα.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, με περαιτέρω βελτίωση, ο νέος βιοδιασπώμενος βηματοδότης θα μπορεί να εμφυτεύεται μέσω φλέβας του ποδιού ή του χεριού. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει το 2018 την πρώτη στον κόσμο βιο-απορροφώμενη ηλεκτρονική συσκευή, ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που επιταχύνει την αναγέννηση των νεύρων.

– ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

realme GT Review: Κρύβει ένα κτήνος κάτω από το καπό

NEWSROOM

Το 5G αναμένεται να αποφέρει 600 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

NEWSROOM

Πως το Google Photos οδηγεί τις φωτογραφίες μας στην τελειότητα!

NEWSROOM

Alba Graduate Business School: Ολοκληρώθηκε ο 2ος Κύκλος του προγράμματος επιχειρηματικότητας VentureGarden

NEWSROOM

Κάντε εμβόλια, όχι πόλεμο: Πρόταση στον ΟΗΕ για εκεχειρίες διεθνώς

NEWSROOM

Ισπανία: Δημιουργεί Τεχνολογικό Ταμείο ύψους 4 δισ. ευρώ

NEWSROOM

Ντράγκι: Η Ιταλία δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας έως το 2023

NEWSROOM

Το στοίχημα της Samsung με την τιμή του Galaxy S21 εκπληρώνεται

NEWSROOM

Ρωσικό πρόστιμο στην Google επειδή δεν απομάκρυνε απαγορευμένο περιεχόμενο

NEWSROOM

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της online μόδας στην Ελλάδα το 2020

NEWSROOM

Η καρτοκινητή γίνεται συμβόλαιο με τα νέα πακέτα του Wind F2Go

NEWSROOM

Brave: Μία μηχανή αναζήτησης που υπόσχεται σεβασμό της ιδιωτικότητας

NEWSROOM