telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Ο αρχιτέκτονας της πολιτικής «Στροφή προς την Ασία» της κυβέρνησης Ομπάμα, ηγείται της πολιτικής στην περιοχή

του Clay Chandler

Ο Joe Biden επέλεξε τον βετεράνο της κυβέρνησης Obama, Kurt Campbell, για μια νέα θέση, εκείνη του ανώτερου αξιωματούχου για την πολιτική για την Ασία, όπως δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Campbell είναι πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που αναδείχθηκε στον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ για την Ασία στο υπουργείο Εξωτερικών επί Hillary Clinton. Είναι ένας πυλώνας του κατεστημένου της Ουάσιγκτον- έμπειρος διπλωμάτης, εξειδικευμένος γραφειοκράτης, και αξιοσέβαστος θεωρητικός εξωτερικής πολιτικής- και διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο σχέσεων στην Ασία και στο Καπιτώλιο.

Στην κυβέρνηση του Biden, ο τίτλος του Campbell  θα είναι «συντονιστής Ινδο-Ειρηνικού». (Ο Biden απέρριψε μια παλαιότερη πρόταση να αποκαλέσει τον νέο ρόλο «τσάρος για την Ασία»). Ο Campbell θα αναφέρεται απευθείας στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Jake Sullivan, και θα έχει ευρεία εξουσία για την ενσωμάτωση της πολιτικής για την Κίνα σε «κάθε κυβερνητική υπηρεσία».

Ο αρθρογράφος της Washington Post, Josh Rogin, χαιρετίζει το διορισμό του Campbell ως μία απόφαση που «θα πρέπει να καθησυχάσει τους νευρικούς ασιατικούς συμμάχους δείχνοντας ότι η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει σοβαρά την πρόκληση της Κίνας».

Όμως, μπορεί να αυξήσει την ανησυχία στο Πεκίνο. Ο Campbell είναι ένα «γεράκι» σε σχέση με την Κίνα και θεωρείται ευρέως ως ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής που έγινε γνωστή ως «Στροφή προς την Ασία» της κυβέρνησης Obama το 2012. Βάσει αυτής της πολιτικής, υιοθετήθηκε μια πιο επιθετική προσέγγιση έναντι της Κίνας, ενισχύοντας παράλληλα τους στρατιωτικούς πόρους των ΗΠΑ και τις διπλωματικές σχέσεις με την υπόλοιπη περιοχή.

Ο Campbell ανέπτυξε την προσέγγιση αυτή σε ένα βιβλίο του 2016, το The Pivot: The Future of American Statecraft in Asia, και μια σειρά από άρθρα στο Foreign Affairs. Σε ένα δοκίμιο του 2018 που συνέγραψε με τον Ely Ratner, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει μια ανώτερη θέση που σχετίζεται με την Ασία στην κυβέρνηση του Biden, ο Campbell ουσιαστικά υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Trump να χαρακτηρίσει την πολιτική εμπλοκής των ΗΠΑ με την Κίνα ως αποτυχία.

«Η Ουάσινγκτον για μια ακόμη φορά υπερέβαλλε ως προς τη δύναμή της να διαμορφώσει την πορεία της Κίνας», έγραψαν. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση έσφαλαν: οι υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου που προέβλεπαν ένα αναπόφευκτο και αυξανόμενο άνοιγμα της Κίνας, οι υποστηρικτές της ολοκλήρωσης που νόμισαν ότι οι φιλοδοξίες του Πεκίνου θα εξουδετερωθούν από τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τη διεθνή κοινότητα, και τα γεράκια που πίστευαν ότι η ισχύς της Κίνας θα μειωνόταν από την αέναη αμερικανική υπεροχή. Ούτε τα καρότα ούτε τα μαστίγια έκαναν κάτι για να τιθασεύσουν την Κίνα, όπως είχε προβλεφθεί».

Βεβαίως, οι επικριτές της στρατηγικής του Obama έναντι της Κίνας υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα αυτή επιδείνωσε τις εντάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, διότι έδειξε στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να περιορίσουν την Κίνα στρατιωτικά. Μάλιστα, κάποιοι τονίζουν ότι η στροφή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σε ένα πιο αυταρχικό στιλ διακυβέρνησης υπό τον Xi Jinping ήταν μια άμεση απάντηση στη συγκεκριμένη στρατηγική των ΗΠΑ.

– Ο αρχιτέκτονας της πολιτικής «Στροφή προς την Ασία» της κυβέρνησης Ομπάμα, ηγείται της πολιτικής στην περιοχή – -.

Related posts

Clubhouse: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο social media που «εκτόξευσε» ο Έλον Μασκ

NEWSROOM

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως τις 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για για την έκτη φάση- Τα ποσά και οι δικαιούχοι

NEWSROOM

Dialectica: Δυναμική ανάπτυξη με επέκταση στη Νέα Υόρκη

NEWSROOM

Υπόθεση Λιγνάδη: Παρέμβαση εισαγγελίας για εμπλοκή δομών ανήλικων προσφύγων

NEWSROOM

Αλλαγές φέρνει ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα- Τα σενάρια που εξετάζονται

NEWSROOM

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα

NEWSROOM

Η Lufthansa ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη πτήση χωρίς στάση στην ιστορία της

NEWSROOM

Οι τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανησυχούν τους επιστήμονες

NEWSROOM

Μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών για τα νέα περιοριστικά μέτρα

NEWSROOM

Δένδιας: Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις- Τι περιμένουμε από την Άγκυρα

NEWSROOM

Novartis: Πώς θα βοηθήσει τις Pfizer/BioNTech να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων

NEWSROOM

Η επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Elon Musk σε Bitcoin είναι «μια τρέλα»

NEWSROOM