telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Οι εταιρικοί χρήστες κύριος στόχος του τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού το 2019

Το 2019, 773.943 χρήστες λύσεων της Kaspersky δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικά Trojans. Από αυτούς τους χρήστες, το ένα τρίτο (35,1%) ανήκε στον επιχειρηματικό τομέα.

Αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρημάτων της ανάλυσης της Kaspersky για το τοπίο των οικονομικών απειλών το προηγούμενο έτος. Τα τραπεζικά Trojans ή «bankers» είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, καθώς επικεντρώνονται στην κλοπή χρημάτων. Συνήθως αναζητούν τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών για ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα, αποσπώντας κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης και, στη συνέχεια, μεταβιβάζουν αυτά τα δεδομένα στους επιτιθέμενους.

Το ένα τρίτο αυτών των επιθέσεων το 2019 στόχευε εταιρικούς χρήστες, μία αύξηση σε σχέση με το ποσοστό (24%-25%) που παρέμενε αρκετά σταθερό κατά τα προηγούμενα τρία έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σκεπτικό είναι σαφές: οι επιθέσεις στον τομέα B2B μπορούσαν οχι μόνο να παρέχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς συστημάτων πληρωμών, αλλά, μέσω της έκθεσης των εργαζομένων, θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τους οικονομικούς πόρους μιας εταιρείας.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία παρέμεινε ο νούμερο ένα στόχος για το 2019, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 30% των παγκόσμιων χρηστών που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό. Ακολουθούν η Γερμανία (με ποσοστό άνω του 7%) και η Κίνα (πάνω από 3%).

«Ενώ ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων με τραπεζικά Trojans μειώθηκε το 2019, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα στοιχεία των εταιρικών χρηστών δείχνει ότι δεν παρατηρούμε ακόμη παύση των οικονομικών απειλών. Ως εκ τούτου, ζητάμε από όλους να παραμείνουν προσεκτικοί κατά τη διεξαγωγή οικονομικών δραστηριοτήτων διαδικτυακά μέσω υπολογιστών. Ενώ βρισκόμαστε στην αιχμή της απομακρυσμένης εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποτιμηθεί η ασυγκράτητη επιθυμία των εγκληματιών για κλοπή χρημάτων», δήλωσε ο Oleg Kupreev, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Τα βασικά πορίσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

Phishing

• Το 2019, το ποσοστό των phishing επιθέσεων οικονομικής φύσεως αυξήθηκε από 44,7% του συνόλου των phishing περιπτώσεων σε 51,4%.

• Σχεδόν μία στις τρεις προσπάθειες επίσκεψης μια σελίδας phishing που εμποδίστηκε από τα προϊόντα της Kaspersky σχετιζόταν με τραπεζικό phishing (27%).

• Τα ποσοστά των επιθέσεων που σχετίζονται με επιθέσεις phishing σε συστήματα πληρωμών και ηλεκτρονικά καταστήματα ανήλθαν σε σχεδόν 17% και πάνω από 7,5% αντίστοιχα το 2019. Μεγέθη σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2018.

• Το ποσοστό των phishing επιθέσεων οικονομικής φύσεως που αντιμετώπισαν οι χρήστες Mac μειώθηκε ελαφρώς, αντιπροσωπεύοντας το 54%.

Τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό (Windows)

• Το 2019, ο αριθμός των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση με τραπεζικά Trojans ήταν 773.943 – μέγεθος μειωμένο σε σύγκριση με τις 889.452 επιθέσεις του 2018.

• Το 35,1% των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση με τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό ήταν εταιρικοί χρήστες – αύξηση από 24,1% το 2018.

• Οι χρήστες στη Ρωσία, τη Γερμανία και την Κίνα δέχονταν συχνότερα επιθέσεις από τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό.

Android τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό

• Το 2019, ο αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισαν Android κακόβουλο τραπεζικό λογισμικό μειώθηκε σε μόλις πάνω από 675.000 από περίπου 1,8 εκατομμύρια.

• Η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία ήταν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών που δέχθηκαν επίθεση από Android τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό

-- Οι εταιρικοί χρήστες κύριος στόχος του τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού το 2019 - --.

Related posts

Εθισμός στο διαδίκτυο και παιδιά: Τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

tele

Παράταση για δύο χρόνια στη δράση Superfast Broadband

tele

Qualcomm: Αυτές ίσως είναι οι ταχύτητες σε πραγματικές συνθήκες των 5G δικτύων

tele

Το αγαπημένο όπλο του νέου «ψυχρού πολέμου»

tele

Συνήγορος του Καταναλωτή: Παράπονα για το 13033 και το 10306

tele

Εξοικονομήστε έως και 60% data (!) με τη νέα λειτουργία του Chrome για Android

NEWSROOM

Remember Skyrim’s radiant AI? It’s got the potential to revolutionise RPGs

tele

Τα κορυφαία οικονομικά gaming phones για το 2020

NEWSROOM

Πώς το 5G θα αλλάξει τη ζωή μας

tele

Ο κορονοϊός «χτυπά» την καρδιά της ψηφιακής τεχνολογίας

tele

Η νέες προκλήσεις για τα telecoms στην εποχή των δικτύων 5G

tele

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Όποιος κατέχει τα δεδομένα κατέχει το μέλλον

tele