telecomsnews.gr
Image default
APPLE

Οι απάτες μέσω push notifications τριπλασιάστηκαν το 9μηνο του 2019

Όλο και πιο “δημιουργικούς” τρόπους, ώστε να προσαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να ξεγελάσουν τους χρήστες, εφευρίσκει το ψηφιακό έγκλημα σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του SEPE. Ένας από αυτούς είναι τα “push notifications” στα προγράμματα περιήγησης ως μέσο phishing και διαφήμισης. Τα push notifications κερδίζουν διαρκώς σε δημοτικότητα, με το μερίδιο των χρηστών, που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα, να έχει αυξηθεί δραματικά μέσα στο έτος. 

Ο μηνιαίος αριθμός των χρηστών που επηρεάζονται έχει αυξηθεί από 1.722.545 τον Ιανουάριο σε 5.544.530 τον ΣεπτέμβριοΌπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, ο μηνιαίος αριθμός των χρηστών που επηρεάζονται, έχει αυξηθεί από 1.722.545 τον Ιανουάριο σε 5.544.530 το Σεπτέμβριο του 2019. Συνολικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, τα προϊόντα της Kaspersky προστάτευσαν περισσότερους από 14.000.000 χρήστες από απόπειρες παραβίασης μέσο ανεπιθύμητων ειδοποιήσεων. “Με κάθε χρήστη του Διαδικτύου να αποτελεί ουσιαστικά ένα πιθανό θύμα, αυτή η απειλή, αν και καθόλου εξελιγμένη, απαιτεί επιπλέον προσοχή”, αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας.

Τα push notifications του προγράμματος περιήγησης παρουσιάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, ως ένα χρήσιμο εργαλείο που διατηρούσε τους αναγνώστες ενήμερους με τακτικές ενημερώσεις, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται συχνά για να “βομβαρδίσουν” τους επισκέπτες του εκάστοτε ιστότοπου με αυτόκλητες διαφημίσεις ή ακόμη και να τους ενθαρρύνουν να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό. Χρήσιμες λειτουργίες φιλικές προς τον χρήστη, όπως τα push notifications, είναι εύχρηστα εργαλεία για απάτες με βάση τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και επομένως, η αυξανόμενη δημοτικότητά τους δεν είναι εντελώς απροσδόκητη. 

Eξηγούν οι ειδικοί, δεδομένου ότι απαιτείται η συγκατάθεση του χρήστη για την έναρξη της αποστολής ειδοποιήσεων, οι επιτιθέμενοι έχουν καταλήξει σε πολλαπλούς, συχνά “out of the box”, τρόπους για να ξεγελάσουν και να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αποδεχτούν τέτοιου είδους συνδρομές. Οι επιλογές που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν: τη λήψη συγκατάθεσης με το πρόσχημα άλλης ενέργειας, όπως το CAPTCHA, την εναλλαγή των κουμπιών “αποδοχής” και “απόρριψης” στις προειδοποιήσεις εγγραφής, την εμφάνιση ειδοποιήσεων από phishing αντίγραφα δημοφιλών ιστότοπων, την εμφάνιση παραπλανητικών αναδυόμενων παραθύρων σε ιστότοπους.

Μετά από τη λήψη της συγκατάθεσης του χρήστη, οι επιτιθέμενοι αρχίζουν να τον “βομβαρδίζουν” με μηνύματα. Οι λιγότερο επιβλαβείς (και όμως οι πιο δημοφιλείς) επιλογές είναι οι clickbait για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, ενώ άλλες περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις εξαπάτησης – όπως νίκη σε λαχειοφόρους, προσφορές χρημάτων σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση μιας έρευνας ή κάτι παρόμοιο. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα στοχεύουν στην απόσπαση χρήματων από χρήστες μέσω τεχνικών phishing.

“Έχουμε δει να γίνεται κατάχρηση των push notifications, καθώς οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν να προσαρμόζουν δημιουργικά τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να ξεγελάσουν τους χρήστες. Επειδή αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο διαδεδομένο και εύκολο να αξιοποιηθεί από τα συστήματα κοινωνικής μηχανικής, έχουμε δει μια ταχεία ανάπτυξη του αριθμού των επηρεαζόμενων χρηστών”, αναφέρει η εταιρεία.

Related posts

iOS 13 bug δίνει πλήρη πρόσβαση στο iPhone από πληκτρολόγια τρίτων ακόμη και αν ο χρήστης έχει απενεργοποιημένη αυτή την επιλογή

tele

Το HongMeng OS σημαντικά ταχύτερο από Android και iOS, πρότυπο η Apple στο θέμα της ασφάλειας και….η κακιά πεθερά

tele

Apple Arcade: Διέρρευσε η τιμή της μηνιαίας συνδρομής για την υπηρεσία gaming

tele

Δύο αναφορές έκαναν την εμφάνιση τους που δείχνουν πιθανή ευπάθεια στην μέθοδο πληρωμών του iOS 13

tele

Βίντεο συγκρίνει το πρώτο iPhone με το iPhone 11 Pro ως προς τον σχεδιασμό, την κάμερα κ.α

tele

H Apple συνεχίζει τα εντυπωσιακά “Shot on iPhone Experiments” με ένα νέο “Fire & Ice” βίντεο

tele

Στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής αγοράς smartphones η Apple

tele

To Xcode επιβεβαιώνει οριστικά πως κανένα iPhone 11 ή iPhone 11 Pro/Max δεν έχει 6GB RAM | Όλα τα μοντέλα έχουν 4GB

tele

OLED space wallpapers για το iPhone σας

tele

O σκηνοθέτης του Deadpool 2 πήρε ένα iPhone 11 Pro και παρουσιάζει έναν φανταστικό χιονοπόλεμο στο νεότερο διαφημιστικό σποτ της Apple

tele

H Siri σώζει μαθητή κολεγίου που το αυτοκίνητο του έπεσε σε ποτάμι

tele

iOS 14 concept μας δείχνει μια σειρά από αλλαγές που μπορεί να έχουμε στην διεπαφή του χρήστη

tele