telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Νέα δίκη για την πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον κληρονόμο της Samsung

Την καταδίκη της πρώην προέδρου, Παρκ-Γκεούν-χίε, και του κληρονόμου της αυτοκρατορίας της Samsung, Λι Τζάε-γιονγκ, για ένα πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας και διέταξε τα δύο πρόσωπα να δικαστούν εκ νέου, ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας.

Η Παρκ ανήλθε στην εξουσία το 2013 και αποπέμφθηκε το 2017, στον απόηχο της υπόθεσης αυτής που της κόστισε την καταδίκη της σε κάθειρξη 25 ετών,την οποία εκτίει αφού κρίθηκε ένοχη κυρίως για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2018, γιατί έλαβε ή ζήτησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια από νοτιοκορεατικές κοινοπραξίες, διένειμε απόρρητα έγγραφα, έβαλε στη «μαύρη λίστα» καλλιτέχνες που ασκούσαν κριτική στην πολιτική της ή ακόμη απέπεμψε υπευθύνους που ήταν αντίθετοι στις καταχρήσεις εξουσίας της.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε σήμερα ότι μια χωριστή απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί ως προς το σκέλος της δαιδαλώδους υπόθεσης που αφορά τη διαφθορά. «Παραπέμπουμε την υπόθεση στα δικαστήρια της Σεούλ», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κιμ Μιεόνγκ-σου.

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην είναι καλή είδηση για την πρώην πρόεδρο που τελικά μπορεί να καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή, αν κριθεί ένοχη σε δύο χωριστές δίκες.

Πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στη Νότια Κορέα, η 67χρονη Παρκ είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2017 καθώς τη βάρυνε μια ολόκληρη σειρά κατηγοριών, που έφεραν στο φως τις αθέμιτες σχέσεις μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των μεγάλων νοτιοκορεατικών οικογενειακών κοινοπραξιών, κυρίως της Samsung.

Σε μια από τις προεκτάσεις της υπόθεσης αυτής, ο αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και γιος του προέδρου του ομίλου, Λι Τζάε-Γιονγκ, κληρονόμος της κοινοπραξίας, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση πέντε ετών, προτού η ποινή του μειωθεί σε φυλάκιση με αναστολή έπειτα από προσφυγή του.

Όμως, το Εφετείο ακύρωσε σήμερα αυτήν την απόφαση και διέταξε επίσης την επανάληψη της δίκης αυτού που είναι de facto πρόεδρος του πρώτου κατασκευαστή παγκοσμίως smartphones. Η απόφαση ήταν πλήγμα για τον όμιλο, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος όλων των οικογενειακών κοινοπραξιών που κυριαρχούν στην 11η οικονομία παγκοσμίως.

Πρωτοδίκως, ο Λι είχε κριθεί ένοχος για διάφορα αδικήματα, κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών ή ακόμη ψευδορκία ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η υπόθεση είχε να κάνει με πληρωμές που κατέβαλε η Samsung στην παλιά φίλη και έμπιστη της Παρκ, στην Τσόι Σουν-Σιλ, πληρωμές που η Εισαγγελία θεωρεί ότι είχαν στόχο την εξαγορά πολιτικής εύνοιας.

Related posts

H απίθανη ιστορία επιτυχίας του άγνωστου Κινέζου που έφτιαξε έναν κολοσσό αξίας 75 δισ. δολαρίων

tele

Πραγματοποιήθηκε το 2ο «CEO night» από το Invent-ICT

tele

Γνωρίστε τις δύο νέες, ειδικές εκδόσεις της Polaroid Originals OneStep 2 VF

tele

Πρόστιμα και κατασχέσεις σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας

NEWSROOM

Να πώς μπορείτε να μπλοκάρετε όλες τις ανεπιθύμητες κλήσεις στο iPhone

tele

Δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες από την Cosmote

tele

HUAWEI AppGallery: Η Huawei παρουσιάζει την 3η μεγαλύτερη πλατφόρμα εφαρμογών στον κόσμο

tele

Η Huawei Ελλάδος συμμετέχει για ακόμα μία χρονιά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Huawei Seeds for the Future

tele

H Apple ετοιμάζεται για το μέλλον της χωρίς το iPhone!

tele

Η BMW θέτει την τεχνητή νοημοσύνη στην «υπηρεσία» των αυτοκινήτων

tele

Σπήλαιο Αλιστράτης: Ένα ρομπότ θα ξεναγεί τους επισκέπτες

tele

NASA: Είμαστε κοντά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής

tele