telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Μετά τη Βρετανία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τις πόρτες στην Huawei

Έπειτα από το πράσινο φως υπό περιορισμούς του Λονδίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε με την σειρά της την πόρτα στην κινεζική Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, υπό αυστηρούς όρους, με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς.

Η Huawei έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για μία προσέγγιση «αντικειμενική και βασισμένη στα γεγονότα» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του 5G.

Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις προς τους συμμάχους της να αποκλείσουν την Huawei, την οποία υποψιάζεται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου: η Αυστραλία και η Ιαπωνία υπάκουσαν στα αμερικανικά κελεύσματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ανθίσταται, παρά το γεγονός ότι τελεί υπό την απειλή εμπορικού πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Εμείς στην Ευρώπη τους αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες, αυτοί οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, απαιτητικοί», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν κατά την διάρκεια της παρουσίασης της σειράς των μέτρων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G.

Αυτή η «εργαλειοθήκη», η οποία συγκροτήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέχει οδηγίες για αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που αφορούν την εγκατάσταση των υποδομών της νέας κινητής τεχνολογίας 5G.

Οι οδηγίες αυτές, τις οποίες όλες οι χώρες υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν, δεν είναι δεσμευτικές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones, η Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του υψηλής ταχύτητας 5G Mobile Internet απέναντι στις ανταγωνίστριές της, την σουηδική Ericsson, την φινλανδική Nokia και την νοτιοκορεατική Samsung.

Σε συνέντευξή του χθες στην βελγική Echo, ο Ουόλτερ Τζι, επικεφαλής της Huawei Europe, θεωρεί «αδύνατον » η εταιρεία του να αποκλεισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και έχουμε θέσει στερεά θεμέλια τους τοπικούς τεχνολογικούς μας εταίρους, Η τεχνολογία μας είναι αιχμής και αντιπροσωπεύει μεγάλη εμπορική αξία στα μάτια των παρόχων. Ο αποκλεισμός δεν θα συμβεί», προέβλεψε.

Δύσκολη η παράκαμψη της Huawei

Αν και ο Τιερί Μπρετόν επαναλαμβάνει ότι «η Ευρώπη δεν έχει καθυστερήσει στο 5G», υπενθυμίζοντας ότι διαθέτει το 50% των υποδομών παγκοσμίως στον τομέα, φαίνεται ότι η παράκαμψη της Huawei είναι δύσκολη: σε βιομηχανικό επίπεδο, διαθέτει τεχνολογικό προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές της και είναι ήδη παρούσα σε πολλές χώρες. Άλλωστε, αυτό το επιχείρημα επικαλέσθηκε η βρετανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την χθεσινή της απόφαση για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό 5G.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχωρεί την Παρασκευή από την Ένωση, συνεργάσθηκε με τις Βρυξέλλες στην δημιουργία της «εργαλειοθήκης».

Στη Γερμανία, αν η Άνγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του κινεζικού κολοσσού, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε στην ανάπτυξη των γερμανικών δικτύων 3G και 4G, οι σοσιαλδημοκράτες τάσσονται κατά.

Στη Γαλλία, αν και νόμος προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου του εξοπλισμού των δικτύων πριν από την εγκατάστασή τους για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικά για την Huawei.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία ή την Ελλάδα, έχει ήδη προβλεφθεί ότι οι πάροχοι θα χρησιμοποιήσουν την Huawei στην ανάπτυξή τους, μαζί με τις Ericsson και Nokia.

Related posts

Τι άλλαξε στο Google Earth που πρέπει να ξέρετε

tele

Η εφαρμογή που σου δείχνει τι ακριβώς φοράνε οι fashionistas του Instagram

tele

«Το Instagram δεν κατασκοπεύει τους χρήστες του για να τους στέλνει διαφημίσεις»

tele

Τα μεγάλα και σπουδαία που προγραμματίζει η Microsoft για το 2020

tele

Xenobots, οι τεχνητοί ζωντανοί οργανισμοί με DNA βατράχων που μπορούν να προγραμματιστούν σαν ρομπότ

tele

Έρχεται η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

tele

Το ασύρματο controller που προσφέρει ακόμα και 50 ώρες παιχνιδιού στο iPhone

tele

Χρήστης iPhone μήνυσε την Apple επειδή η συσκευή τον έκανε… γκέι

tele

Το πεντακάμερο smartphone με το πιο ξεχωριστό design ακούει στο όνομα Huawei nova 5T

tele

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κυριαρχήσει στο φετινό Athens Science Festival

tele

Καλπάζει η Apple παρά τις χαμηλές πωλήσεις του iPhone

tele

Huawei: Στο τοπ 10 των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως σύμφωνα με τη Brand Finance

tele